(11.10 hodin)
(pokračuje Rath)

To bylo přece běžné za minulého režimu, že se nesměla říkat spousta věcí. Nesmělo se říkat, že Miloš Jakeš není příliš chytrý atd. atd., protože kdybyste to řekli, a byla to sice pravda, tak byste byli stíháni. Dneska to v jemnější podobě zase někdo testuje a zkouší, jak je možné nasadit té opozici, těm jiným názorům náhubek. Já tomu rozumím. Jiné názory se špatně poslouchají, kritika se špatně poslouchá. I mně se špatně poslouchá, samozřejmě ani já nejsem dvakrát odvázaný z toho, když mě někdo kritizuje, to je přece logické a běžné. Ale proto tady máme ty objektivní řekněme mechanismy, které se snaží potlačit tu přirozenou lidskou snahu eliminovat nepříjemný názor, umlčet nepříjemný názor, umlčet toho, který ten nepříjemný názor říká. Použít té výkonné moci, policie a dalšího aparátu, abychom nepohodlné poslance byť na chvilku, nebo na delší dobu někam odsunuli.

Čili prosím, abychom si všichni uvědomili, že žádná absolutní imunita prostě neexistuje. To je lež, to je mýtus. O každém vydání se hlasuje ve finále v této Sněmovně a o každém vydání se rozhoduje každý poslanec, nebo měl by se rozhodovat, sám podle toho, jestli jsou, či nejsou objektivní důkazy k vydání kolegyně či kolegy. Takže zase ještě připomínám znova, že vláda a vládní většina má v tomto silnější postavení.

Dámy a pánové, kdybyste mysleli sami vážně - ale já myslím, že to, o čem tady hovořím, všichni víte a jsou to takové prostopravdy, jenom tady někteří politici a strany hrají takovou hru s veřejností. Najednou chcete vyhovět tomu většinovému názoru, najednou jste ti, kteří sledují názor společnosti, a chcete vyjít vstříc jejím přáním. Když jste tak citliví vůči přáním veřejnosti, proč jste třeba nezrušili poplatky ve zdravotnictví? Ty odmítá 80 % lidí, ale tady tak citliví nejste. Takže je to čirý populismus, skutečně takový ten ryzí, čirý, vlastně bezvýznamný populismus, který ale v podstatě snižuje míru parlamentní demokracie v České republice. Ten návrh totiž není o odstranění nějakých špatných výsad nebo přehnaných výsad, ten návrh je o omezení demokratických principů v České republice. Jistě, teď odřízneme jedno kolečko, příště můžeme odříznout druhé kolečko. Já se ptám, kde se to zastaví.

Proto je potřeba o změnách ústavních zákonů vést podrobnou debatu i s opozicí. Navíc potřebujete naše hlasy. To není náš návrh, to je váš návrh. Dokonce my jsme připraveni, jak tady zaznělo, některé jeho části skutečně i podpořit, protože to nepovažujeme třeba za problematické nebo nebezpečné. Ale s námi nevedl nikdo debatu, nikdo, zdá se, nechce podpořit náš pozměňovací návrh, který by odstranil tu největší chybu předkladatelů, tedy v oblasti třeba té přestupkové imunity. Vždyť si uvědomte, to se může obrátit kdykoli proti každému z nás. Teď jste ve vládě, ale příště můžete být v opozici. Ta přestupková imunita není jen o tom - a to by asi nikdo z nás nechtěl používat - že špatně parkuje nebo jede rychleji, já myslím, že jsme každý připraveni zaplatit pokutu a řešit to tímto způsobem. Ale třeba je o tom, že máte třeba nějaký předvolební mítink nebo jakoukoli politickou akci někde na ulici, na náměstí a poslanec té či které strany nebo poslanci té či které strany tam mají hrát nějakou významnou roli. A třeba ten mítink je neohlášen, takže v danou chvíli, když tam přijdeme, můžeme být zadrženi, protože přijdeme o přestupkovou imunitu, a v podstatě je to zneužito třeba místní policií, městskou policií. Třeba ten mítink je proti příslušnému primátorovi, starostovi a ten poslanec ho přijde podpořit. Vždyť se to může týkat i vás všech. Tady se to schválně zjednodušuje na věci, které jsou málo podstatné, jako třeba přestupky v dopravních situacích. Ty jsou skutečně nepodstatné, ale v situaci třeba politického výkonu mandátu je to už podstatné. Ale i u těch dopravních přestupků je to zneužitelné. Já si dovedu představit - ne třeba teď, tady je 118 hlasů - že poslanec je zadržen policií, protože špatně zaparkoval, když jede na hlasování Poslanecké sněmovny, a třeba důležité hlasování kvůli tomu prostě propadne nebo skončí úplně jinak. To všechno se může stát a v minulosti se to hlavně i stávalo.

Ale já si myslím, že vy všichni jste si vědomi toho, že ten návrh, co jste sami vytvořili, je chybný, špatný a že skutečně snižuje demokratickou míru v naší společnosti, že skutečně snižuje úroveň parlamentní demokracie a ochrany principů parlamentní demokracie. Myslím si, že jasným důkazem je to, že tady nemáte hlavního předkladatele Petra Nečase, protože ten, pokud by to považoval za tak zásadní a klíčové, tak by tady byl a obhajoval by to. Já jsem se rozhlížel a nevidím tady ani vašeho kolegu Drobila. Možná, že dnes pan premiér, který má možná na krku trestní stíhání za to, že kryl korupční jednání, a možná, že ministr Drobil, který má evidentně na krku trestní stíhání za to, že pomáhal při korupci, tak dneska už nebudou mít takovou chuť tady hlasovat pro tento svůj návrh. Možná, že je to stachanovské nadšení už přešlo v této věci, protože jinak by přece tady byli a vám ty hlasy k té stoosmnáctce dodali. Možná, že už dneska premiér Nečas přemýšlí o tom, že nastane čas, kdy přijde za vašimi poslanci a bude říkat: probůh, jen mě nevydávejte! A to by zrovna bylo špatné, protože si myslím, že pokud se ukáže, že kryl korupci, a policie sem přinese jasné důkazy, že kryl korupci, věděl o tom, že ministr Drobil ji dokonce spoluorganizoval, tak poté co se tady všichni seznámíme s fakty, tak si myslím, že všichni máme jednotlivě možnost hlasovat o tom, že právě pro premiéra Nečase a právě pro poslance Drobila ta imunita nebude uplatněna. Je to na svědomí každého z nás a na tom, jak posoudíme objektivitu předložených dokladů.

Čili dámy a pánové, ten návrh je pall mall. Část z něho se dá asi s klidným svědomím podpořit, protože to neznamená nějaké podrytí principů a ochrany parlamentní demokracie, ale část tohoto návrhu je skutečně velmi nebezpečná a velmi špatná. My velmi žádáme, podpořte náš pozměňovací návrh, který odstraňuje ty největší chyby. Pak můžeme uvažovat, že společně budeme měnit ústavu. Pokud vy zcela arogantně setrváte na svém špatném návrhu, aniž byste měli plné počty lidí, kteří tady mají být, aniž by tady byl hlavní předkladatel a autor Petr Nečas, tak pak nepočítejte, že my vás budeme tahat z kaše, kterou jste si sami navařili.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o slovo předsedu poslaneckého... Je tady faktická poznámka, pardon. Tak předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP