(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Prvním z nich je bod

 

58.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím pana předsedu o slovo.

Ještě oznamuji, že pan kolega Tluchoř má náhradní kartu číslo 7.

Prosím pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, paní předsedkyně, především vám děkuji, že jste vyhověli mé žádosti a zařadili jste volební body na tento okamžik.

Nejprve tedy přistoupíme k bodu 58, kterým jsou návrhy na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Ve stanovené lhůtě jsme od poslaneckých klubů obdrželi následující návrhy. Byly to dvě rezignace, a to rezignace poslance Viktora Paggia na členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, a rezignace poslance Václava Kubaty na členství ve stálé delegaci Parlamentu do Meziparlamentní unie.

Dále jsme obdrželi návrhy na volbu, a to poslance Davida Kádnera za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS za rezignovavšího Viktora Paggia a poslance Jaroslava Lobkowicze za člena stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie za poslance Kubatu.

Zákon o jednacím řádu stanoví, že změny v ustanovených orgánech a komisích lze provádět jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád nestanoví způsob hlasování, ale protože jsme volili komise i stálé delegace veřejně, tak volební komise doporučuje hlasování veřejné prostřednictvím hlasovacího zařízení.

Nyní bych vás tedy poprosil, paní předsedkyně, abyste zahájila rozpravu ke kandidátům a ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Prosím, hlásí se do ní někdo? Nemám žádnou písemnou přihlášku. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Přistoupíme k vlastní volbě. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nebyly tedy v rozpravě podány žádné návrhy, o veřejném hlasování se nehlasuje, čili můžeme nyní jedním hlasováním zvolit pana poslance Davida Kádnera za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS a pana poslance Jaroslava Lobkowicze za člena stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlasujeme o tomto návrhu. Zahajuji hlasování pořadové číslo 108. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 108, přítomno 148, pro 131, proti nikdo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Ještě bychom samozřejmě z formálních důvodů měli vzít na vědomí rezignaci poslanců Paggia a Kádnera, opět jedním hlasováním. Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci poslanců Viktora Paggia a Davida Kádnera.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 109. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 109, přítomno 148, pro 129, proti nikdo. Rezignaci jsme vzali na vědomí.

 

To je, myslím, vše, co bylo možno projednat k bodu 58. Končím tedy projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji bod

 

59.
Návrh na volbu poslanců do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací

Na lavice byl rozdán seznam navržených poslanců. Připomínám, že na druhé schůzi Poslanecké sněmovny jsme usnesením číslo 31 z 9. července již zvolili členy do stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie a členy stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Zbývá nám tedy zvolit poslance se statutem člena poslance, se statutem náhradníka do stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO, stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, stálé delegace Parlamentu do shromáždění Západoevropské unie a stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy.

Pana předsedu volební komise prosím o slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, paní předsedkyně velmi detailně uvedla tento rozsáhlý volební bod 59. Vzhledem k tomu, že volba jako taková bude probíhat veřejně prostřednictvím hlasovacího zařízení, chtěl bych vás, paní předsedkyně, požádat, abyste se pokusila trošku zklidnit a zaujmout poslance v sále. (V sále je neustále velký hluk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to strašně těžké. Nevím, co bychom museli vymyslet, abychom je zaujali. Společně si potom na to sedneme a třeba na něco přijdeme.

 

Poslanec Jan Vidím: Možná nějaký taneček. (Potlesk.)

Volební komise v předložené lhůtě obdržela návrhy, které posléze postoupila všem poslaneckým klubům. Jak již uvedla paní předsedkyně, máte před sebou tyto návrhy, tyto přehledy kandidujících poslanců do jednotlivých meziparlamentních orgánů. Máte je před sebou na svých stolech.

Měli bychom nejprve rozhodnout o navržených poslancích do stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance. Upozorňuji, že máme šest kandidátů na pět obsazovaných míst. Budeme tedy hlasovat o každém z navržených kandidátů zvlášť a ti, kteří získají nadpoloviční většinu a v pořadí prvních pěti, budou zvoleni.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ale ještě předtím otevřeme rozpravu.

 

Poslanec Jan Vidím: Pochopitelně. Požádám vás o otevření rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nikdo se do ní dosud nepřihlásil. Hlásí se nyní? Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím. Pan předseda volební komise bude předkládat jednotlivé návrhy a podle jeho návrhu budeme dále postupovat.

Ještě dodávám, že pan kolega Babák má náhradní kartu číslo 8.

 

Poslanec Jan Vidím: Můžeme přistoupit k hlasování. Budeme postupovat podle abecedního pořadí navržených kandidátů. Nejprve budeme hlasovat o poslanci Janu Farském. Za člena této delegace je navržen pan poslanec Jan Farský.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby se stal tento náš kolega členem stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Kdo je pro? (Výkřiky ze sálu: Nejde hlasovací zařízení.)

Ještě to zkusíme jednou. Zahajuji nyní hlasování. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 110, přítomno 152, pro 121, proti nikdo. Můžeme pokračovat, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této delegace je navržen pan poslanec Jan Hamáček.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 111. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 111, přítomno 152, pro 141, proti nikdo.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této delegace je navržen pan poslanec Václav Klučka.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 112. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 112, přítomno 153, pro 141, proti nikdo. Můžeme pokračovat, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této delegace je navržen pan poslanec Josef Nekl.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 113. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 113, přítomno 152, pro 44, proti 31.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této delegace je navržen pan poslanec Viktor Paggio.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 114. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 114, přítomno 152, pro 123, proti 7. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP