(19.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Ombudsman, veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, odmítl zamýšlené snížení podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří skončí dohodou či dají výpověď. Jak se píše ve zprávě České tiskové kanceláře, tato novinka je součástí tzv. sociálního balíčku, který předložil ministr Drábek. Podle ombudsmana, ochránce lidských práv, by však nižší podpora postihla například lidi, kteří se v práci cítí šikanováni a odejdou kvůli tomu. Novela navrhuje snížení podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří poslední zaměstnání skončili bez vážného důvodu sami nebo dohodou. Měli by potom dostávat jenom 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku a přitom dnes činí podpora první dva měsíce 65 %. Abych citoval ombudsmana, co řekl k tomuto vládnímu návrhu: "Všichni, kdo sami ukončí zaměstnání, například i tehdy, cítí-li se šikanováni, ale netroufají si zaměstnavatele žalovat, budou tedy znevýhodněni," uvedl Varvařovský. "Tito lidé na tom budou hůř než ti, kteří třeba byli propuštěni pro opakované méně závažné porušování pracovní kázně." Ombudsman zdůraznil, že lidé v práci často končí kvůli tomu, že se tam překračují předpisy. Protože je to obtížně prokazatelné, raději odejdou, než by se soudili. "Není ani neobvyklé, že zaměstnavatel dokonce vyvíjí na zaměstnance tlak k uzavření dohody o ukončení pracovního poměru a řeší si tím vlastní problémy," uvedl ochránce lidských práv Varvařovský. Upozornil, že tuto část zamýšlené novely doporučila vypustit dokonce i Legislativní rada vlády.

Druhá výhrada, kterou uplatnil ochránce lidských práv, se týká onoho návrhu, který navrhuje nevyplácet nezaměstnanému podporu v situaci, kdy si své výdaje může platit z odstupného. Podle ochránce lidských práv pana Varvařovského by to popřelo smysl odstupného. Tím je v prvé řadě především určitá satisfakce za nesnáze a někdy až trauma, které ztráta zaměstnání přináší.

To jsou vyjádření ochránce lidských práv, kterého jste nedávno vašimi hlasy, dámy a pánové, zvolili do funkce ombudsmana. Ombudsman kritizuje dvě významné části návrhu zákona, který nyní v tuto chvíli projednáváme, a já jsem nezaznamenal, že by se kdokoliv z vládní koalice s těmito námitkami vyrovnal. Dokonce jste zabránili opozičním poslancům, aby v této věci vystupovali v rámci obecné rozpravy!

Já si myslím, že stojí za to, abychom se jasně vyjádřili k návrhům zákonů, které se nyní budou projednávat. Říkám to proto, a budu se vyjadřovat ke všem čtyřem, protože ostatním poslancům sociální demokracie bráníte v tom, aby v tuto chvíli na plénu Poslanecké sněmovny mluvili. Myslím si, že na okraj toho, co se zde děje, je potřeba říci několik zásadních poznámek.

Za prvé. To, co zde vláda předvádí ve svých návrzích, nejsou žádná úsporná opatření, která by zastavila zadlužování České republiky! Vláda pravicových stran neznamená zastavení zadlužování.

Poznámka č. 1. Za poslední období od roku 2007 se zvýšil veřejný dluh v ČR o 440 mld. korun. V době, kdy tady vládly pravicové vlády, narostl veřejný dluh o 440 mld. korun. V době, kdy končila vláda sociální demokracie, byl veřejný dluh 29 % hrubého domácího produktu. Dnes je 35 % HDP a dále roste! To je výsledek vlády pravice, která tady byla od roku 2007.

Důležitá poznámka č. 2. Ministr Kalousek a předseda vlády Nečas hasí rozpočtový požár, který sami způsobili. Je důležité si uvědomit, že daňové experimenty, a už tady dnes byla řeč o snižování stropů na odvody sociálního pojištění, všechny tyto daňové experimenty, které prosadil ministr Kalousek a ministr Nečas ve vládě Mirka Topolánka, připravují ročně státní rozpočet o 89 mld. korun!

Poznámka č. 3. ČR je šestý nejméně zadlužený stát v rámci celé EU. I když za vlády pravice dluh vzrostl z 29 % na stávajících 35 % hrubého domácího produktu, jsme šestý nejméně zadlužený stát a nemusíme reagovat v žádné panice, kterou v tuto chvíli představuje unáhlená reakce vlády v podobě plošných škrtů.

Důležitá poznámka č. 4. Vládní snižování deficitu zaplatí ti nejchudší a zaplatí ho střední vrstvy! Složí se takovýmto způsobem: 3,9 mld. korun věnují rodiny s dětmi a matky na mateřské. 3,9 mld. korun poskytnou ty nejchudší rodiny s dětmi! Šest miliard korun poskytnou klienti stavebního spoření. Sedm miliard korun poskytnou zaměstnanci veřejného sektoru a 1,5 mld. korun poskytnou lidé se zdravotním postižením. To znamená, tito lidé se složí tímto způsobem na redukci deficitu státního rozpočtu. Já se ptám, jak se na něm budou podílet ti nejbohatší. Nulou! Zatímco nejchudší rodiny s dětmi zaplatí 3,9 mld. korun, lidé s nejvyššími příjmy zaplatí nulu. Nic navíc oproti stávající situaci. To znamená, snížení deficitu zaplatí jen ti nejchudší, jen ti nejslabší, na které si vláda troufne!

Důležitá poznámka č. 5. Vláda ignoruje možnosti, jak zvýšit příjmy státu. Vláda odmítá okamžité zdanění hazardu, odmítla zavedení daňové progrese, odmítla návrhy na větší zdanění firem, jako jsou třeba banky nebo energetické monopoly. Nic z toho se nestalo! Přitom je jasná zkušenost z Evropy, že hospodářskou krizi, která dopadla i na ČR, nejlépe ustály skandinávské státy, které mají vyšší průměrnou míru zdanění, a nejhůře na krizi doplatily státy jižní Evropy, které mají nižší průměrnou míru zdanění.

Důležitá poznámka č. 6. Řada škrtů, které jsou obsaženy i v těchto návrzích zákonů, ve skutečnosti zpětně sníží příjmy státu a zvýší nezaměstnanost. Rozpočet státu není jako rozpočet domácnosti. Jestliže snížíte státní výdaje, automaticky také redukujete část příjmů, se kterými můžete počítat. Vládní škrty v oblasti dopravní infrastruktury, snižování mezd a platů, likvidace spoluúčasti při čerpání evropských prostředků - tohle všechno ve skutečnosti sníží příjmy státu v příštím roce!

Důležitá poznámka č. 7. Vláda tím, co provádí v tuto chvíli, stupňuje sociální napětí ve společnosti. Byla zde už několikrát řeč o demonstraci zaměstnanců veřejného sektoru, o tom, že 40 tis. lidí přijelo demonstrovat proti nespravedlivé vládní platové politice. Nezměnilo se vůbec nic! To, co zde překládá ministr Drábek, je, jako by ta demonstrace nebyla! Je to výsměch všem lidem, všem zaměstnancům veřejného sektoru, kteří protestovali a kteří nesouhlasí s tím, co vláda dělá! Vláda se tváří, jako by se nic nestalo! A přitom tady nejde o pokles platů o 10 %, protože ve skutečnosti během těchto tří let reálné platy zaměstnanců veřejného sektoru klesnou ve skutečnosti až o 20 %! Reálné platy klesnou během tří let o 20 % v důsledku inflace a v důsledku politiky, kterou vláda prosazuje.

Vláda zvyšuje sociální napětí také tím, že odmítá zvyšovat minimální mzdu, absolutně odmítá zvyšovat životní minimum, ačkoliv roste celá řada životních nákladů. Odmítá tedy motivovat lidi k práci. Jestliže odmítá zvyšovat minimální mzdu, tak logicky snižuje motivaci lidí brát i méně placené pracovní příležitosti. Přitom je důležité si uvědomit, že ke zvýšení minimální mzdy nedošlo už od 1. ledna roku 2007. Poslední zvýšení bylo k 1. lednu 2007. Od tohoto data se minimální mzda v naší zemi nezvýšila ani o korunu! To samozřejmě logicky zvyšuje sociální napětí. A tato vláda v takovéto politice pokračuje.

Já si myslím, že to, co je nejhorší a za co by se měl skutečně ministr práce stydět, za co by se měla stydět celá vláda, je ten neuvěřitelný útok na 150 tisíc nejchudších rodin s dětmi. To je něco, co se v této zemi ještě nestalo. Vláda navrhuje zrušit sociální příplatek: 150 tis. rodin! V těchto 150 tis. rodin, kterým vláda bez jakékoliv alternativy od 1. ledna sebere skoro 4 mld. korun, tak tam vyrůstá 300 tis. dětí! Většina těchto rodin nebo minimálně polovina z nich je neúplných. Jsou to rodiny, kde jsou samoživitelé nebo samoživitelky. A těmto rodinám vláda škrtne sociální příplatek bez jakékoliv alternativy! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP