(16.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, ale chtěl bych se zeptat, jak bude stanovena hranice, kdy poslanec vykonává mandát a kdy ho nevykonává.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka, na kterou následuje vystoupení pana poslance Jeronýma Tejce.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já jsem si samozřejmě vědom toho, že definice není a ani nemůže být s ohledem na to, že formulujeme ústavu, zcela přesná, nicméně myslím, že na posouzení každého z orgánů bude, kde hranice je, kde končí, a především konečný verdikt vynese soud a případně Ústavní soud. A tady si myslím, že ochrana je dostatečná. Pokud orgány moci veřejné, výkonné orgány nebudou daný přestupek považovat za něco, co je v souvislosti s výkonem mandátu, což myslím, že skutečně je velmi úzká skupina činů, tak budou konkrétního poslance v přestupkovém řízení stíhat a on se může různými opravnými prostředky a samozřejmě i stížností k Ústavnímu soudu nakonec z takového jednání vyvinit. Nicméně, jak říkám, skupina činů je tak úzká, že si myslím, že k žádným takovým případům by ani dojít nemělo. Pokud dojde, bude to skutečně na zvážení soudu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Zeptám se, zda někdo chce ještě vystoupit v rámci podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí, končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona s poděkováním panu poslanci Tluchořovi a všem zpravodajům.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu. Je to

 

9.
Návrh poslanců Pavla Drobila, Pavola Lukši a Kristýny Kočí na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých
dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 90/ - druhé čtení

Poprosím, aby za navrhovatele uvedl tento návrh pan kolega Pavel Drobil.

 

Ministr životního prostředí ČR Pavel Drobil Paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na minulé schůzi Poslanecké sněmovny jsme v prvním čtení projednali návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, a zákon č. 13/1997 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a přikázali jsme tento k projednání výboru pro životní prostředí. Výbor pro životní prostředí návrh zákona projednal na svém zasedání dne 4. 11. 2010 a přijal k tomuto návrhu zákona komplexní pozměňovací návrh. Jménem předkladatelů návrhu zákona, to jest paní poslankyně Kristýny Kočí, Pavola Lukši a jménem svým vám sděluji, že s komplexním pozměňovacím návrhem, který k tisku č. 90 přijal výbor pro životní prostředí, se ztotožňujeme a doporučujeme vám zákon, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb. a zákon č. 13/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, ke schválení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 90/2. Prosím o slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Kateřinu Konečnou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, vážení páni ministři, dovolte mi vás velmi krátce seznámit s tím, jak tento tisk putoval Poslaneckou sněmovnou. My jsme sice zkrátili lhůtu na projednávání, ale vzhledem k tomu, že nebyl variabilní týden, nejednala Poslanecká sněmovna, tak druhé čtení tohoto návrhu zákona máme před sebou dnes.

Chtěla bych říct, že výbor se sešel akčně na svém jednání hned 4. listopadu, tak abychom mohli v projednání pokračovat, kdy byl přijat komplexní pozměňovací návrh, za který bych chtěla panu ministrovi Drobilovi poděkovat, za jeho přípravu, protože de facto umožnil to, abychom o tomto návrhu mohli dále jednat vzhledem k tomu, že návrh, který byl původně předložen, měl vážné nedostatky z pozice legislativní, a myslím si, že by jeho projednávání bylo velmi složité.

Výbor se jako celek ztotožnil s tímto komplexním pozměňovacím návrhem a já bych byla ráda, abychom poté v rámci podrobné rozpravy vzali komplexní pozměňovací návrh za základ projednávání, ke kterému budeme načítat další pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám tedy obecnou rozpravu bez písemných přihlášek. Proto se táži, zda se někdo hlásíte, ale není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji podrobnou rozpravu. Paní kolegyně Konečná se hlásí o slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dovolte mi vám navrhnout, aby Poslanecká sněmovna rozhodla, že komplexní pozměňovací návrh, který vám byl předložen jako sněmovní tisk 90/2, usnesení výboru pro životní prostředí č. 12 ze dne 4. listopadu 2010, bude brán jako základ pro další jednání.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Čili o tom rozhodneme teď hlasováním. Zahajuji hlasování pořadové číslo 19. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem, že bude tento komplexní pozměňovací návrh brán jako základ pro další jednání? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 19 přítomno 146, pro 106, tak jsme schválili náš další postup.

 

Žádám ty, kteří chtějí vystoupit v rámci podrobné rozpravy se svými návrhy, aby se přihlásili. První je paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dovolte mi se přihlásit ke třem pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány na stůl a byly konzultovány se sněmovní legislativou. Jedná se o pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Tyto tři návrhy mají podobný obsah, měly by vylepšit celý tisk ještě tak, aby nedocházelo ke zbytečným nejasnostem.

První pozměňovací návrh se týká emisních plateb, které nebyly řešeny v komplexním pozměňovacím návrhu, bez čehož bychom vlastně nemohli zákon uvést v platnost a v realizaci.

Druhý pozměňovací návrh se poté týká vozidel, která jsou nutná k fungování měst a na která se pozapomnělo v komplexním pozměňovacím návrhu.

Třetí pozměňovací návrh, jak ho máte předložen, je pozměňovací návrh Svazu průmyslu a dopravy, který žádá, aby byly tyto připomínky vzhledem k podnikům přijaty.

Ke všem těmto pozměňovacím návrhům vám bylo rozdáno také velmi podrobné zdůvodnění toho, proč by k jejich přijetí mělo dojít. Myslím, že to nemusím dále zdůvodňovat, a pevně věřím, že ve třetím čtení správně rozhodneme o tom, jak tyto pozměňovací návrhy budou přijaty. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, podrobnou rozpravu končím, a tím také končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji jak panu navrhovateli, panu poslanci Drobilovi, tak také paní zpravodajce, paní poslankyni Kateřině Konečné.

 

Jsme u dalšího bodu. Je jím

 

10.
Návrh poslanců Martina Vacka, Jitky Chalánkové, Miroslava Jeníka a dalších
na vydání zákona o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 131/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Martin Vacek. Prosím o zprávu o panu poslanci Vackovi. Má někdo informaci o panu kolegovi? Je na cestě, takže máme chvilinku počkat, pár vteřin. (Čeká se na pana poslance Vacka.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP