(16.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Jsme u posledního návrhu. Ten přednesl pan poslanec Jeroným Tejc. Je to návrh na zařazení nového bodu. Ten bod by se jmenoval "Informace premiéra české vlády o opatřeních v souvislosti se zjištěnými skutečnostmi o sledování politiků a občanů agenturou ABL". Pan kolega navrhuje tento bod zařadit na úterý 1.  2. po pevně zařazených bodech.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které bude mít pořadové číslo 23. Toto hlasování zahajuji. Zvedněte prosím ruku, kdo je pro tento návrh. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti návrhu, zvedne ruku, prosím. Děkuji.

Hlasování skončilo. V hlasování pořadové číslo 23 přítomno 184, pro 69, proti 104. Návrh přijat nebyl.

 

To byly všechny návrhy, které byly vzneseny v rozpravě k pořadu schůze. Jsme před závěrečným hlasováním.

O slovo se hlásí místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dámy a pánové, kolegové, dovolte mi, abych vám sdělil, že se mi příliš nezdá výsledek, kterého jsme dosáhli po všech těch dílčích hlasováních, protože samozřejmě ten výsledek je takový, že se tady podařilo vládní většinou zamítnout všechny návrhy projednávat ty kauzy od ABL až po záležitost, která se týká českého předsednictví.

Mně to tady připadá velmi podobné jako v maďarském parlamentu, protože jsem nedávno viděl záznam jednání maďarského parlamentu, kde, jak asi víte, má vládní většina dokonce ještě větší převahu než tady v České republice, a tam to vypadá podobně v tom, že ani tam ty opoziční návrhy na zařazení některých bodů, které se vládní koalici nehodí, nikdo nekomentuje, takže na to není vůbec žádná odezva, pouze je to tak, že potom na závěr vystoupí představitel vládní koalice a řekne, že tak, jak to je, ten výsledek je pro blaho lidu, protože máme tu většinu a to je to blaho lidu.

Dovolte mi, abych řekl, že si myslím, že tady ten výsledek pro blaho lidu není, protože když si vezmete tu kauzu kolem českého předsednictví, tak my jsme tady pasivními pozorovateli toho, co se děje v médiích, kde se dočtu, že nějaký novinář si přečetl informace, které získal nahlédnutím do nějakého policejního spisu, nebo dokonce do trestního oznámení podaného Ministerstvem financí, a my se tedy seznamujeme s tím, co nám laskavě takto někdo pustí v médiích, informace, které se dostávají podle mne tímto způsobem, který nejsme schopni kontrolovat.

Připomínám, že já jsem tady nechtěl nic více, nic méně, než aby nám prostě ministr financí podal komplexní, jasnou informaci o tom, kam se kontrola na Ministerstvu financí dostala, co bylo základem trestního oznámení, abychom tedy měli informace jasné, přesné, proti tomu, co nám prostě laskavě pouštějí média. Podle mě by to bylo daleko důstojnější pro parlament a poslance nežli ten současný stav.

Také jsem možná podlehl klamu a omylu, když jsem slyšel vystoupení některých poslanců vládní koalice, kteří se vyjádřili v médiích, že je třeba rozkrýt informace kolem českého předsednictví, protože kdyby se to nestalo a nebyly podány, tak by to znamenalo, že tato vláda nemyslí vážně boj s korupcí a podobně. Když jsem si to přečetl, tak jsem se domníval, že tady je společný zájem něco s tím dělat. Pan poslanec Gazdík tuší, o kom mluvím. Asi jsem špatně pochopil vaši snahu to rozkrýt a vnést do toho jasno. Vy máte zřejmě představu jinou.

Já si myslím, že parlament je tím místem, kde naprosto legitimně se veřejná politická debata o tom měla konat. Vy máte 118 hlasů, já říkám, že to s blahem lidu nemá nic společného a že to je dokonce nedůstojné, že Sněmovna se k těmto kauzám nebude moci vyjádřit a regulérně se k nim v řádném bodu vrátit. Je to prostě chyba, je mi to líto, ale vy máte 118 hlasů. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní jsme před závěrečným hlasováním o celém návrhu pořadu 13.  schůze Poslanecké sněmovny, jak byl pozměněn předchozími hlasováními.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 24. Zahajuji hlasování o návrhu pořadu 13.  schůze Sněmovny a ptám se, kdo je pro návrh pořadu. Kdo je pro, zvedněte prosím ruku. Děkuji. Kdo je proti, zvedněte ruku, prosím. Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 24, přítomno 184, pro 107, proti 72. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP