(12.50 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, já za klub KSČM musím říct, že my také podporujeme urychlené projednávání tohoto návrhu z důvodů, které tady byly řečeny jak ze strany pana ministra, tak ze strany pana kolegy Urbana. Nicméně bych si chtěla vyjasnit ještě před závěrečným hlasováním dvě věci:

Za prvé, zda se srážková daň bude vztahovat i na ty, kteří produkují elektřinu z fotovoltaiky pro vlastní potřebu, tzn. na firmy, které si instalovaly fotovoltaické elektrárny ve svých podnicích a dnes neprodukují nic do sítě, ale pouze pro svou vlastní potřebu té dané firmy tuto energii využívají. To je za prvé a omlouvám se, nikde jsem to v tom podkladu nenašla.

A za druhé, zda Ministerstvo průmyslu a obchodu, přestože vnímám, v jaké rychlosti byl tento návrh dělán, přemýšlelo právě nad tím, co už tady zmínil pan kolega Urban, tzn. že jsou výkony podstatně menší, kolem těch 100 kWh, které dnes instalovaly a vzaly si na ně úvěry zemědělské podniky, farmy a spousta malých organizací, které tím, co jim dneska zavedeme, tvrdí, že nebudou schopny do 15 let rozhodně zaplatit. Zda byla nějaká myšlenka nebo zda je pořád na Ministerstvu průmyslu a obchodu myšlenka, že bychom to neselektovali pouze 30 kWh a všechno ostatní, ale že bychom opravdu tu srážkovou daň např. upravili tak, aby se jinak vztahovala na ty malé zdroje, střední investory, a jinak samozřejmě - a tam já to budu velmi podporovat - se vztahovala na ty velké zdroje se stovkami MWh, které tady nám dnes vznikají a které nás asi všechny víc děsí než cokoli jiného. Tak jenom tyhle dva dotazy, zda by mi mohly být zodpovězeny v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Pan poslanec Velebný, který se přihlásil písemně, skutečně chce promluvit v obecné rozpravě. Prosím máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, vážená vládo, u této novely nechápu zásadně princip, aby obce přišly jen o minimální příjmy za odnětí zemědělského půdního fondu z toho důvodu, že stát nastavil vysoké podpory pro obnovitelné zdroje energie a nyní nemá peníze, aby je vyplácel. Obce přece nemohou doplácet na špatnou politiku státu. Neustále se říká, jak musí spolu veřejné rozpočty dýchat, ale když je stát v nouzi, tak bere obcím, aby zaplatil své dluhy, a pak tvrdí, že obce jsou zadlužené.

Zásadně s návrhem nesouhlasím. Nikdo nezná jeho dopady. Takovéhle zásadní změny, které jsou mimochodem věcně odlišné od původního návrhu zákona obsaženého v předloženém tisku č. 145, který se týkal pouze zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, měly být řádně projednány v připomínkovém procesu i se Svazem měst a obcí České republiky včetně zhodnocení dopadů regulace.

S odpuštěním, dámy a pánové, a velmi se omlouvám za tento výraz, je to podraz na obce. A myslím, že velmi dlouho ho budou nejen Ministerstvu životního prostředí a celé vládě obce a města České republiky připomínat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším písemným přihlášeným je pan poslanec Krátký. Prosím, máte slovo. Dále je přihlášen pan poslanec Josef Novotný.

 

Poslanec Jiří Krátký: Paní předsedající, dámy a pánové, kolegové, kolegyně, chci se přiznat k pozměňovacímu návrhu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru. Tento materiál jsem vám nechal rozdat.

Z mého pohledu zákonem navrhované úpravy nenapravují chyby, které se v poslední době nakupily, ale zastavují na určité období vývoj. Představují nepřiměřenou reakci, která v krátkém čase byla reakcí opačnou. Já si připadám v tomto momentě jak historicky prokázané usnesení parlamentu Anglie, které zhruba před sto lety poslalo běžce s červeným praporem před auto, aby na tu hrůzu a děs upozornil. Víte, to, co se dneska děje, mně připadá velmi obdobné.

Dovolil jsem si navrhnout dva drobné pozměňovací návrhy, které, domnívám se, nejsou v rozporu s úmyslem Ministerstva průmyslu a obchodu a jím řízených organizací, nebudu je jmenovat, kde se chci -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, jsme v obecné rozpravě.

 

Poslanec Jiří Krátký: Takže v obecné rozpravě navrhuji jako jednu z nesporných výhod decentralizované výroby, aby bylo umožněno v případě krizových řízení se odpojit od nadřazené energetické sítě a běžet v ostrovním provozu tak, aby byly možnosti zajištění krizových situací.

Druhý bod ve svém návrhu s účinností od 1. 3. -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Prosím vás, pane poslanče, buďte tak laskav. Jste přihlášen také do podrobné rozpravy, toto prosím je do podrobné rozpravy. Teď jsme v rozpravě obecné.

 

Poslanec Jiří Krátký: Takže k obecné rozpravě patří ty další dva body, které přednesu. Já navrhuji z pohledu všech věcí, které jsou známy a které ještě přednesu, aby byl zákon vrácen do výboru, a pokud nebude řádně vysvětlena spousta nejasností, které se objevují, byl ve třetím čtení zamítnut, v případě, že nebudou ty věci vysvětleny.

Co mě k tomu vede? Je to nejen ten otazník nad těmi arbitry, nad arbitrážními spory, které včera trochu odlehčeně byly komentovány slovy na jedné straně - my víme, že to vyhrajeme -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, nezlobte se, že vás přerušuji, ale skutečně ani tentokrát to nebyla trefa do černého. Tady ten bod musíte přednést v podrobné rozpravě, stejně byste ho znovu musel opakovat.

 

Poslanec Jiří Krátký: Paní předsedkyně, mám tam vedle otevřený jednací řád a není tam napsáno, že toto musím říct v podrobné rozpravě. Takže máme asi ještě něco jiného, než mám já k dispozici. Já jsem si ho teď, než jsem sem šel, četl.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Návrhy skutečně musí být předneseny v podrobné rozpravě, pane poslanče. (Z pléna z řad sociální demokracie nesouhlas, diskuse mimo mikrofon s odvolávkou na § 93.) Pozměňovací návrhy... Prosím, pane Sobotko, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já děkuji. Já bych si skutečně dovolil protestovat proti způsobu, jakým teď byl kolega vykázán (potlesk z vlastních řad) z této části rozpravy. Myslím, že něco takového je absolutně nepřijatelné, a domnívám se, že by kolega měl mít plné právo pokračovat ve svém vystoupení. Tady jsme přece v obecné rozpravě. A v rámci obecné rozpravy není vůbec žádný problém, aby se jednak dopředu citovaly a avizovaly pozměňovací návrhy, to je zde absolutně běžná praxe, a vůbec není žádný problém, aby se tyto návrhy šířeji komentovaly a podrobněji vysvětlovaly. K tomu je přece obecná rozprava určena. Pokud jde o podrobnou rozpravu, ta by měla být určena k tomu, aby se buď pozměňující návrhy načítaly, aby se velmi stručně komentovaly nebo aby se v rámci podrobné rozpravy poukazovalo a přihlašovali se poslanci k návrhům, které již předtím nechali písemně rozdat do lavic. Takže já si myslím, že prostě není možné, aby takovýmto způsobem ze strany řídící schůze bylo vystoupení poslance komentováno, či bylo dokonce poslanci bráněno, aby dokončil své vystoupení v rámci obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já se omlouvám, já jsem panu poslanci nebránila. Pane poslanče Krátký, máte slovo, jenom vás poprosím, aby návrhy, které mají být do podrobné, zazněly v podrobné. Ale prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, paní předsedající. Možná přede mnou sedící dámo (k usmívající se poslankyni Kristýně Kočí) i za mnou řídící schůzi, vaše mládí vám možná dává právo takhle některé věci omezovat. Víte, já už mám těch životních zkušeností, kdy na mě s prominutím řval kde kdo, už trochu moc. Já bych rád, kdybyste mě tak trochu nechali už v klidu a na pokoji. (Úsměv mezi některými poslanci v plénu.) Jsou to moje poslední aktivní roky a nerad bych si z nich odnesl zase to nejhorší, co jsem měl předtím.

Takže ty věci, které mě vedou k tomu, abych požádal o to vrácení, popř. zamítnutí tohoto zákona, jsou dvě: Obavy z arbitrážních sporů o to, aby byly řádně vysvětleny. Druhá věc, kterou si dovolím přečíst: Informace, které jsme mohli získat, pokud jsme se o tyto věci zajímali, z informačního portálu Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP