(17.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Já jsem si říkal: To přece nemůže být náhoda. A přece určitě ty politické strany nejsou tak naivní, aby si myslely, že jim to veřejnost jaksi spolkne. Jediné logické vysvětlení je skutečně změna filozofie. To znamená je to velmi inovativní věc a uvidíme, jaké budou výsledky. Já tedy, racionálně založený člověk, vychovaný ve vědeckém přístupu, bohužel musím konstatovat, že většina těchto léčitelských postupů, tedy vyhánění stejného stejným, tedy léčby horečky ještě větší horečkou, léčby podchlazení ještě větším obložením ledem, vede ke smrti pacienta. To jsou bohužel vědecké důkazy a vědecké výsledky pozorování takovýchto pokusů.

Takže bych chtěl velmi poprosit Věci veřejné a jejich koaliční partnery, aby zvolili standardní postupy, které jsou ve světě osvědčené v boji s korupcí, a nezkoušely vymýšlet nějaké novinky, byť mohou vypadat velmi zajímavě, ale ve finále by mohly skončit tím, že korupce v České republice jen zesílí. Zkuste se nad tím zamyslet, zkuste opustit tento mimořádně inovativní postup, který já osobně oceňuji, ale velmi před ním varuji. Děkuji. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Stanislav Huml.

 

Poslanec Stanislav Huml: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já se také musím zapojit. Opravdu upřímně mě pobavil můj předřečník, tak jsem neodolal a začal jsem také diskutovat. Je to moje první vystoupení, takže se omlouvám, pokud budu možná trošičku rozšafný.

Musím říct, že opravdu vlajkovou lodí Věcí veřejných je boj s korupcí. To chci zopakovat. Je to pravda, byť to teď vypadá trošku jako protimluv, ale já to jako protimluv vůbec nechápu. Tady jsou proti sobě dvě věci. Na jedné straně hrozí sankce a pokuty České republice a tím pádem vydání peněz daňových poplatníků, na druhé straně mícháme hrušky s jablky; když říkáme, že budeme zakazovat akcie na majitele, tak to znamená, že v České republice nebudou akcie na majitele, ale veřejné zakázky tady budou získávat firmy z Evropské unie, které zakázat nemůžeme.

Vidíte sami, že do tohoto zákona to opatření patří, nicméně musí být formulováno tak, aby byla zaručena veřejná soutěž v rámci Evropské unie.

Když tady hovoříme o personáliích a o ideologiích, tak já si myslím, že o tom, že Věci veřejné se snaží s korupcí něco dělat, není sporu. Vedli jste debatu před televizními kamerami s ministrem vnitra. Já se ho musím zastat. Já si osobně myslím, že opravdu je k věci požadavek, že by měla být vyměněna nejvyšší státní zástupkyně, protože v personáliích to začíná i končí.

Děkuji. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Pan poslanec Kováčik se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji hezké pozdní odpoledne.

Vedle toho tradičního nabádání - dobrý, tak už jsme si tady každý svý řekli, tak pojďme něco dělat, pojďme to odhlasovat - se přece jenom musím chvíli zastavit u toho, co tady občas celé odpoledne probleskuje. Je vidět, že si pamatujeme, když chceme, co nám říká pan prezident nebo kdokoli jiný. A pan prezident mluvil o stoosmnáctce jako o naději. Jak tak znám pana prezidenta, tak on určitě nemyslel nadějí to, že si v podstatě ve stoosmnáctce můžeme bez ohledu na cokoli jiného dělat doopravdy, co chceme, a proto já dodávám, že ta stoosmnáctka, ta bezpečná většina, je také ale velkou zodpovědností. Ta zodpovědnost je o tom, jak třeba vidíme dnes odpoledne, že o věcech, které je třeba, aby byly podpořeny přece jenom širší většinou v parlamentě, budeme slušně předem - alespoň se pokusíme slušně předem - jednat s opozicí. Pak tady nemusejí být takové řekl bych dlouhé a leckdy i zavádějící a leckdy i nervózní výstupy, že prostě ta zodpovědnost té převážné většiny, kterou tady současná vládní koalice má, bude pochopena vážně i v případě, že se prostě pochopí, že vláda odpovídá Poslanecké sněmovně jako celku, nikoliv pouze své vlastní vládní koalici v Poslanecké sněmovně a že tedy nelze - zvláště pikantní to bylo v té situaci - aby ministr vnitra vyhrožoval, že nám to tady spočítá, neboť jsme zvláštním živočišným druhem. Takže i tyto věci spadají pod tu zodpovědnost té stoosmnáctky.

Já pro zkrácení celého toho procesu nebudu říkat, co je naší vlajkovou lodí, ale bezesporu boj s korupcí patří mezi hlavní témata, která jsme měli všichni, jak tady jsme v Poslanecké sněmovně, ve volebním programu, a mysleli jsme to vážně.

Ale aby přece jenom došlo možná k uvědomění si té odpovědnosti, předkládám tedy veto dvou poslaneckých klubů na zkrácení doby k projednání kratší než 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Jenom se zeptám - pane poslanče, znamená to veto klubu poslanců KSČM a ČSSD? Ano, beru na vědomí. Děkuji.

Kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy? Panu poslanci Škromachovi se omlouvám, je přihlášen k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, páni poslanci, paní poslankyně, pan ministr Bárta mě vybídl veselou atmosférou tady ve Sněmovně k tomu, abych se k tomu také vyjádřil. Já myslím, že inspirováni bychom měli být i ranním vystoupením pana prezidenta Klause, který nás vyzval k tomu, abychom se nebáli Bruselu, abychom si také stáli za svým a měli vlastní hrdost.

A já myslím, že pokud tady někdo straší tím, že zákon, který ještě ani nevstoupil v účinnost a možná není dokonalý, možná není stoprocentně takový, jaký by měl být, možná by mohl být lepší - a já bych očekával, že diskuse bude o tom, jak ho vylepšit, nikoliv o tom, jak tyto drobné kroky k odstranění korupce zcela zrušit.

Vážené dámy a pánové, ctění poslanci a poslankyně, já myslím, že mi tady chybí pan ministr Schwarzenberg, který by už tady měl být z Bruselu s tím, jak nám hrozí nějaké sankce. (Hluk v sále, smích, výkřiky "je tady", potlesk.) Žádné sankce nám ale nehrozí. Pan ministr je spokojený jako vždycky. Vidím, že už nedřímá, že tedy vnímá, a protože nenamítá nic, tak věřím, že žádné sankce ani nebudou. A já si myslím, že když se naučíme zákony projednávat řádnou cestou, tak než se Brusel probudí, za ty dva roky, tak my ten nový zákon tady mít budeme.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pokud se již nikdo další nehlásí do rozpravy, rozpravu tímto končím. Ptám se paní předkladatelky a pana zpravodaje, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, paní předkladatelko, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP