(19.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

Zákon o nemocenském pojištění. Na přechodnou dobu let 2011 až 2013 ukládá zaměstnavatelům povinnost vyplácet náhradu mzdy v případě nemoci ze 14 na 21 dnů. Přiznám se, že mně osobně tento návrh není cizí. Ve Spolkové republice Německo proplácí zaměstnavatel zaměstnanci náhradu mzdy ve stoprocentní výši - ne v 60 %, jak navrhuje vláda - šest týdnů. Zaměstnavatelům zůstalo v roce 2009 oproti minulému roku navíc na snížených odvodech 8,5 mld. korun, čili rezerva tam je i na čtyři týdny, a kdyby zaměstnavatel proplácel čtyři týdny, zůstává České správě sociálního zabezpečení proplácet nemocenskou asi pro 10 % dlouhodobých nemocných nad jeden měsíc. To by samozřejmě řešilo i komplikaci pozdní výplaty nemocenských dávek atd. atd. Jenže v České republice se nechovají všichni zaměstnavatelé stejně a rozdíl mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou je asi jiný. Tudíž dochází v řadě případů k čerpání dovolené či jiného volna, k nátlaku. Lidé jsou nemocní v zaměstnání. Tím se snižuje samozřejmě nemocnost, ale jenom statisticky. Je eliminována zřejmě ta část nemoci, kdy byli zaměstnavatelé iniciátory, že posílali zaměstnance v případě nedostatku výroby na nemocenskou. Proto je ta obava odborů a zaměstnanců z toho, že tlak ze strany zaměstnavatelů na ně bude ještě větší.

Další návrh je trvale snížit nemocenskou z vyměřovacího základu na 60 %. To dopadne především na dlouhodobě nemocné, protože v té krátkodobé nemoci už vlastně z těch 14 současných dnů je placeno jenom 7 dnů, protože je tam 3 dny karenční lhůta, a u dlouhodobě nemocných se nedá předpokládat, že jsou to nějací simulanti, aspoň ne ve své většině. Doposud podle délky nemoci pobírali dávky ve výši 66 nebo 72 %, my je dostaneme na 60 % a ještě jim zvedneme v případě větší nemoci a jejich pobytu v nemocnici poplatky zřejmě na 100 korun denně. Prostě potrestáme je za nemoc.

A abych to ještě dokreslil takovým paradoxem, Poslanecká sněmovna v minulém volebním období schválila výjimku zejména u dobrovolných hasičů či hasičů, kteří při službě, kdy vlastně zastupovali nás všechny, při živelních nehodách, utrpěli nějaký úraz a odešli do nemoci, tak se jim vyplácelo 100 % nemocenské. Tentokrát dostanou, pokud to schválíte, pouze 60 % za trest, že za nás všechny šli do té nepohody a nějakým způsobem se snažili zachraňovat soukromý i veřejný majetek. To se mi nezdá zcela normální.

Co se týká zákoníku práce, dohoda o provedení práce naštěstí sice již je navržena, aby byla uzavírána v písemné podobě, ale má to samozřejmě svoje čertovo kopýtko. Není nikde zakotveno, ba naopak, že se povede nějaká evidence o odpracované době a zavedou stropy na odměnu. Ono to totiž souvisí s tím, že se sepíše smlouva, a když přijde oblastní inspektorát práce nebo úřad práce na kontrolu, tak vlastně nezjistí, jestli včera pracoval tolik hodin, dneska tolik hodin, je to skryté, jestli ta prodloužená délka práce je nahrazována enormní hodinovou mzdou apod. Čili je to takové polovičaté řešení a těm, kteří to zneužívali, těm to vlastně zůstává.

Destruuje se podle mého názoru zcela systém odměňování zaměstnanců, kdy se jedná o to, že v podstatě vedoucí, který má pravomoc rozhodovat o výši mzdy a odměn, nemusí být v určitých případech ničím omezován. Já jsem se při interpelaci zmínil směrem k panu premiérovi, aby se vyjádřil k té situaci, která byla rozesílaná a je stále rozesílaná mailovou poštou, a to bylo odměňování mzdové a prostřednictvím odměn vedoucí sekretariátu na Ministerstvu práce a sociálních věcí za její funkci. Neučinil tak, šel do obrany, zvedl letadla... Já ho znovu žádám o vyjádření, jestli ten návrh, který je dneska v zákoníku práce, je právě proto, aby tyto případy, které se objevovaly, byly vlastně legalizovány.

Zákon o zaměstnanosti zhoršuje postavení zaměstnanců i nezaměstnaných. Jde o to, že nerespektuje svobodnou vůli rozhodnout se o ukončení pracovní doby. Každý z vás a každý ze zaměstnanců odvádí ze své mzdy prostřednictvím zaměstnavatele příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Zajímavé, že někteří budou mít plnění větší, někteří menší. Z tohoto příspěvku odvádí daň, protože to je součást superhrubé mzdy. A tak namísto 65 a později 50 % by měl pobírat v době nezaměstnanosti pouze 45 %. Už se neřeší situace, důvody, proč odešel, zda to bylo z důvodu šikany, z důvodu nemoci v rodině, případně stěhování. Prostě pokud by se to mělo řešit, nedovedu si představit stížnosti a agendu úřadů práce.

Odstupné, odbytné, odchodné se má stát jakýmsi náhradním řešením podpory v nezaměstnanosti a podpora by se měla vyplácet, až se vyčerpá toto odstupné, odbytné, odchodné. Ovšem institut těchto odměn je zcela jiný, je předmětem soukromého práva, souvisí s organizačními změnami, je to určitý benefit třeba za to, že pracovník je postižen nemocí z povolání nebo absolvoval pracovní úraz. A my v podstatě tento benefit napřed rozpustíme a pak mu řekneme: teď tedy dostaneš podporu v nezaměstnanosti. Myslím si, že to se úplně míjí tím, co vlastně toto odstupné mělo zabezpečovat.

Zákon o státní sociální podpoře omezuje z 21 na 9 měsíců délku pro vyšší rodičovský příspěvek.

Omezení výplaty porodného. Možná to tak nevyznívá, když to nečtete v těch číslech, ale pouze jedenkrát za život a jedině v případu, že domácnost bude mít 2,4násobek životního minima.To je asi příjem pod 10 000 korun měsíčně u této domácnosti. Čili porodné se stává chudinskou dávkou, v podstatě zcela ztrácí nějaký motivační charakter. Já vím, že na to jsou různé názory, různé teoretické vývody, ale přesto si myslím, že ne tyto reformy či důchodová či zdravotní či tato daňová a jiné, ale největší problém České republiky, a nejenom České republiky, je postupné vymírání čili negativní demografický vývoj. A nepokusit se v této oblasti něco dělat je v podstatě neřešit nic.

Sociální příplatek, to je velká neznámá, co to všechno způsobí, a ten byl největším předmětem diskuse na dnešním jednání výboru pro sociální politiku. Jde totiž o dávku pro ty domácnosti, které jsou na tom nejhůř a mají malé děti zdravotně postižené. Já jsem zvedl návrh, který připravila Národní rada zdravotně postižených. Jak se dá očekávat, neprošel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP