(11.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Na druhou stranu zcela vážně se zabývám a chci předložit k diskusi - ale diskusi teď prosím nechci rozpoutat, jenom vám odpovídám - něco, čemu pracovně říkám stanovení daně z nemovitosti podle cenové mapy hodnoty pozemků, neboť vaše nemovitost vám může být zhodnocena bez vašeho vlastního přičinění vzhledem k tomu, že jste byl předtím na periférii a vaše místo se rozrostlo tak, že najednou ji máte v lukrativním centru, že tam někdo přivedl veřejnou hromadnou dopravu, že se tam výrazně zkvalitnila občanská vybavenost, i to samozřejmě ovlivní tržní cenu vaší nemovitosti. To už nebylo vaším přičiněním a v rámci cenové mapy intravilánu, dovolíte-li mi tyto pojmy, byla vaše nemovitost tímto zhodnocena, a pak byste za to měl také platit větší daň z nemovitosti. Tohle je přístup, který bych chtěl navrhnout Poslanecké sněmovně k diskusi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se někdo dál? Další přihlášku nevidím, takže to vypadá, že bychom mohli obecnou rozpravu ukončit. Nezazněly žádné návrhy. Opět jediné, co je, je návrh organizačního výboru přikázat předložený návrh k projednání výboru rozpočtovému. Budeme hlasovat. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh než rozpočtovému výboru daň z nemovitosti. Jiný návrh není, takže můžeme hlasovat jediný, který je.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro, přikázat daň z nemovitosti k projednání rozpočtovému výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 49 je přihlášeno 182, pro hlasovalo 156, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Přikázání jsme provedli a můžeme ukončit projednávání bodu 28. Požádám paní předsedkyni, aby se ujala dalšího řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budeme pokračovat bodem

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 273/2008 Sb., o Policii
České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 124/1992 Sb.,
o Vojenské policii, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 185/2004 Sb.,
o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 192/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych v souladu s §  90 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění čtyři zákony - je to zákon o Policii České republiky, zákon o Vojenské policii, zákon o Celní správě České republiky a zákon o trestním řízení soudním, tedy trestní řád.

Cílem předloženého návrhu zákona je implementace práva Evropské unie do právního řádu České republiky, a to především rámcové rozhodnutí Rady o ochraně osobních údajů zpracovávaných v rámci policejní a justiční spolupráce v trestních věcech. Návrh zákona uvádí český právní řád do souladu i s požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady o právu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států.

Při zpracování návrhu zákona byla použita koncepce ochrany zpracování a předávání osobních údajů, která je právně zakotvena v zákoně o Policii České republiky a která odpovídá implementovanému rámcovému rozhodnutí. Tato koncepce ochrany a zpracování osobních údajů byla přenesena do ostatních zákonů tak, aby pokud možno co nejvíce terminologicky odpovídala zákonu o Policii České republiky. Z návrhu zákona vyplývá, že stejné povinnosti, jaké má při ochraně zpracování a předávání osobních údajů Policie České republiky, budou mít i Vojenská policie a Celní správa České republiky.

Část návrhů zákona týkající se změny trestního řádu plně respektuje systematiku a terminologii trestního řádu.

Návrh zákona dále reaguje i na současné problémy aplikační praxe tím, že se do zákona o Policii České republiky doplňuje ustanovení, které Policii České republiky umožní zajištění omamné a psychotropní látky v množství, které nenaplňuje skutkovou podstatu trestných činů, jejíž držení však není dovolené, respektive je zakázané. Návrh zákona umožní zajištění takové věci i v rámci blokového řízení, aniž by muselo u přestupku proběhnout zdlouhavé správní řízení před správním orgánem.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a mezinárodními smlouvami, kterými je Česká republika vázána. Navrhovaná právní úprava nepředpokládá zvýšené nároky na státní rozpočet.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem k tomuto tisku byl organizačním výborem určen pan poslanec Antonín Seďa. Ovšem obdržela jsem dopis předsedy výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Františka Bublana a ten mě žádá o změnu zpravodaje u tohoto sněmovního tisku, a to žádá, aby se zpravodajem stal pan poslanec Petr Hulinský. Vzhledem k tomu, že o tom musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, neb se jedná o prvé čtení, bude muset Sněmovna odhlasovat změnu zpravodaje. (Hlasy ze sálu.)

Teď ještě dostávám další informaci. Jednu mám písemně od pana předsedy. Podívám se na ten dopis, mám to tady asi napsáno špatně v prezidiální listině, protože tady mám napsáno, že by to měl být pan kolega Hulinský, ale ten je uveden v dopise pana předsedy výboru. Poprosím pracovníky organizačního odboru, aby mi přišli vysvětlit, co je tady za zmatek kolem zpravodajů. Nyní pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, pokusím se usnadnit Sněmovně tuto nejasnou chvilku. Navrhuji, aby se zpravodajem stal pan Václav Klučka. Je to v souladu s jednáním výboru pro obranu a bezpečnost. Navrhuji Václava Klučku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře, děkuji. O tomto návrhu rozhodne Poslanecká sněmovna.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 50. Táži se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje pro prvé čtení tak, aby se zpravodajem k tomuto tisku již v prvém čtení stal pan poslanec Klučka. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 50 přítomno 178, pro 116, proti 1. Tuto změnu jsme schválili.

 

Prosím tedy zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Klučku, aby se ujal nyní slova.

 

Poslanec Václav Klučka: Paní předsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové, nejdříve mi dovolte konstatovat, že naprosto souhlasím s tím, co řekl pan ministr o důvodech předložení tohoto návrhu zákona. Pouze bych připomenul, že lhůta pro transpozici rámcového rozhodnutí Rady 2008/977/SVV ze dne 27. listopadu 2008 uplynula 27. listopadu loňského roku, což považuji za jedno z nejdůležitějších sdělení z mého vystoupení, a od toho se také budou odvíjet mé návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP