(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás opět přivítala v jednacím sále a zahájila odpolední část našeho dnešního jednání.

Nejprve vás seznámím s omluvou, která mi byla před chvílí doručena. Z našeho dnešního jednání, a to až do 5. listopadu, se z důvodu zahraniční služební cesty omlouvá pan poslanec Zdeněk Boháč.

To je omluva, kterou bylo potřeba teď říci, a jinak vracíme se do otevřené obecné rozpravy, která byla otevřena v rámci bodu 88, sněmovního tisku 145. Očekávám, že u stolku zpravodajů v co nejbližší době zasedne pan ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, také poprosím pana zpravodaje hospodářského výboru, pana poslance Milana Urbana, zda by byl tak hodný a sledoval další průběh rozpravy k tomuto bodu.

Můžeme tedy pokračovat v obecné rozpravě. Poprosím nejprve o slovo pana poslance Krátkého, pokud tedy mám správné záznamy. Nebo vy už jste, pane kolego, vystoupil v obecné rozpravě a teď budete pouze do podrobné. Je to tak správně? Takže až budeme v podrobné... Ještě se musím zeptat pana kolegy Novotného, mladšího tady mám tedy, zda se hlásí do obecné, nebo do podrobné. Obecné rozpravy. Prosím, teď máte tedy slovo.

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem nechtěl vystupovat, ale musím. Musím z toho důvodu, že jsem současně též hejtmanem Karlovarského kraje a velice mě tíží zákon, nebo ta novela, kterou za chvíli budeme hlasovat.

Já samozřejmě vítám snížení nebo ten záměr, který je takový, aby opravdu byla snížena cena elektrické energie. Ovšem druhá věc je, jakým způsobem se má tento cíl dosáhnout. A v těch různých způsobech, které tady byly vyjmenovány, mě nejvíce tíží to, že během hry najednou některé podniky se dozvídají, že budou změněna pravidla hry. Jedná se mi o daň z emisních povolenek. Tady samozřejmě tímto způsobem dojde v našem malém Karlovarském kraji k tomu, že dva významné podniky tohoto kraje budou muset odvést do státní pokladny v příštím roce více jak 500 milionů korun. Tyto peníze měly zůstat v kraji, měly pomoci k tomu, aby tam byly další nové technologie, aby se nezvyšovala nezaměstnanost, aby mohly tyto podniky podporovat různé aktivity, jako to dělaly dosud, a bohužel tímto způsobem tyto prostředky budou vyvedeny mimo Karlovarský kraj, který je malým krajem a nemá dostatek prostředků a možností, aby tyto peníze nahradil jiným způsobem. Takže to je důvod, který mě vedl k tomu, abych tady vystoupil a požádal pana ministra a vládu, aby i toto zvážili. Vím, že samozřejmě hledají všechny možné způsoby, ale toto je pro náš kraj, kam doposud nevede ani pořádná silnice, velmi tíživá, velmi tíživá věc.

Další věc, na kterou bych chtěl upozornit, je to, že tento zákon nemohu podpořit i z toho důvodu, že mám velké obavy z arbitráží, které půjdou směrem na Českou republiku.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy - do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, tedy obecnou rozpravu končím a můžeme zahájit... Pan poslanec Krátký, mám tady poznámku, podal návrh na vrácení zákona výboru k novému projednání - je to tak. Zahajuji podrobnou rozpravu, ale zeptám se pana poslance Krátkého jako prvního, aby tedy vystoupil v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Jiří Krátký: Paní předsedající, dámy a pánové, první začnu, teď se přiznám prostřednictvím vás, paní předsedající - je pan ministr náměstkem ve vládě? Můžeme jednat, splňujeme jednací řád v tomto momentě? Z vlády jste tady jenom vy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, pardon, promiňte.

 

Poslanec Jiří Krátký: Ptám se ještě jednou. Můžeme jednat, z vlády je tady jenom pan ministr, je jeho funkce dostačující, aby toto ctihodné zastupitelstvo státu mohlo jednat?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, je to dostačující.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji. Děkuji tedy za významnou účast vlády.

Takže já jsem byl upozorněn, že i k písemnému pozměňovacímu návrhu, že ho musím celý přečíst, takže se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který jsem podal písemně, a přečtu, protože přeci jenom tam byly takové malé drobnosti.

Pozměňovací návrh poslance Jiřího Krátkého k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 180/205 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů energie, sněmovní tisk 145, ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu hospodářského výboru.

Zákonem navrhované úpravy nenapravují chyby, které se v posledním období nakupily, ale zastavují na určité období vývoj. Přestavují nepřiměřenou reakci, která v krátkém čase vyvolá reakci opačnou. Z tohoto důvodu si dovoluji navrhnout následující:

§ 3 odst. 1 se doplňuje o větu: Povinnost připojení na elektrizační soustavu nevzniká v případě krizových situací.

Odůvodnění: Jednou z nesporných výhod decentralizované výroby elektrické energie je její rozmístění přímo v místě odběru. Při výpadku provozu energetické sítě musí samospráva ze zákona řešit situaci s dodávkou energií. Neumožnění regionálním výrobnám provozovat je v ostrovním provozu je v rozporu se zákonem o krizovém řízení.

Odstavec 2. V § 3 za nový odstavec 5 vkládám nebo navrhuji vložit odstavec 6, který zní: Ustanovení odstavce 5 o omezení výkonu do 30 Kwp se nevztahuje na území využívané v minulosti pro průmyslovou, stavební nebo jinou hospodářskou činnost, na bývalé vojenské prostory, prostory po těžbě surovin (haldy, výsypky) a plochy po rekultivaci. Víme, že běžně se používá brownfieldy. S účinnosti od 1. 3. 2011.

Odůvodnění: Brownfieldy jsou území, která mají z nejrůznějších důvodů omezené využití. Využití tisíce kilometrů čtverečních těchto ploch je více než vhodné pro umístění zařízení vyrábějících energii ze slunce.

Pak tady mám tabulku, kde známe heslo: Jen slunce to umí lépe. Dokladuji přiloženými grafy, tedy tabulkové hodnoty, nebudu číst. Takže to je - k tomuto návrhu bych se rád přihlásil.

A pak bych se rád přihlásil k návrhu se zdůvodněním, které jsem předložil, aby tato ctihodná Sněmovna z důvodů, které tady padly, a je jich výrazně více, než tady padly, vrátila celou tu materii do výboru tak, abychom se k ní mohli vyjádřit na podvýborech. Nejlépe opravdu na tom semináři, kde bude vědecká obec, kde budou výzkumné ústavy, kde budou praktici, kde si vysvětlíme tyto věci, protože to poslední dobou, to, co jsme v médiích se dozvěděli, skutečně nebyly pravdivé údaje. Takže vysvětlíme si to, uměli jsme to udělat u biosložky v pohonných hmotách, udělejme to i v této oblasti. Myslím si, že malinké zdržení - to hlavní, proč je, jsou dvě věci pro mě. Je to opravdu strach z arbitráží, které nakonec zaplatí daňový poplatník, i když za to odpovědnost nese vláda, ale budeme pod tím podepsáni my, poslanci. Samospráva už zažila trestní oznámení na porušení povinnosti ve správě cizího majetku, kde zastupitelé byli odsouzeni za to, že věděli, že jdou do podniku, který nakonec přinesl škodu svému městu. Nerad bych, abychom se i my nakonec na té bázi do této oblasti dostali.***




Přihlásit/registrovat se do ISP