(9.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Za druhé bych rád reagoval na závěrečná slova pana ministra financí a ujistil jej, že sleduji ochotu všech poslaneckých klubů v Poslanecké sněmovně dohodnout se, resp. shodnout se na lhůtě k projednávání ve výborech v délce 30 dnů, což je limit zaručující projednání této věci do konce roku, tedy i vyhovění žádosti vlády k tomu, aby nový zákon, nová definice finančního zajištění v souladu s evropským právem byla provedena na našem území a v našem právu aplikována k 1. 1. 2011. Tolik snad technické věci související s projednávanou věcí.

Dovolte, abych řekl několik drobných poznámek. Cílem zákona je zajistit transpozici, tedy zavedení nových ustanovení evropského práva v oblasti finančního zajištění. Já osobně bych byl spíše pro to, abychom se vydali cestou úpravy obchodního zákoníku a příslušných ustanovení. Nicméně cesta, kterou se vydala vláda, je pochopitelná v rozsahu těch změn, které v zákoně uvedeny jsou, a chápu, jakkoli by bylo obtížné projednávat změnu obchodního zákoníku v souvislosti s touto věcí.

Pan ministr ve svém vystoupení řekl, že to je novela reagující vysloveně na změnu prostředí evropského práva. Ale změn v zákoně je celá řada. Já bych řekl, že základním rysem - a to je to, co kvituji ze všeho nejvíce - je vcelku důsledná liberalizace prostředí. Vláda mohla ve svém rozhodování variantně posuzovat vždy nejméně čtyři různé varianty změny kvality, resp. provedených úprav, a vždy se vláda po poradě s Českou národní bankou rozhodla pro ta nejvíce liberálně, nejvíce rozšiřující ustanovení v zákoně, což je myslím správné.

Spatřuji zde jeden jediný rozpor, a sice mezi § 8. Nevím, jestli teď trápit pana ministra příslušným ustanovením, nicméně § 8 odst. 1 říká, že smlouva mezi poskytovatelem a příjemcem, kterou se sjednává finanční zajištění, nevyžaduje písemnou ani jinou zvláštní formu. A na druhé straně už následující § 9 Vznik finančního zajištění v odstavci 2 vysloveně přikazuje, aby skutečnost že došlo ke vzniku finančního zajištění, byla prokázána písemně. To je myslím snad jediná věc, kterou já budu chtít projednat a vydiskutovat v průběhu projednávání na rozpočtovém výboru. Sám nenavrhuji projednání před jiným výborem.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Pan zpravodaj dal procedurální návrh o sloučení rozpravy tohoto tisku s tiskem č. 85, který má bezprostředně následovat. Já o tom dám hlasovat. Dříve než zahájíme hlasování, pro vaši informaci chci sdělit, že taktéž u tohoto druhého tisku je uplatněno veto poslanců ČSSD.

 

Zahájím hlasování o tom, kdo souhlasí se společnou rozpravou k těmto dvěma bodům. (Hlasování pořadové číslo 35.) Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přihlášených 171 pro 138, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tedy projednávání tohoto bodu a otevírám bod

 

11.
Vládní návrh zákona o změně zákonů
v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění
/sněmovní tisk 85/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Jak jsem již řekla, bylo zavetováno poslanci ČSSD.

Prosím, aby pan ministr Kalousek z pověření vlády předložený návrh uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět děkuji. Dámy a pánové, jak již jsem řekl, finanční zajištění je dosud v našem právním řádu zakotveno v obchodním zákoníku, nyní se navrhuje změna, aby bylo upraveno samostatným zákonem, což se samozřejmě dotýká celé řady souvisejících právních norem. Týká se to zejména občanského soudního řádu, obchodního zákoníku, zákona o bankách, zákona o cenných papírech, zákona o kolektivním investování, změna exekučního řádu, zákona o penzijním připojištění, zákona o spořitelních a úvěrových družstvech a zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Samozřejmě, že touto rozpravou všechny tyto zákony otevřeme, nicméně velmi prosím, aby to bylo omezeno skutečně pouze na transpozici směrnice Evropské unie, nikoliv na rozsáhlejší novelizační diskuse. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pan zpravodaj Michal Doktor má slovo. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Já myslím, že mým úkolem před Poslaneckou sněmovnou není nic jiného než osvědčit, že sněmovní tisk 85 svým obsahem odpovídá změnám navrženým ve sněmovním tisku 84. Není zde opravdu žádný jiný záměr, žádná ambice vlády, resp. předkladatele, zpracovávat změny v oněch zákonech, které vyjmenoval pan ministr financí. Těch zákonů je celkem 12 a já bych stejně jako on spatřoval za velmi nešťastné, kdyby ambicí Poslanecké sněmovny bylo v souvislosti s otevřením projednávání těchto 12 zákonů extendovat navržené změny nad navržený rámec.

V souladu s navrženým postupem projednávání ke sněmovnímu tisku 84 navrhuji i zde ve světle uplatněného veta zkrácení lhůty na projednávání tohoto zákona ve výborech na 30 dnů. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Než otevřu obecnou rozpravu, sdělím vám, že pan poslanec Škromach má náhradní kartu č. 8.

 


Sloučená rozprava k bodům 10 a 11

Nyní otevírám společnou obecnou rozpravu k oběma tiskům a ptám se, kdo si přeje vystoupit. Písemnou přihlášku žádnou nemám. Pokud se ani z místa nikdo nehlásí, obecnou rozpravu uzavírám a vracíme se do tisku 84.

 


Bod 10

Prosím pana zpravodaje o závěrečné slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Ve smyslu uplatněného veta a navržené zkrácené lhůty k projednání je jediným hlasovatelným návrhem návrh na zkrácení lhůty projednávání na 30 dnů a přikázání rozpočtovému výboru k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Žádný jiný návrh nezazněl? (Zpravodaj: Nikoliv.) Budeme tedy hlasovat o návrhu tak, jak jej pan zpravodaj přednesl - v případě, že si pan navrhovatel nepřeje ještě vystoupit se závěrečným slovem. (Nepřeje.)

 

Budeme tedy hlasovat podle návrhu pana zpravodaje.

Zahajuji hlasování. (Hlasování pořadové číslo 36.) Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 175 pro 115, proti 6. Návrh byl přijat. Pane zpravodaji, máte další návrh?

 

Poslanec Michal Doktor: Já myslím, že v tuto chvíli končí projednávání sněmovního tisku 84.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Protože v průběhu hlasování se mi objevilo na displeji přihlášení pana poslance Jiřího Koskuby k faktické poznámce, chci se jej zeptat, jak tento svůj požadavek mínil. - Neplatí to, byl to omyl. Děkuji... (Dohady u stolku zpravodajů.)

 

Poslanec Václav Votava: Paní předsedající, moje připomínka byla k tomu, že se podle mého hlasovalo o dvou věcech najednou - o zkrácení a o přikázání.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Uplatňujete tedy námitku?

 

Poslanec Václav Votava: Ano, jasně bychom měli hlasovat o zkrácení a teď o přikázání. (Z pléna: Nebo naopak.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP