(11.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu zpravodaji, že nás seznámil se stručným zněním usnesení, o kterém nechám za chvíli hlasovat. Jenom poprosím kolegy, aby se dostavili do sálu. (Gongování.) Vidím, že už kolegové dobíhají. Ano. Vidím, že chcete odhlásit, takže vás všechny v tuto chvíli odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili znovu svými kartami. V tuto chvíli mohu zahájit hlasování o usnesení, které nám...

Aha, prosím o stanovisko pana ministra k usnesení. Pane ministře Vondro, můžete se vyjádřit? (Ministr doporučuje.) Pane zpravodaji? (Zpravodaj doporučuje.)

 

V tuto chvíli bylo tedy zadost učiněno všem formalitám a já zahajuji hlasování o usnesení, které nám přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Ozývá se, že hlasovací zařízení nejde, a vzápětí, že už zase jde.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 31. Z přihlášených 182 pro 106, proti 67. Usnesení bylo přijato. (Mohutný potlesk koaličních poslanců.)

 

Nyní můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu v pořadí. (Zpravodaj Vidím se od stolku zpravodajů snaží upozornit na to, že se musí ještě jednou hlasovat.)

Je to bod 41 - Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol, kterým se mění Protokol o přechodných ustanoveních, připojený ke Smlouvě o Evropské unii, ke Smlouvě o fungování Evropské unie a ke Smlouvě o založení Evropského společenství pro atomovou energii, podepsaný dne 23. června 2010 v Bruselu. Je to sněmovní tisk číslo 48 a jedná se o druhé čtení.

(Předsedající se radí o dalším postupu, protože k předchozímu bodu je třeba se vrátit.)

Prosím ještě všechny, aby se vrátili do jednacího sálu.

(Zpravodaj Vidím upozorňuje, že je třeba přijmout ještě doprovodné usnesení.)

Ano, dámy a pánové, já vás v tuto chvíli poprosím, abyste se vrátili do sálu, protože po předchozím usnesení jsme zapomněli hlasovat o doprovodném usnesení, které přednesl pan zpravodaj Vidím. Prosím vás, abyste se vrátili, a prosím vás, abychom si odhlasovali, že se vrátíme k bodu číslo 83 a že si odhlasujeme ještě doprovodné usnesení, které nám přednese pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, velmi se vám omlouvám. Je to skutečně chyba...

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ne. Pardon. Nejprve musíme hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí, že se vrátíme k bodu číslo 83 a budeme hlasovat o doprovodném usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom se vrátili k doprovodnému usnesení a do tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32. Ze 183 přihlášených pro 100, proti 45. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme se vrátit k bodu číslo 83 a já prosím pana poslance Vidíma, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, velmi pěkně děkuji Poslanecké sněmovně, že mi umožnila přednést doprovodné usnesení, které jsem avizoval v podrobné rozpravě: "Poslanecká sněmovna vyslovuje poděkování všem vojákům Armády České republiky, kteří působili a působí v zahraničních operacích."

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. V tuto chvíli nechám o tomto usnesení hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 33. Z přihlášených 183 pro 128, proti 27. Tento návrh byl přijat. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost z 5. schůze dne 27. října 2010. Zaznělo požádat vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu o působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2011, a to nejpozději do 30. června 2012, a zahraničních operacích v roce 2012, nejpozději do 30. června 2013. Také o tomto nechám v tuto chvíli hlasovat.

 

Prosím, abychom hlasovali o usnesení výboru pro obranu a bezpečnost z 5. schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Ozývá se šum z celého sálu, není jasné, o čem se hlasuje.) Kdo je proti? (Zpravodaj od zpravodajského stolku doporučuje nehlasovat a bod skončit.)

 

V tuto chvíli prohlašuji hlasování za zmatečné. Pan zpravodaj Vidím říká, že není nutno, abychom o tomto hlasovali. Bod je tímto skončen, protože pan poslanec Vidím říká, že to byl jeden z bodů, které tady v tom svém sáhodlouhém přednesu nám již řekl. (Ojedinělý potlesk.) Tímto končíme definitivně bod číslo 83.

 

A můžeme přejít k bodu číslo 41, který znovu zopakuji:

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol, kterým se mění Protokol o přechodných
ustanoveních, připojený ke Smlouvě o Evropské unii, ke Smlouvě o fungování
Evropské unie a ke Smlouvě o založení Evropského společenství
pro atomovou energii, podepsaný dne 23. června 2010 v Bruselu
/sněmovní tisk 48/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, kterému tímto uděluji slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych stručně přiblížil obsah protokolu, kterým se mění protokol o přechodných ustanoveních připojený k zásadním smlouvám Evropské unie. Protokol reaguje na skutečnost, že Lisabonská smlouva vstoupila v platnost už po volbách do Evropského parlamentu konaných v červnu 2009. Pokud by tyto volby proběhly již podle Lisabonské smlouvy, bylo by ve 12 členských státech Evropské unie zvoleno o 18 poslanců Evropského parlamentu více, než se stalo dle právní úpravy platné pro volby v roce 2009. Pouze v Německu by bylo zvoleno o 3 poslance méně.

K tomuto navýšení poslaneckých mandátů se členské státy zavázaly na Evropské radě konané... (Odmlka kvůli velkému hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Paní a pánové, já vás poprosím o klid. Pan ministr hovoří. Prosím, pokud si chcete něco říci, běžte do kuloáru. Prosím vás ale důrazně o klid. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP