(15.50 hodin)
(pokračuje Braný)

Vedle toho všeho, co bylo řečeno ústavněprávním výborem a přijato, že by se měly ty věci do roka schválit tak, aby platily, a v průběhu roku 2011 opravdu systémově v tom udělat jasné rozhodnutí, tak to též doporučuji podpořit. Protože jinak tu budeme mít různé tvorby, nechci říkat přímo lidové, to bych urážel asi lidovou tvořivost, a myslím si, že bychom se měli i zamyslet v této souvislosti nejenom o tom, jak si snížíme my dále naše příjmy a požitky, ale zejména například uvažovat cestou opačnou.

Určitě pan ministr také o tom uvažuje, i když myslím není připraven něco takového předkládat zde, jak zvýšit minimální mzdu. Jestli nepohneme s minimální mzdou, tak budeme stále ve velmi složité situaci. A už se tady vyskytovala v jiných souvislostech při projednávání zejména toho balíčku v legislativní nouzi. Nechci to opakovat a všichni přítomní si to pamatují.

Takže ještě jednou, pane ministře, jestli jste ochoten a máte nějaké poznatky o tom, jak resort pracuje na tom, co jsem posledně nazval velkou snahou pana předchůdce, pana Škromacha, ale nebylo dotaženo do závěru, to jest vázat nejenom platy ústavních činitelů a ve veřejné správě, samosprávě na jasná kritéria a k tomuto potom přijmout toto. Protože tady nebude - jenom jednoduše se toho nezbavíme tím, že řekneme, že platy, které dnes řešíme, jsou rozpočtové a ty jsou mimorozpočtové, protože jdou z rozpočtu samospráv, například jedna kategorie platů, ale i tam vlastně vyhláškou určuje vláda, potažmo Ministerstvo financí, ty mantinely těchto platů a požitků i pro samosprávy.

Takže tolik z mé strany. A jinak klub KSČM je připraven podpořit všechny návrhy, které jednoznačně řeknou, že chceme být solidární v této situaci, a dejme si na to jeden rok, abychom si řekli potom, jak budeme systémově postupovat v této oblasti, a nebylo to tématem nekonečných diskuzí, které teď předvádíme kvůli Janotovu balíčku. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Pan kolega Miroslav Opálka se hlásí do diskuze. Nyní prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, při prvním čtení tohoto návrhu zákona jsem vznesl na pana ministra dotaz ve faktické poznámce, aby nám oznámil, jaká je výše příjmů - čili vrchních ředitelů a náměstků na jednotlivých ministerstvech. V minulosti byl plat poslance stanovován podle základny nejvyššího platového tarifu plus 100 % osobních příplatků zaměstnance ministerstva. Od toho jsme ustoupili, přešli jsme na koeficient průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, ten snižujeme, ale přesto bych byl rád, a já jsem vyzval pana ministra, když to neřekl při prvním čtení, aby tak učinil při čtením druhém nebo na výboru. Na výboru, jak jsem slyšel, tak neučinil, takže ho vyzývám, aby nám to sdělil dnes, abychom viděli, jak se nám rozešly platy poslanců, senátorů s platy vrchních ředitelů, náměstků. A možná by nebyla od věci ani poznámka, kolik takto honorovaných osob vlastně na ministerstvech celkem je. Děkuji, pane ministře, dopředu za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Opálkovi. Jsme stále v obecné rozpravě a já se zeptám, zda se do této rozpravy ještě někdo z vás chce přihlásit. Pokud ne, tak obecnou rozpravu končím. Pardon. Pan ministr Drábek, takže nekončím obecnou rozpravu, pan ministr nyní vystupuje v rámci obecné rozpravy. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Paní předsedkyně, děkuji za udělené slovo, budu skutečně velmi stručný, protože na většinu těch příspěvků odpověděl kolega Pospíšil, za což děkuji a plně se ztotožňuji s jeho vystoupením a nemá smysl, abych to opakoval. Takže budu reagovat na ty poslední dvě v podstatě výzvy nebo apely na mě.

Pana poslance Braného - ano já si myslím, že skutečně je potřeba přistoupit k tomu, aby byly platy vázány na jasná kritéria, nakonec jasně to ukazuje i ta dnešní diskuze. Ale k tomu jednání výboru. Já si myslím, že tam skutečně došlo ke smíšení dvou věcí, o kterých byla diskuze. A myslím si, že to jasně vyjadřuje i ta mýlka v tom, co tam podpořil nebo nepodpořil můj první náměstek. Jednoznačně stanovisko ministerstva bylo takové, že jsme připraveni, a usnesení vlády nám to dokonce ukládá, předložit tak, jak tady řekl ministr spravedlnosti, v prvním čtvrtletí příštího roku novou úpravu platů státních zástupců. Ano, toto je naprosto jednoznačné, já se k tomu úkolu hlásím ve spolupráci s ministrem spravedlnosti, potřebujeme k tomu znát výsledek jednání Ústavního soudu, nález Ústavního soudu v této věci, protože pokud bychom ten návrh předložili a poté teprve přišel nález Ústavního soudu, myslím si, že by to byl metodicky velmi špatný postup.

Co se týká otázky pana poslance Opálky, ta odpověď je naprosto jednoduchá, transparentní. Přece pro všechny zaměstnance ministerstva platí ustanovení zákoníku práce a následně nařízení vlády, kde jsou jednotliví náměstci a vrchní ředitelé zařazeni do platových tříd, tedy až na výjimky do těch nejvyšších platových tříd, takže to odstupňování dnes podle délky praxe je naprosto jednoznačné, k tomu možnost stanovení osobního ohodnocení až do výše 100 %. Tedy nechci se teď vracet k těm diskuzím o platech ve státní sféře a jejich vymezení na příští rok, ale je to právě jedna z těch velmi kontroverzních záležitostí, kdy plat úředníka, i těch nejvyšších úředníků ve státní správě, není jednoznačně definován podle toho, jaká práce je přidělena a jakou práci má ten člověk za úkol odvádět, ale také podle toho, a ve velmi výrazném rozsahu, jak dlouho pracuje, tedy jak dlouho má započitatelnou praxi ve státní správě. Tedy odpověď panu poslanci Opálkovi je jediná, pokud je potřeba, tak vytisknu tu tarifní tabulku s těmi jednotlivými 12 platovými stupni, tak aby bylo možné deklarovat těch 12 čísel, která platí pro úroveň vrchních ředitelů a náměstků všech ministerstev.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře, pan kolega Opálka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Pane ministře, tak máte ještě třetí pokus ve třetím čtením. Já vás žádám, abyste nám oznámil, jaký je největší tarif státního úředníka plus 100 % - bez rozdílu, jestli ho někdo bere, nebo nebere. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl pan poslanec Miroslav Opálka. Já se teď ještě jednou zeptám, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy... Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu, zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní mám přihlášku zatím od pana kolegy Jaroslava Plachého, poté pan kolega Vilímec, pan kolega Křeček. Pan kolega Plachý, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych načetl víceméně legislativně technický pozměňovací návrh k tisku 133.

V části první článek I se doplňuje nový bod 3, který zní: Bod 3. V § 7 se doplňuje odstavec 5, který zní: "(5) V případě úmrtí představitele přechází nárok na odchodné, které by mu jinak náleželo, na jeho dědice." Poznámka pod čarou x: "Doba uvedená v odstavci 1 se neuplatňuje."

Poznámka pod čarou x zní: "x § 460 a následující občanského zákoníku." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP