(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Můžeme se pustit do programu dnešní schůze. Jak jsem už řekl, dnes začínáme Českou národní bankou.

Já bych tady rád přivítal - ale nemůžu přivítat, protože to musíme nejdříve rozhodnout. To znamená, měli bychom hlasovat o tom, že by ve Sněmovně mohl vystoupit guvernér České národní banky pan Miroslav Singer. Takže to je něco, co musí Sněmovna nejdřív rozhodnout, máme-li ho tedy přivítat ve Sněmovně.

  

Takže prosím vás, nejdřív hlasování, které by umožnilo vystoupit guvernérovi Miroslavu Singerovi.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby pan guvernér mohl vystoupit, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 34. Přihlášeno je 152, pro hlasovalo 143, proti 1. Takže to vystoupení je umožněno.

  

Teď bych tady už mohl eventuálně přivítat pana guvernéra. A - už je tady, vítám vás. Ano, je tomu tak. A můžeme zahájit bod číslo

 

86.
Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2009
/sněmovní tisk 15/

Tuto zprávu nám Česká národní banka předložila v souladu se zákonem číslo 6/1993 Sb., o České národní bance. Zprávu už projednal rozpočtový výbor. Usnesení bychom měli mít jako sněmovní tisk 15/1.

Teď bych požádal pana poslance Doktora. (Zaváhání.) Je tady, já už jsem myslel, že tu není. Takže pana poslance Michala Doktora bych požádal, aby se ujal jako zpravodaj výboru slova. Takže prosím, pane poslanče, můžete.

 

Poslanec Michal Doktor: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane předsedo vlády, vážený pane guvernére, dovolte, abych předložil jednání Poslanecké sněmovny zprávu o průběhu projednání sněmovního tisku číslo 15, kterým je Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem za rok 2009, kterou předložila v souladu se zákonem o České národní bance, respektive se zákony, které regulují dohled nad finančními trhy v České republice, Česká národní banka. Tento dokument předložil k jednání rozpočtového výboru pan Hollmann a po mé zpravodajské zprávě doporučuje rozpočtový výbor přijmout usnesení, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 17, nemusím jej tedy nepochybně číst.

Já jako zpravodaj v dovětku, kterým bych měl asi charakterizovat atmosféru projednávání rozpočtového výboru, bych vás rád ujistil a zopakoval, že z mého pohledu i z pohledu kolegů, členů rozpočtového výboru, Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2009 za prvé odpovídá zákonem zavedenému pravidlu a povinností, které České národní bance ukládá zákon, který už zmíněn byl, za druhé zpráva z hlediska formálního, ale i obsahového splnila očekávání členů rozpočtového výboru, kteří se tomuto dokumentu věnovali v proběhlé rozpravě. Z mého pohledu zpráva popisuje a pojednává všechny nejdůležitější jevy uplynulého roku, který je součástí zprávy, tedy roku 2009, a zachycuje i informace o vývoji dohledu na finančním trhu celé Evropské unie.

Vzhledem k tomu, že zpráva nezachytává a nepopisuje žádné dramatické okolnosti, které by měly být speciálním bodem projednávání, případně měly být zvýrazněny nad rámec projednávání na půdě rozpočtového výboru, je toto celá má zpráva k tomuto dokumentu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které tady žádné písemné přihlášky nemám. Tak se ptám, kdo se do obecné rozpravy přihlásí. Prosím, pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane guvernére, vládo, kolegyně, kolegové, já budu velmi stručný. Já už jako zpravodaj, jak jsme se zaobírali tímto materiálem, zejména v rozpočtovém výboru, a některé reakce už jsem dostal, přesto bych se zeptal na jednu věc z hlediska této zprávy, a to je otázka Garančního fondu obchodníků s cennými papíry. Podle připravené evropské legislativy, jestli se něco změnilo, tak je třeba vytvořit 0,5 % určitou rezervu na ten pojistný majetek. Problém je v tom, že údaje o celkovém objemu pojištěného majetku žádná instituce v České republice nesledovala. Možná se mýlím, třeba Česká národní banka má nějaký informační zdroj. A dotaz zejména asi na pana guvernéra, jak by Česká národní banka řešila nebo bude řešit tento požadavek Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

Ostatní věci už tady byly řečeny, nebudu je opakovat. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Pan guvernér Miroslav Singer požádal o slovo. Prosím, můžete.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Přiznám se, že takto virtuální dotaz slyším poprvé, nicméně předpokládám, že buď ty informace máme, nebo jsme je schopni poměrně rychle získat už proto, že v garančním fondu máme zástupce a komunikujeme s ním poměrně intenzivně. Takže bych předpokládal, že kdyby měl vzniknout nějaký problém, tak bych byl varován explicitně našimi lidmi. Takže nepředpokládám, že toto by měl být velký problém. Máme poměrně řadu informaci na téma klientských portfolií, což je v tomto případě ten chráněný majetek. Tak jestli tu sumu nemáme, tak si myslím, že jsme schopni získat informace tak, abychom ji byli schopni učinit poměrně rychle. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Ptám se, kdo dál se hlásí do obecné rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, tak můžeme tu obecnou rozpravu ukončit. Pravděpodobně můžeme rovnou přistoupit k rozpravě podrobné. Můžeme. Takže otevírám rozpravu podrobnou.

 

Poslanec Michal Doktor: V podrobné rozpravě by měl nepochybně, pane místopředsedo, zaznít návrh na usnesení, který z hlediska obsahu i formy odpovídá usnesení rozpočtového výboru.

Navrhuji tedy přijmout usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu České národní banky o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2009."

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Má někdo něco do podrobné dalšího, co by mohlo ještě být součástí? Ne, nemá asi nikdo nic.

Takže myslím, že můžeme ukončit i podrobnou rozpravu a měli bychom hlasovat o návrhu usnesení, který jste v rozpravě přečetl. Je tomu tak. Já myslím, že můžeme rovnou hlasovat, to usnesení bylo jasné.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení, jak jsme s ním byli seznámeni, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 35. Přítomno je 158, pro hlasovalo 118, proti 5. Takže návrh usnesení byl schválen a my jsme se tím vypořádali s bodem 86.

 

Bod

 

87.
Zpráva o finanční stabilitě 2009/2010
/sněmovní tisk 16/

Tuto zprávu nám také Česká národní banka předložila v souladu se zákonem číslo 6/1993  Sb. Zprávu projednal rozpočtový výbor. Usnesení vám bylo také rozdáno jako 16/1. Znovu bych požádal zpravodaje pana poslance Michala Doktora, aby i tuto zprávu uvedl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP