(10.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Ještě pan kolega Václav Votava jako zpravodaj se hlásí do této rozpravy.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já se opravdu opírám o nějaký právní názor. Bylo mi to vysvětlováno jako opravdu ustanovení, které je velice vágní a právě to, co jsem řekl, může zakládat. Samozřejmě my chceme bojovat proti daňovým únikům a proti korupci, o tom není sporu. Co jste říkal na začátku svého vystoupení, naprosto se s tím ztotožňuji. Nicméně si myslím, že i v tomto zákonu by měla být jednoznačná dikce, aby neumožňovala řadu jiných výkladů.

Já bych si ještě dovolil načíst legislativně technickou úpravu. Zní: Bude-li přijat pozměňovací návrh na změnu data účinnosti zákona na 1. dubna 2011 a současně pozměňovací návrhy obsažené v usnesení rozpočtového výboru A7 a A8, je zapotřebí tuto změnu promítnout do nabytí účinnosti pozměňovacího návrhu A7 a A8 takto: V článku 3 Účinnost se v bodu 1 za slovo "ustanovení" vkládají slova: Ůčlánku 1 bodu 62 a 63, která nabývají účinnosti dnem vyhlášení tohoto zákona, a s výjimkou ustanovení." Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Pan ministr financí má slovo nyní.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se nechci přít o právní názor, zvlášť když nevím, kdo je autorem. Jenom znovu opakuji: Dikce, jakkoliv může na první pohled vypadat vágně, dikce je za prvé co nejpřesnější implementací textu směrnice. Možná, bude-li někdo další zpracovávat právní názory, nechť se podívá, jak je to implementováno v ostatních 17 zemích Evropské unie, kde to mají, a prosím, aby to příslušní právní experti, kteří vám budou psát stanoviska, aby posuzovali právě v kontextu s novými pravidly, tedy s novým daňovým řádem. Kdyby tato dikce měla platit v rámci pravidel současného zákona o správě daní a poplatků, tak bych si ji opravdu nikdy nedovolil navrhnout, protože tam jisté riziko zneužití existuje. V dikci s novými pravidly, která budou účinná současně s touto novelou, riziko zneužití neexistuje.

Já o tom mluvím velmi naléhavě právě proto, aby každý, kdo proti tomu bude vystupovat a hlasovat, si uvědomoval, že ať už chce, či nechce, ať tak činí z dobrého, či špatného úmyslu, důsledek je stejný. Brání instrumentům proti daňovým únikům!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pan kolega Martin Pecina.

 

Poslanec Martin Pecina: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já se nechci vyjadřovat příliš podrobně k této materii, protože si také myslím, že by asi bylo dobré upravit náš daňový řád, aby nedocházelo k daňovým únikům. Ale pan ministr Kalousek tady zmiňoval problematiku nového daňového řádu, jak se změní. Jenom bych chtěl upozornit vás všechny v této souvislosti, že on se změní od 1. 1. tak, že specializované útvary policie již nebudou mít právo prolamovat daňová tajemství, takže boj proti daňovým únikům zhruba za deset nebo jedenáct dní končí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Martin Pecina. Pan ministr financí má slovo nyní.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já to, prosím pěkně, nechci protahovat, ale chci říci, že to, co teď řekl pan poslanec Pecina, je hrubá, ale opravdu hrubá dezinformace! Samozřejmě, že specializované útvary policie budou mít přístup do daňových registrů a budou mít přístup ke všem informacím, samozřejmě za předpokladu, že dozorový orgán, tedy státní zástupce, shledá jejich žádost jako odůvodněnou a povolí jim to. A to je prosím pěkně dobře, nebo špatně? My chceme mít dozorový orgán nad policií, nebo jí chceme nechat naprosto volné ruce? Není pravda, že nebudou mít specializované útvary přístup. Budou mít! Se souhlasem státního zástupce.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě se jednou hlásí o slovo pan poslanec Martin Pecina.

 

Poslanec Martin Pecina: Ano, pan ministr má pravdu. Budou mít všechny útvary policie po zahájení trestního řízení tak, jak je to dnes. Dodnes to bylo tak, že specializované útvary měly i před zahájením trestního řízení. Rozdíl je velmi fatální a je prostě v tom, že trestní řízení může být zahájeno, až je důvodné podezření. A to důvodné podezření se zatím získávalo tak, že specializované útvary měly přístup do daňových registrů, mohly si firmy prověřit, získat důvodné podezření a potom zahájit trestní řízení podle trestního řádu. Dneska už přístup před zahájením trestního řízení prostě mít nebudou. Proto nebudou schopny získat informace takové, aby jim státní zástupce povolil zahájení trestního řízení. To je velmi jednoduchý princip, který byl pravděpodobně úmyslně v daňovém řádu změněn.

Já jsem tady o tom široce diskutoval při prosazování protikorupčního balíčku. Já myslím, že to je velmi klíčové opatření a že by se vláda, jestli se pořád ještě nazývá vládou boje proti korupci, nad touto zdánlivou drobností měla zamyslet, protože skutečně za jedenáct dní končí tato možnost a těch případů, kde bude schopna policie zahájit a kde bude povoleno státním zástupcem zahájení trestního řízení, těch řádově ubude. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Pecinovi. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nehlásí, rozpravu tedy končím.

Budeme se moci věnovat hlasování o pozměňovacích návrzích. Slovo dostane pan zpravodaj Václav Votava. Ještě před hlasováním upozorním, že se z dnešního jednání omlouvá pan poslanec Jiří Papež.

Pan kolega Václav Votava. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nebyl podán návrh na zamítnutí. Dovolil bych si tedy nastínit, jak budeme hlasovat.

Nejdříve bychom měli hlasovat o legislativní změně, kterou jsem načetl. Poté bychom hlasovali o usnesení rozpočtového výboru jako celku, pokud samozřejmě nebude proti tomu námitka. Poté bychom hlasovali pozměňovací návrhy pana poslance Doktora B1, B2, poté paní poslankyně Langšádlové C1 až C7 a nakonec změnu účinnosti, a samozřejmě hlasovali bychom poté o zákonu jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Čili C8 bude zvlášť. To je návrh procedury. Zeptám se, zda není nějaká námitka proti tomuto postupu. Není, ale odhlasujeme si ji.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 241. Kdo souhlasí s tímto návrhem procedury? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 241 přítomno 152, pro 141, proti 1. Proceduru jsme schválili.

 

Prosíme tedy o první návrh a zároveň poprosím o vaše stanoviska.***




Přihlásit/registrovat se do ISP