(11.10 hodin)
(pokračuje Varvařovský)

Tolik tedy moje malé uvedení této závěrečné zprávy a moje povzdechnutí nad tím, že prozatím v této oblasti veřejný ochránce práv příliš úspěšný nebyl. Nemusíte mě vzhledem k mému krátkému působení považovat za osobu nějak zaujatou nebo někomu něco vyčítající, neboť pohled člověka, který přichází zvenku, navíc po té praxi, kterou mám já, neberte jako pohled jakkoliv politický nebo tendenčně zabarvený. Je to můj názor právníka, který dělal 40 let svoje řemeslo tak, jak nejlépe uměl.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk napříč sálem.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Tento sněmovní tisk projednal petiční výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 46/1. Já nyní požádám zpravodaje výboru pana poslance Františka Laudáta, aby nás informoval o jednání výboru a aby též přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, petiční výbor se zabýval výroční zprávou ombudsmana za rok 2009 dne 30. září a přijal usnesení, které vám přečtu.

Petiční výbor

1. projednal Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2009,

2. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2009, dle sněmovního tisku 46,

2. žádá vládu, aby se zabývala legislativními podněty uvedenými v závěru souhrnné zprávy v části 6. Zevšeobecnění poznatků - doporučení Poslanecké sněmovně a předložila Poslanecké sněmovně zprávu o vyžití těchto podnětů v termínu do konce roku 2011.

Toť vše. Za další. Pověřuje místopředsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Paní poslankyně Rujbrová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dobrý den, dámy a pánové. Zpráva o činnosti veřejného ochránce práv je zprávou, kterou na základě zákona o veřejném ochránci práv dostáváme každoročně. Jde o zprávu, a proto pravidelně jako zařazená do bloku zpráv zůstává ve stínu projednávaných zákonů a na řadu jednání se dostává v mnoha případech celé měsíce po jejím předložení tak, jako je tomu v tomto případě.

Doktor Motejl, kterého nový veřejný ochránce práv zmínil, s urputností sobě vlastní ve svých vystoupeních k této zprávě ignoroval hluk a nezájem Sněmovny a znovu každoročně předkládal objemný materiál, ve kterém poukazoval nejenom na problémy, s nimiž se občané na jeho úřad obracejí, ale i zevšeobecňoval poznatky, které z této aktivity vyplývají zejména ve vztahu k Poslanecké sněmovně a ve vztahu k vládě, tedy k legislativní činnosti.

Já jsem velmi ráda, že nový ombudsman upozornil právě na tuto oblast činnosti svého úřadu i na marné výsledky snažení doktora Motejla. Já si vzpomínám, že tuto zprávu, tedy zprávu za rok 2009, jsme měli na programu jednání už v jarních měsících tohoto roku. Vzpomínám si, jak doktor Motejl opakovaně čekal v předsálí, jestli a zda se tato zpráva dostane na řadu. A když jsme spolu, tehdy jsem vykonávala funkci předsedkyně petičního výboru, konzultovali, zda by nebylo vhodné se pokusit předřadit tuto zprávu dalším bodům, tak mi odpověděl: tentokrát ne, tentokrát si počkáme, jestli nová Poslanecká sněmovna bude mít o mé podněty větší zájem.

A já bych chtěla apelovat, aby nová Sněmovna skutečně o podněty, které z této zprávy vyplývají, měla větší zájem, aby o ně měla větší zájem nová vláda, když předcházející vláda bohužel legislativní podněty úřadu veřejného ochránce práv ve svých aktivitách příliš nezohledňovala.

Přeji novému veřejnému ochránci práv, aby byl v těchto aktivitách úspěšný. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Ptám se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy. Paní poslankyně Orgoníková. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážený veřejný ochránce práv pane doktore Varvařovský. Měla jsem možnost seznámit se blíže s panem doktorem Varvařovským teď v Olomouci v úterý, kdy se konalo k 10. výročí zřízení ombudsmana takové sezení, byla to konference, které se zúčastnili také mladí studenti z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Musím říci, že to bylo velmi pěkné sezení. Jsem ráda, že se uskutečnilo. Doufám, že budeme velmi úzce s panem veřejným ochráncem práv spolupracovat na úseku petičního výboru, který se zabývá také lidskými právy a národnostními menšinami. Myslím, že to je důležité.

Já mu také přeji, aby se vše, co si přeje, zdařilo, aby vláda i všichni úředníci, které ve svých přístupech šetří, vždy plnili to, co jim naznačí, že by mělo být splněno, kde udělali chybu, a aby se ty chyby již nikdy neopakovaly. Takže hodně zdaru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy? Nikoho neeviduji, a proto obecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, i tuto rozpravu uzavírám. Ptám se pana ochránce práv a pana zpravodaje, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. Děkuji.

Můžeme tedy hlasovat o jednom předneseném návrhu usnesení. Pane zpravodaji, přejete si ho ještě jednou přednést? Bylo by to vhodné. Svolám zatím naše kolegy z předsálí.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, usnesení bude znít: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2009, dle sněmovního tisku 46,

2. žádá vládu, aby se zabývala legislativními podněty uvedenými v závěru souhrnné zprávy v části 6. Zevšeobecnění poznatků - doporučení Poslanecké sněmovně a předložila Poslanecké sněmovně zprávu o využití těchto podnětů v termínu do konce roku 2011."

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Budeme o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 54 z přihlášených 150 poslanců pro 120, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu veřejnému ochránci práv i panu zpravodajovi.

Kolegyně a kolegové, dostáváme se do situace, jak naložit s 12 minutami. Na 11.30 hodin je pevně zařazený bod a pro případ, že bychom vyplnili těchto 12 minut následujícími body, tak nám chybí pan ministr zemědělství. (Hlasy ze sálu: Na 12.30.) Na 12.30. Já tedy prosím, abychom se dozvěděli, zda pan ministr zemědělství přijde. (Diskuse mimo mikrofon.) Pořád si musím trvat na svém. V případě, že budeme postupovat podle pevně zařazených bodů, tak má následovat bod 68 a následující a zde nám k tomu chybí předkladatel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP