(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dovolte, abychom tedy navázali. Jenom přečtu, že paní poslankyně Kaslová poslala omluvu, kde žádá omluvu 14. 12. od 16. hodiny, takže se omlouvá po 16. hodině z jednání Sněmovny.

Teď se vrátíme do obecné rozpravy k tisku 28, odpady. Říkám to správně, že se už nacházíme v obecné rozpravě, a zpravodaj poslanec Úlehla by se ujal slova jako první. Prosím, máte slovo. (Poslanec není na mikrofon slyšet.) Já jsem vás vypnul?

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Je to v pořádku. Ještě jednou pěkné odpoledne. Proběhla diskuse, na které jsme si objasnili exaktní podklady. Chtěl bych ujistit všechny přítomné, kteří budou s námi hlasovat právě v rámci režimu § 90, že skutečně nedojde k žádnému vágnímu výkladu zákona v praxi, jelikož dnes 534 existujících sběrných míst není naplněno kapacitou a funguje de facto 370 takových míst. Ta se nebudou snižovat, a pokud bychom přijali přísnější verzi zákona, že tam, kde vznikne prodejna, bychom museli dělat nová sběrná místa, tak po zániku této prodejny, což je spíše marketingová záležitost, by nám zůstávaly zbytečně investované peníze v objektech, které by se dále složitě využívaly.

Proto se chci znovu přimluvit za to, abychom v režimu 90 po objasnění si těchto záležitostí dali průchod návrhu na legislativní změnu, kterou tady projednáváme v rámci zákona o odpadech, protože od dubna se tím vlastně zabýváme a i Ministerstvo životního prostředí by rádo začalo konat podle takto schválené novely.

Děkuji za pochopení a doporučuji podle § 90 celý proces uzavřít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, rozumím. Ptám se, jestli někdo chce vystoupit. Poslanec Gazdík ještě vystoupí v obecné rozpravě.

 

Poslanec Petr Gazdík: Dobrý den, vážená pane předsedající, dámy a pánové. Za klub TOP 09 a Starostové bych k podání této garance, že těch míst zůstane 350, řekl, že souhlasíme se schválením § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Kdo další do obecné rozpravy? Nikdo se už nehlásí. Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou ukončíme. Já jsem si dovolil vás svolat, protože nás čeká série hlasování.

Budeme hlasovat. Kolegové, nejdřív rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Je tu návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Přednesu návrh usnesení, které musíme nyní hlasovat. Usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 28 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 149 přihlášeno 151, pro hlasovalo 142, proti žádný. Návrh usnesení byl schválen.

 

To znamená, že zahajuji podrobnou rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nehlásí se nikdo, tak ji samozřejmě končím. Myslím si, že už není třeba žádná závěrečná slova.

Prosím, pan senátor může ještě vystoupit.

 

Senátor Vítězslav Jonáš: Já bych zneužil své možnosti vystoupení a popřál bych vám krásné pohodové svátky vánoční a šťastný nový rok v lepší náladě. Na shledanou. (Potlesk napříč sálem.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To jste opravdu škaredě zneužil. (s úsměvem) To jsem tady ještě neviděl, takovou svévoli ze strany senátorů. (Veselost v sále.) Děkuji.

 

Prosím, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 28, ve znění schválených úprav."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento text odhlasovat, jak jsem ho přečetl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 150 přihlášeno 154, pro hlasovalo 151, proti nula. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji. Pane senátore, pozdravujte naše bratry v horní komoře. Také jim přejeme krásné Vánoce. (Potlesk napříč sálem.) Můžeme ukončit projednávání bodu 39.

 

Máme zde bod

 

11.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
(zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 26/ - druhé čtení

Prosím pana senátora Korytáře, vítám ho ve Sněmovně, aby se ujal slova a uvedl tento návrh.

 

Senátor Karel Korytář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, návrh senátního návrhu zákona, novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, který v sobě tradičně skrývá jedno velké úskalí, a to že všichni jsme řidiči a všichni mu rozumíme, je výsledkem dlouhodobé diskuse na půdě Senátu, tak i v Poslanecké sněmovně, v příslušných výborech a podvýborech se spoluúčastí Ministerstva dopravy, Policie České republiky a dalších dopravních odborníků a odborných skupin. Jeho ambicí bylo a je tuto diskusi nezaložit ad acta s odcházející minulou Poslaneckou sněmovnou, ale naopak v ní pokračovat a nabídnout nové Poslanecké sněmovně produkt vhodný k finální diskusi a schválení, což se i nyní děje ve druhém čtení. Navíc jde i o patření očekávaná a každý jejich odklad zhoršuje situaci na našich silnicích.

Novela nemá za cíl zmírňovat pravidla, respektive bodový systém, ale naopak přitvrdit v případech ohrožujících bezpečnost silničního provozu a zdraví jeho účastníků. Velmi významným prvkem je zvýšení motivace spojené s bodovým systémem.

Nyní bych připomněl několik nejzávažnějších změn, které tento návrh, tato novela, obsahuje.

Ze 43 původních položek bodového systému je navrhováno nově 27 položek. Přitom jde zejména buď o sloučení, nebo o zpřísnění u přestupků výrazně ohrožujících bezpečnost silničního provozu. Tento zákon zpřesňuje, co řidič nesmí vůči chodcům na přechodu. Dává možnost policii provádět kontrolu technického stavu vozidla na silnici, zakazuje jízdu nákladních vozidel v pracovní době v levém krajním jízdním pruhu v dobách špiček, zakazuje ilegální závodní akce na všech druzích komunikací, napravuje absenci mezinárodního označení pro invalidy a zároveň určuje novou revizi. Dává pravomoc policistům povolit okamžitou výjimku z místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích, pokud to bezpečnost silničního provozu vyžaduje. Ukládá řidiči, který žádá o vrácení řidičského průkazu, podrobit se dopravně psychologickému vyšetření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP