Začátek schůze Poslanecké sněmovny
7. prosince 2010 ve 14.00 hodin
Přítomno: 186 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 9. schůzi Poslanecké sněmovny. Vítám vás na ní.

Dovolte, abych vám oznámila, že organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 9. schůze Poslanecké sněmovny dne 25. listopadu roku 2010. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 26. listopadu tohoto roku.

Já vás nejprve všechny požádám, abyste zasedli do svých lavic, protože dnešní schůzi budeme zahajovat slibem našeho nového kolegy. Proto ještě jednou důrazně všechny žádám, aby přišli do jednacího sálu. (V sále je velmi rušno.) Ještě chvilku počkám, aby mohli přijít všichni, kteří jsou v předsálí. Poprosím organizační odbor, aby zajistil - a, už tady je pan místopředseda.

 

Dámy a pánové, ještě než přikročíme k určení ověřovatelů této schůze, dovolte, abych umožnila novému kolegovi složit poslanecký slib.

 


Slib poslance

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přistoupíme tedy ke slibu nového poslance za Štěpánku Fraňkovou, která se vzdala svého poslaneckého mandátu.

Nejprve požádám předsedu mandátového a imunitního výboru pana poslance Jeronýma Tejce, aby nás seznámil s kroky, které tento výbor učinil, a poté přečetl u stolu předepsaný slib - (zvýšeným hlasem:) ovšem až poté, až se všichni uklidníte a sednete si a budete věnovat pozornost tomu, že skládá slib náš nový kolega. Tak teprve poté budeme moci pokračovat. Já vás důrazně žádám o to, abyste věnovali pozornost tomuto okamžiku.

Nyní poprosím pana předsedu mandátového a imunitního výboru o to, aby nás informoval o příslušných krocích, které tento výbor učinil.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, dne 30. listopadu tohoto roku byl předsedkyni Poslanecké sněmovny doručen notářský zápis, kterým se vzdala mandátu poslance paní poslankyně Štěpánka Fraňková. To tedy znamená, že dnem 30. listopadu 2010 zanikl paní poslankyni poslanecký mandát a týž den vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Miroslavu Petráňovi.

Mandátový a imunitní výbor na své 8. schůzi dnešního dne přijal usnesení číslo 31, ve kterém konstatoval, že podle ustanovení § 3 a § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny paní Štěpánce Fraňkové, a současně konstatoval, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Miroslav Petráň, jemuž dne 30. listopadu vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

V souladu s ustanovením § 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny složí nyní pan poslanec Miroslav Petráň poslanecký slib.

Prosím pana poslance, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, aby přijala slib nového poslance.

Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste povstali. (Děje se.)

Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

(Poslanec stvrzuje slib podáním ruky předsedkyni Sněmovny a slovem "slibuji". Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte, abych mezi námi uvítal pana poslance Miroslava Petráně a popřál mu v práci zde hodně úspěchů.

 

Náhradní karty jsou: pan poslanec Karel Černý má náhradní kartu číslo 6 a pan poslanec Adam Rykala náhradní kartu číslo 11.

 

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Jiřího Krátkého a poslance Stanislava Polčáka. Má někdo jiný návrh? Pokud ne, budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, určit ověřovateli schůze pana poslance Krátkého a Polčáka, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1. Přihlášeno 162, pro hlasovalo 146, proti nula. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli naší 9. schůze určili poslance Jiřího Krátkého a Stanislava Polčáka.

 

A teď tu máme omluvy. Máme tu žádosti o omluvy neúčasti z jednání Sněmovny, tak mi dovolte, abych vám je přečetl.

Pan poslanec Kováčik má náhradní kartu číslo 12.

A teď ty omluvy. Od 16.30 se omlouvá z pracovních důvodů Robin Böhnisch, omlouvá se ze zdravotních důvodů Jan Farský, Petr Jalowiczor a Jana Kaslová, na zahraniční cestě je Jan Hamáček. Od 17 hodin se omlouvá paní poslankyně Kateřina Klasnová. Pak se omlouvá paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Od 15. hodiny se omlouvá Viktor Paggio, zahraniční cesta je důvodem absence pana poslance Antonína Sedi. A pak tu mám ještě omluvu Ladislava Šincla.

Pan poslanec Jiří Paroubek má náhradní kartu číslo 19.

A jsou tady také omluvy členů vlády. Omlouvá se ministr zdravotnictví Leoš Heger, omlouvá se ministr financí Miroslav Kalousek a z pracovních důvodů se omlouvá také ministr obrany Alexandr Vondra.

Nyní přistoupíme k pořadu 9. schůze, jehož návrh máte na pozvánce samozřejmě uveden. Já vám na úvod sděluji, že jsme obdrželi dopis, paní předsedkyně tedy obdržela dopis, kterým zástupce navrhovatelů poslanec Václav Zemek bere zpět sněmovní tisk 143, proto si škrtněte bod číslo 14 návrhu pořadu. O tom se nehlasuje. Takže to si, prosím ještě jednou, škrtněte - sněmovní tisk 143, bod 14, můžete si škrtnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP