(9.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pane premiére, nedivte se ostražitosti sociální demokracie. Jestliže máme takovouto zkušenost s pravicovou vládou - a vy jste byl také členem vlády spolu s panem Řebíčkem, vy jste zasedali v jedné vládě, potkávali jste se na chodbách, chodili jste na stejné ekonomické porady - tak se nedivte, že v tuto chvíli jsme velmi ostražití a pozorní a všímáme si možných rizik opakování cesty, kterou zde vytyčil pan Řebíček. A myslím si, že chování pana Řebíčka byla jedna z věcí, která skutečně občany velmi štvala a motivovala je v těchto volbách, aby se snažili volit nějakou změnu. A je trošku absurdní, že strana Věci veřejné, která se vyvezla po vlně poptávky občanů České republiky po změně, tak je vlastně tou první, která je v tuto chvíli podezřelá z toho, že opakuje staré praktiky. Že zabředává do starých kolejí, do těch systémových vazeb, do prorůstání mezi zájmy byznysu a zájmy státu a veřejnou správou. Nedivte se, pane premiére, že na tuto věc poukazujeme, a prosím, pane premiére, nedivte se, že na ni budeme poukazovat i kdykoli příště.

A poslední poznámka. Mě velmi mrzí, že ve vystoupení pana předsedy vlády chyběla jedna věc - jak systémově vláda do budoucna takovýmto věcem zamezí. Já si myslím, že je chyba, jestliže po každých volbách dochází k výrazné obměně i nižších článků aparátů jednotlivých ministerstev. Já se domnívám, že by stálo za to, abychom se dohodli - a my jako sociální demokracie jsme připraveni takovouto dohodu podpořit - a přijali nový zákon o státní službě, kde bychom jasně definovali kritéria pro výkon státní služby včetně parametrů kvalifikačních, vzdělanostních a dalších, etických kodexů a podobně, tak aby se aparáty jednotlivých ministerstev neměnily po každých volbách, aby nedocházelo k riziku privatizace aparátů správních úřadů státu. To si myslím, že by bylo systémové řešení, a já bych rád vyzval pana premiéra, zdali by se na takovém systémovém řešení nechtěl se sociální demokracií podílet v příštím období. Já jsem si zatím nevšiml, že by vláda ve svém programovém prohlášení tuto věc chtěla definitivně řešit, a sociální demokracie nabízí tady svoji pomoc včetně svých legislativních odborníků. A jsme připraveni pomoci tomu, aby se tady stanovily civilizované parametry nároků na výkon ve státní správě.

Prostě není dobře, jestliže po volbách přicházejí do státní správy lidé, kteří nemají zkušenosti, nemají znalosti, mají různé podivné vazby z minulosti včetně vazeb podnikatelských. A ohrožuje to podle mého názoru nezávislosti a neutralitu státní správy. A my bychom v každém případě ať už jsme pravicoví nebo levicoví demokraté, měli trvat na tom, že státní správa by měla být kompetentní a měla by být především nezávislá. A to jak politicky, tak také komerčně. A o tu komerční nezávislost tady ve skutečnosti jde. Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další z přihlášených je pan Václav Klučka. Jinou přihlášku zatím neeviduji.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové. Já jsem nesmírně pozorně poslouchal pana premiéra ve všech pasážích jeho vyjádření k písemné interpelaci kolegy Ohlídala. A musím říci, že jsem mu mnohokrát velmi rozuměl. Velmi jsem rozuměl taky tomu riziku, které tady naznačil a označil jako privatizace bezpečnostního sektoru, bezpečnostního prostředí. Že on tomu zabrání, on to nedovolí.

Pane premiére, to bude velmi vážná věc. V současné chvíli, kdy snižujeme rozpočty a snižujeme peníze, náklady a výdaje u Ministerstva vnitra, tedy jak u Hasičského záchranného sboru, tak u Policie České republiky, kdy se to dotýká jednoznačně provozních nákladů těch základních služeben Policie České republiky, které s největší pravděpodobností budou snižovány ve svém počtu, dojezdové časy budou likvidovány, operační systém u Policie České republiky nefunguje tak jako u Hasičského záchranného sboru - to byl problém reformy policie, kdy ministr Langer nechtěl do věcí operačního systému vstupovat - tak v této chvíli se velmi uvolňuje prostor pro další subjekty, které mohou v oblasti bezpečnostních rizik působit.

Pane premiére, rok a půl v minulém volebním období jsem tady usiloval o diskusi o soukromých bezpečnostních službách. Měl jsem s tím docela zásadní problém. Nakonec se nám povedlo určitým způsobem dostat tyto věci do podvýboru pro městské policie a ten přívlastek soukromé bezpečnostní služby. Pracovali jsme na přípravě zásad zákona a dospěli jsme do určité fáze jakéhosi porozumění, a musím říci mezi koalicí i opozicí.

Já bohužel musím konstatovat, že už dneska z těchto zásad zbylo jenom pár, neboť samé nové nápady směřují k tomu, že vliv soukromých bezpečnostních služeb v prostředí bezpečnostním bude daleko, daleko vyšší.

Pane premiére, já vám chci věřit, že v momentě, kdy vláda projedná tento zákon, tak bude mít na paměti tuto skutečnost, že i při projednávání záměrů metropolitní policie bude mít na paměti tuto skutečnost, že i při projednání možné změny zákona o integrovaném záchranném systému bude mít na paměti tuto skutečnost.

Ochranu jaderných elektráren jako velmi kritické infrastruktury - to je teď věc, kterou budeme projednávat v krizovém zákonu - prostě dělají kupříkladu jasně bezpečnostní služby. Protože nikdo jiný, ani Policie České republiky, ani standardní práce Hasičského záchranného sboru, třeba na tohle to nestačí. Je už to začleněno do těch bezpečnostních rizik. Neříkejme, že není.

Pokud jde o firmu ABL, vy ji nevymažete z obchodního rejstříku, ona tady bude působit. Přece si nikdo nemyslí, že tím, že ministr Bárta, který byl majitelem této firmy, je ministrem, že někteří další pracovníci jsou třeba i na Ministerstvu vnitra - ono to nepůsobí jakoby takhle veřejně, že by zrovna korumpovali to prostředí nebo cokoli jiného, ale oni přece nemohou zapomenout na to, že pracovali ve firmě. Co se tomu divíme? Prostě nemáme v této zemi zákon, že v momentě, kdy zaměstnanci jakékoli firmy vstoupí do veřejné správy, zapomenou na to, že pracovali v příslušné firmě.

Máme kontrolní mechanismy na to, abychom kontrolovali, jestli tato firma náhodou není zvýhodňována? No, já nevím. Za doby Topolánkovy vlády bylo prostředí naprosto stejné, možná taky existovaly kontrolní mechanismy - a výsledek, to vám tedy povím, že až to se jednou zhodnotí úplně, je docela tragický. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ještě se hlásí pan poslanec Ohlídal, prosím.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane premiére, já jsem bohužel ve vaší odpovědi neslyšel vyjádření, které se týká konkrétní kauzy, kauzy spojené s firmou Securitas a subdodavatelem firmou ABL. Já jsem se ptal, jestli o ní máte povědomost nebo znalosti, že skutečně nemůže zde dojít ke konfliktu zájmů. Prosím vás o tuto odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Teď vystoupí pan ministr Vít Bárta. Pane ministře, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP