(19.20 hodin)
(pokračuje Besser)

Změna přílohy II byla projednána s národními antidopingovými organizacemi a schválena v lednu 2010 na konferenci smluvních stran konané v Paříži. Zjednodušuje pro sportovce i lékaře použití některých nejméně závažných dopingových látek k lékařským účelům.

Vláda České republiky vyslovila souhlas s přijetím změny přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu dne 21. června 2010 usnesením č. 488. Její přijetí nemá žádné dopady na státní rozpočet ani na státní správu a podnikatelský sektor.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je výborné. Děkuji, pane ministře. Já bych poprosil pana poslance Roma Kostřicu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rom Kostřica: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, Mezinárodní úmluva proti dopingu ve sportu je opravdu mnohostrannou smlouvou, která má nesmírnou důležitost a vytváří také smluvní rámec pro společný boj těch vládních i nevládních organizací proti užívání zakázaných látek ve sportu. Smluvní strany, jak tady podotkl pan ministr Besser, se na konferenci v Paříži 29. ledna letošního roku dohodly na změně přílohy II, která definuje mezinárodní standard pro terapeutické výjimky.

Změna zjednodušuje a umožňuje v podstatě použití některých zakázaných dopingových látek pro léčebné účely. Já se domnívám, že je to nesmírně důležitá věc, protože si musíme uvědomit, že i když sportovec je fyzicky zdatná osoba, může být také samozřejmě nemocen. Tato úmluva umožňuje v podstatě použití některých zakázaných látek pro toho, jehož zdravotní stav tyto látky potřebuje. Samozřejmě tyto látky mohou být lékařem použity pouze na základě výjimky udělené právě tou antidopingovou organizací.

V průběhu připomínkového řízení ke změně neuplatnila Česká republika žádné připomínky. Protože úmluva patří do kategorie smluv, jejichž přijetí je vyhrazeno Parlamentu České republice a ratifikace potom prezidentu republiky, také přijetí změny přílohy II úmluvy podléhá stejně ústavněprávnímu postupu.

Vzhledem k tomu, že vláda České republika vyslovila s přijetím změny přílohy II souhlas dne 21. června a její přijetí, jak říkal pan ministr, nemá žádné dopady na státní rozpočet ani na státní správu a podnikatelský sektor, vážené dámy a pánové, doporučuji Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s dalším projednáváním ve výborech Sněmovny.

Jsem trošku na rozpacích, kterému výboru. Já se domnívám, že i zdravotní výbor by se měl zabývat. Ne?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Chcete navrhnout?

 

Poslanec Rom Kostřica: Mě tady přesvědčil pan poslanec Hamáček, že zahraniční výbor by k tomu asi byl ještě více schopný nebo (z prvních lavic se ozývá "vhodný") vhodný. Ano, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Děkuji za úvodní slovo a otevírám obecnou rozpravu, která se nerozproudí, takže obecnou rozpravu ukončíme a můžeme hlasovat o zahraničním výboru. Nenamítá zpravodaj nic? (Ne, nenamítá.) Dobře. Můžeme tedy hlasovat o zahraničním výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování č. 97. Přihlášeno 127, pro 104, proti nula. Odhlasováno.

 

Tak to máme a opět se vrátíme k panu ministru Drábkovi. Ale čím? To kdybych tak věděl. Ano, tady to máme. Je to

 

49.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Slovenskou republikou, kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou
republikou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích
ze dne 4. ledna 1996, podepsaná dne 13. května 2010 v Bratislavě
/sněmovní tisk 59/ - prvé čtení

Prosím, abyste uvedl tento tisk, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně, kolegové, účelem smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou je především změna charakteru státních hranic na hraničních vodních tocích z dosavadního pohyblivého na nepohyblivý. Předkládaná smlouva stanoví státní hranice téměř po celé délce jako nepohyblivé. Výjimkou je prozatím cca 60metrový úsek přiléhající k pohyblivému bodu styku státních hranic České republiky, Slovenské republiky a Rakouské republiky. Tento úsek bude až do dosažení dohody s rakouskou stranou pohyblivý.

Důvodem je zejména zintenzivnění ochrany životního prostředí a snaha o stabilizaci majetkoprávních vztahů. Je třeba zdůraznit, že na základě smlouvy nedojde ke změně průběhu státních hranic se Slovenskou republikou. Průběh státních hranic bude fixován ve stavu k 25. červenci 1997.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji. Já bych poprosil paní poslankyni Lenku Andrýsovou. Už dnes podruhé. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Já bych jen krátce doplnila slova pana ministra o pár čísel a chtěla bych vám říci jenom pro zajímavost, že od roku 1996 Česká republika díky zatím takovému nastavení hranic, jaké bylo, přišla o 54 metrů čtverečních. Ve prospěch Slovenska, samozřejmě. A jinak bych ještě dodala další číslo, a to že pokud tuto smlouvu pošleme dál a schválíme ji, ratifikujeme ji, pak snížíme naše náklady o zhruba 1,7 mil. až 3 mil. ročně.

Takže doporučuji tuto smlouvu opět k projednání v zahraničním výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, to vypadá slibně. Ano, děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí. Končím. Ani toto vás nepřinutilo. Takže budeme hlasovat, zřejmě, co jiného taky.

 

Budeme hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 98. Přihlášeno 127, pro hlasovalo 101, proti žádný. Přijali jsme to, tedy poslali.

 

A teď. Pane ministře, máte tu Makedonii. Bod

 

50.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Republiky Makedonie o spolupráci v boji proti trestné činnosti,
podepsaná dne 9. února 2010 v Praze
/sněmovní tisk 60/ - prvé čtení

Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ano. Pane předsedající, účelem Dohody mezi vládou České republiky a vládou republiky Makedonie o spolupráci v boji proti trestné činnosti, která byla podepsána 9. února tohoto roku v Praze, je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti a stanovit základní pravidla pro jejich přímé kontakty a zásady nakládání s předávanými informacemi. V současné době není spolupráce českých a makedonských policejních orgánů na bilaterální úrovni upravena. Dohoda standardně obsahuje demonstrativní vymezení rozsahu a forem spolupráce, přičemž základem je výměna informací. Dohoda reflektuje skutečnost, že Česká republika je součástí schengenského prostoru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je pravda. Děkuji. Bohužel víme, že Petr Gandalovič tu není. Mohl by si to rozdat pan Kostřica s panem Hamáčkem, nebo jak to provedeme? Mám tady hlasy pro Hamáčka. (Smích.) Byl stručný, uznejme to. Já, jestli nemáte nic, bych zkusil hlasovat Hamáčka. Uvidíme, co to udělá. Když neprojde, vezmeme dalšího.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro Hamáčka? Kdo je proti?

Hlasování 99, přihlášeno 126, pro 96, proti 3. Prosím pana poslance Hamáčka. Může nám říci něco k Makedonii.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, konstatuji, že důvěra ve mě soustavně klesá, ale já se pokusím ty, co mě nevolili, přesvědčit o tom, aby podpořili přikázání tohoto tisku zahraničnímu výboru, protože spolupráce s Makedonií je důležitá, ale i vzhledem k tomu, že region západního Balkánu je prioritní oblastí pro Českou republiku a s celou řadou zemí v okolí máme obdobné smlouvy sjednány. Takže já doporučím přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP