(15.40 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Paní a pánové, dovolím si navrhnout, aby stálá komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny pracovala v tomto volebním období ve složení 15 členů. Stejně tak navrhuji, abychom zřídili komisi pro rodinu a rovné příležitosti, která by měla taktéž 15 členů. Co se týče oněch kontrolních, bezpečnostních, v uvozovkách, komisí - ať je to stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby či stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství - nikoliv Vojenského obranného zpravodajství, zdůrazňuji Vojenského zpravodajství - stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti nakládání s operativní technikou Policie ČR, stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu - u všech těchto komisí navrhuji počet sedm. U tří z nich je počet stanoven zákonem. V případě komise...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, pane kolego, já to tu mám připraveno tak, že v první skupině máme komisi pro rodinu, rovné příležitosti, a pak půjdeme na další, co jste jmenoval. Takže v tuto chvíli už jste řekl dva návrhy. Řekl jste komise pro práci Kanceláře Sněmovny 15, pak jste řekl také pro rodinu a rovné příležitosti také 15 a my bychom tady teď tyto dvě komise zvlášť projednali.

Ptám se zástupců poslaneckých klubů, zda chtějí vystoupit s nějakými pozměňovacími návrhy k tomu, který tady byl podán poslancem Vidímem. Zahajuji tedy všeobecnou rozpravu k otázce počtu členů těchto dvou komisí. To jsou ty první dvě. Pokud se nikdo do všeobecné rozpravy nehlásí, tak rozpravu ukončíme. Vyhlásím rozpravu podrobnou. Do té se, jak vidno, také nikdo nehlásí, takže tu také ukončíme.

 

Můžeme hlasovat o návrhu usnesení, který vám přečtu. Návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat, zní takto: "Poslanecká sněmovna:

1. podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zřizuje: stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny a stálou komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a pro rovné příležitosti;

2. určuje počet členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny na 15 a stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti na 15;

3. stanoví, že uvedené komise budou ustaveny podle zásady poměrného zastoupení."

To vše nyní budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro text usnesení, jak jsem ho přečetl, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 27, přihlášeno je 193, pro hlasovalo 181, proti nula. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Teď tady máme další skupinu.

 

5.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
 
Bezpečnostní informační služby a způsobu jejího ustavení nebo volby

Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby a také jde o způsob jejího ustavení nebo volby. Takže bych zase požádal pana poslance Vidíma. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Omlouvám se, že zopakuji již řečené. Přesto ještě jednou navrhuji, aby Poslanecká sněmovna zvolila stálé komise: pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby v počtu 7, stálou komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství v počtu 7, stálou komisi pro kontrolu nakládání operativní technikou Policií ČR 7, stálou komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu 7.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Slyšeli jsme tedy, že u všech komisí je navrhován počet členů sedm. A co se týče volení, způsobu, všude se ustavení má dít většinovým způsobem. Ne? Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, zde je skutečně na zvážení sněmovny, zda tyto komise budeme volit, anebo zda je ustavíme. V případě, kdy se rozhodneme pro onen počet 7, je možné je ustavit v systému poměrného zastoupení: 2, 2, 1, 1, 1. V případě, že se rozhodneme je volit, pak je samozřejmě možné, aby stav v komisích byl rozličný. Doporučuji, abychom o tomto vedli krátkou rozpravu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Ale já bych ji tedy vedl skutečně ke každé komisi zvlášť. Tady si nedovedu představit, že bychom vedli rozpravu ke všem komisím, jak jste je uvedl, dohromady. Takže nejdřív budeme mluvit o stálé komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. Je tu návrh, že členové jsou voleni většinovým způsobem, a já zahajuji všeobecnou rozpravu k těmto dvěma návrhům: počet členů 7 a volba většinovým způsobem.

Prosím, pan poslanec Vidím se hlásí do všeobecné rozpravy jako první.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Domnívám se, je to v intencích dříve řečeného, že tyto komise bychom měli ustavit, aby byl opět udržen onen systém poměrného zastoupení, který reflektuje výsledky voleb. Čili nikoliv volbu, ale ustavení této konkrétní komise. Čili navrhuji ustavení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže ustavení. Ano, slyšeli jste návrh, že by komise neměla být volena, ale že by měla být ustavena. Ptám se do rozpravy, jestli se hlásí někdo ještě s nějakým návrhem. Vidím pana poslance Filipa. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, paní a pánové, doporučuji přijmout návrh, který tady řekl pan kolega Vidím. Buď může být komise ustavena na základě parity, to znamená každý poslanecký klub jeden; jde o typickou kontrolní činnost Poslanecké sněmovny, resp. jejího orgánu vůči velmi specifickým službám v ČR. Osvědčilo se tedy, že každý politický klub tam má svého zástupce, a pokud navrhuje pan kolega Vidím se svými zkušenostmi, aby to bylo po sedmi členech, tak pokud jde o komisi, kterou nyní projednáváme, to vřele doporučuji. Ale doporučuji to i pro další komise takto zřizované, abych nemusel vystupovat podruhé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Nicméně nyní jsme u komise BIS a já tedy všeobecnou rozpravu, pokud se nikdo nehlásí, ukončím. Otevírám podrobnou rozpravu a do ní se zřejmě bude muset přihlásit poslanec Vidím a načíst nebo nám tady sdělit ještě jednou svůj návrh, který sice tuším, ale musím to slyšet od něj.

 

Poslanec Jan Vidím: To vám pěkně děkuji, pane předsedající! Čili ještě jednou zopakuji: navrhuji, aby počet členů stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby byl 7 a aby tato komise byla ustavena.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže formulace by mohla být tak, že komise se ustavuje podle zásady poměrného zastoupení. (Posl. Vidím: Stačí, že se ustavuje.) Takže se komise ustavuje. Můžeme i takto, pokud nikdo neprotestuje. A jestli se nikdo nehlásí, do podrobné rozpravy, tak podrobnou rozpravu končím a budeme hlasovat o návrhu usnesení.

 

Ještě vám to připomenu: "Poslanecká sněmovna zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby skládající se ze sedmi poslanců a stanoví se, že komise se ustavuje."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 28, přihlášeno je 193, pro hlasovalo 174, proti žádný. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Nyní bych přešel ke stálé komisi Sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR.

 

6.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití
 
operativní techniky Policie České republiky a způsobu jejího ustavení nebo volby

Tady jsme v podobné situaci. Vybavuji si, že pan poslanec Vidím tady také navrhl počet poslanců sedm. Zároveň tady asi platí návrh, který přednesl už pan poslanec Filip. Navrhuje, aby ta komise byla ustavena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP