(10.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pokud zde pan Bárta hovořil o té časové ose tendru společnosti ČEZ, tak já myslím, že je strašně důležité, abychom si připomenuli dopis, který byl také zveřejněn a který pan Bárta - tentokrát pan ministr Bárta - v době, kdy byl ještě majitelem firmy ABL, adresoval svým zaměstnancům. A v tomto dopise, který byl zveřejněn, se jasně píše, že on se přece musí starat o zakázky pro firmu a že to je jeden z důvodů, proč se také pustil do politiky. To bylo ještě v době, než byl pan Bárta ministrem, napsal tento dopis svým zaměstnancům a v té době používal takovéto argumenty.

Myslím si, že je důležité, abychom udělali všechno pro to, aby se neopakovala kauza předchůdce pana Bárty na Ministerstvu dopravy, pana Řebíčka. Od samého počátku musíme velmi pečlivě hlídat a kritizovat střet zájmů. V tom minulém volebním období se to bohužel nepodařilo a ve veřejnosti potom zůstala velmi silná negativní pachuť. Myslím si, že také to riziko privatizace veřejného sektoru je, o tom tady hovořil kolega Klučka.

Pan premiér zde ve své odpovědi zdůraznil, že on osobně je proti privatizaci veřejného sektoru. A jestliže pan premiér je osobně proti privatizaci veřejného sektoru, respektive bezpečnostního sektoru, a současně schvaluje rozpočty, které objektivně povedou k tomu, že bezpečnostní sektor a i jiné části veřejného sektoru budou finančně podvyživené, v prvním roce, ve druhém roce zkolabují, pak je jasné, že místo veřejných služeb to uvolněné místo budou muset obsadit soukromé služby. Jestliže tato vláda krátí rozpočty pro policii, tak logicky vytváří prostor pro to, aby policie se začala stahovat, aby začala rušit služebny, aby vyklízela veřejný prostor, soustředila se jenom na tu nejvíce závažnou kriminalitu - a kdo zaujme místo po policii? U obcí to bude obecní policie, ale také to mohou být samozřejmě soukromé bezpečnostní agentury. To znamená vláda objektivně tím, že dramaticky krátí rozpočet Ministerstva vnitra, snižuje provozní a mzdové prostředky Policie České republiky, to povede k tomu, že Policie České republiky zeštíhlí, zmenší rozsah svých činností, vyklidí některé stávající služebny a uvolní prostor pro buď obecní policie, nebo soukromé bezpečnostní agentury.

Takto, pane premiére, bude vypadat privatizace bezpečnostního sektoru za vaší vlády, pokud, pane premiére, nezměníte vaši rozpočtovou politiku. A jenom jeden příklad pro ilustraci, abyste také věděl, co se za vaší vlády děje.

Já jsem byl nedávno v jednom severočeském městě. Tam mají několik ubytoven, na jedné z těchto ubytoven se začali soustřeďovat cizinci, u kterých nebylo jisté, zdali skutečně mají právo, aby pobývali na území České republiky. Starosta tohoto města se obrátil na cizineckou policii a požádal ji o provedení kontroly. Cizinecká policie starostovi města sdělila, že nemá prostředky na pohonné hmoty, aby do uvedeného severočeského města dorazila. Pan starosta použil finanční prostředky obce, zaplatili benzin, zorganizovali automobily, naložili skupinu cizinecké policie a na obecní útraty ji do daného města dovezli a umožnili jí provést kontrolu na příslušné ubytovně. To je dnes situace v resortu Ministerstva vnitra. Říkám dnes, v tomto roce. Jak bude vypadat příští rok po škrtech, které vaše vláda prosadila? Tohle prostě je ve skutečnosti napomáhání privatizaci bezpečnostního sektoru.

A poslední poznámka. Musím říci, že od roku 2002, kdy jsem se stal poprvé předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie, nepůsobím v žádné soukromé ani jiné advokátní společnosti. Od roku 2002, teď je rok 2010.

Děkuji. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych jenom si dovolil upozornit - chtěl bych reagovat na vystoupení pana ministra Bárty a chtěl bych upozornit, že vidím úplně zásadní rozdíl mezi pozicí opozičního poslance Bohuslava Sobotky a pozicí ministra, který je součástí vlády. Já jsem přesvědčen, že pan ministr, když tady srovnával, že firma ABL má pouze 7 % z veřejných zakázek, zatímco pan Sobotka je v kanceláři - ten základní problém je v tom, že pan ministr Bárta je součástí vlády a jako ministr má přímou možnost ovlivnit, jak a komu jsou zakázky postupovány. Tuto možnost podle mě principiálně opoziční politik nemá, nebo opoziční poslanec. Ten rozdíl je dle mého naprosto zásadní.

A já bych se chtěl zeptat pana ministra na jednu věc. Já se pamatuju, že jsem v médiích zaregistroval výroky textu, který on zaslal zaměstnancům své firmy. Ty výroky byly ze začátku tohoto roku. A vy jste tam, pane ministře, zaměstnancům sděloval, že v žádném případě firmu, kterou jste 18 let budoval, neopustíte, že váš odchod do politiky je dán tím, že přece každý z nás se s politikou setkává, jste tam psal, i naše firma, která se uchází o veřejné zakázky. Takto jste zdůvodňoval to, že vlastně vy z té firmy nikdy neodejdete, a upozorňoval jste na veřejné zakázky jako něco, co je důvodem, proč do té politiky jdete.

Takže já se ptám, jak jste tady toto oslovení mínil. To podezření prostě, že ten podíl veřejných zakázek ve vaší firmě je něco, čeho se nevzdáváte, podle mě tím ještě více roste.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dalším přihlášeným je pan ministr Vít Bárta.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Ano, v lednu jsem napsal: "Vážení, milí, zaměstnanci, vstupujeme do nového roku a já tady budu s vámi." Ano. Stejně jako jsem v únoru tohoto roku řekl, že jsem přijal nabídku jít na kandidátku Věcí veřejných, podotýkám, v té době ještě jako nečlen politické strany Věci veřejné, s tím, že jednám na základě momentálního rozhodnutí a že tím posledním pošťouchnutím z tohoto hlediska byla úvaha mimochodem v Mladé frontě Dnes konkrétního redaktora, můžete si najít ten konkrétní rozhovor, kdy říkám, týden ještě předtím, opětně v Mladé frontě, že do politiky nevím, jestli vstoupím, že nad tím přemýšlím, ale že nevím, zda to učiním. A když o týden později v Mladé frontě vyšla úvaha a rozhovor se mnou na téma toho, že existuje klub angažovaných podnikatelů, kteří se nebojí sponzorovat politické strany, a že to, že Kamil Jankovský je na kandidátce, a to, že Bárta není na kandidátce, znamená, kdo ví co vlastně ten Bárta, proč tu politiku vlastně chce sponzorovat, když do té politiky sám nejde, tak následně na základě této polemiky já jsem teprve definitivně dospěl k tomu, že do politiky vstoupím. Můžete si to týden po týdnu přesně změřit, že to, co říkám, je pravda.

Ano, já jsem v lednu ještě zdaleka nevěděl, že budu kandidovat, a nestydím se za to. Já proti mnohým, o kterých je tady dneska řeč, na politice nejsem závislý, v životě jsem dělal i jiné věci, umím sám sebe uživit a to, jestli budu, nebo nebudu v politice, je mi úplně jedno. To, že jsem se rozhodl jít do politiky po osmnácti letech úspěšného podnikání, byla pomalá úvaha o tom, jestli to chci, nebo nechci, jestli mi to zato stojí, nebo nestojí, a jestli můžu, nebo nemůžu něco pro Českou republiku udělat. Dospěl jsem k tomu, že můžu. A myslím, že za první dva měsíce jsem předvedl, že seškrtat cenu dopravní infrastruktury v ČR o 5 % je věc, kterou se mohu pochlubit, a je to věc, kterou dělám ve prospěch České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP