(11.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme se věnovat následujícímu bodu. Zahajuji projednávání bodu

 

66.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva o kazetové munici
/sněmovní tisk 203/ - prvé čtení

Tento návrh uvede ministr obrany Alexandr Vondra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Vážená paní předsedkyně, děkuji za pozvání. Dámy a pánové, k tomuto vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací ona Úmluva o kazetové munici, vám řeknu následující.

Mezinárodní společenství dlouhodobě usiluje o zákaz některých druhů zbraní, jejichž použití ve válečných konfliktech má své velké negativní dopady na civilní obyvatelstvo. Mezi takové zbraně nepochybně patří i kazetová munice, kterou se rozumějí kontejnery obsahující výbušnou submunici. Tyto kontejnery jsou shazovány z letadel nebo odpalovány ze země, aby rozptýlily řádově desítky až stovky kusů submunice, která pak vybuchuje při dopadu na zem. Kazetová munice je proto ze své podstaty zbraní s velkým prostorových účinkem a její obětí se proto v případě nevhodného používání snadno stávají civilisté.

Za účelem úplného zákazu kazetové munice byla pod záštitou OSN sjednána předkládaná Úmluva o kazetové munici, která byla přijata v Dublinu v roce 2008 a následně v Oslo otevřena k podpisu. Téhož dne, tedy 3. prosince 2008, v Oslu byla tato úmluva slavnostně podepsána zástupci 94 států, včetně České republiky a většiny spojenců ze Severoatlantické aliance.

V současné době úmluva je již v platnosti pro ty signatářské státy, které ratifikovaly a uložily v depozitáři příslušné listiny. Mezi tyto signatáře nepatří dosud největší výrobci a uživatelé kazetové munice, například Rusko, Spojené státy, Čína. Lze však předpokládat, že široká podpora této úmluvy přiměje i tyto státy omezit používání a výrobu tohoto typu zbraně.

Rád bych vás také informoval, že Parlamentu byl souběžně s tímto materiálem předložen též návrh na vydání zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu kazetové munice a o jejím zničení, který budeme projednávat za chvíli. Jeho účelem je právě zajistit, aby závazky obsažené v této úmluvě se vztahovaly i na fyzické a právnické osoby na území České republiky.

Děkuji vám za pozornost a žádám vás o vyslovení souhlasu s předloženým materiálem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Václava Kubatu, aby nás seznámil se svou zprávou.

 

Poslanec Václav Kubata: Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, dámy a pánové, já bych pouze rozšiřoval to, co řekl pan ministr obrany. Naprosto se s ním ztotožňuji a doporučuji také. Žádám vás o vyslovení souhlasu s tímto materiálem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné písemné přihlášky. Ptám se, zda se do ní někdo chcete přihlásit. Není tomu tak, tedy obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje tento návrh přikázat k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pokud ne, budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 53. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh přikázán výboru zahraničnímu. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 53 přítomno 181, pro 130, proti nikdo. Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Tím končí projednávání bodu 66, sněmovního tisku 203, v prvém čtení. Děkuji panu zpravodaji.

  

Pan ministr Vondra ještě zůstává, protože zahajuji projednávání bodu

 

34.
Vládní návrh zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu
kazetové munice a o jejím zničení (zákon o zákazu kazetové munice)
/sněmovní tisk 214/ - prvé čtení

Pana ministra obrany Alexandra Vondru prosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano. Děkuji, vážená paní předsedkyně, za slovo. Jak jsem již avizoval, na úmluvu bezprostředně navazuje návrh na vydání zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu kazetové munice a o jejím zničení. Tento návrh je tedy předkládán za účelem provedení této úmluvy, kterou Česká republika podepsala v prosinci 2008. Vzhledem k tomu, že závazky obsažené v této úmluvě nejsou přímo aplikovatelné na fyzické a právnické osoby v České republice, je nutné zajistit právě promítnutí těchto základních principů do vnitrostátního právního řádu. Za tímto účelem byl právě připraven návrh předmětného zákona, který zejména recipuje do českého právního řádu všechny zákazy stanovené úmluvou ve vztahu ke kazetové munici.

Právnických a fyzických osob se týká zejména zákaz vývoje a výroby kazetové munice a obchodování s ní. Nově také návrh zákona upravuje správní delikty a sankce za ně.

Na základě výše řečeného vás proto prosím o souhlas s tímto materiálem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zpravodajem pro prvé čtení je - mám zde napsáno - pan poslanec Alexander Černý. Poprosím pana poslance Černého, aby se ujal své role.

 

Poslanec Alexander Černý: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedkyně, páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, slyšeli jste. Zákon je velmi jednoduchý, pouze devět paragrafů, které nutně musejí doprovázet bod, který jsme projednávali před chvílí, tedy ratifikaci úmluvy.

Já snad jenom podotknu, že kazetová munice je jedním z nejďábelštějších vynálezů, který napáchal obrovské množství škod. Jak už bylo řečeno panem ministrem, díky jeho samotné podstatě dochází k tomu, že oběťmi jsou nejčastěji bezbranní civilisté, velmi často ženy, ale velmi často také například děti. Mezi ty státy, které se doposud neodhodlaly podepsat úmluvu - a pravděpodobně tak ani v dohledné době neučiní - patří její největší výrobci a bohužel i použivatelé, jako jsou například Spojené státy, Ruská federace, Indie, Pákistán, Izrael, ale například i Slovensko. Je třeba v této souvislosti zdůraznit, že kazetová munice není ničím, co by patřilo do dávné minulosti a že se bohužel každý den objevují nové a nové důsledky jejího použití v podobě těch nejtragičtějších obětí. A je velmi smutné, že to je i v konfliktech, kterých se účastní nějakým způsobem i Česká republika. Jugoslávií počínaje a Irákem, Afghánistánem, například, konče.

Já pevně věřím, že v Poslanecké sněmovně, stejně tak i v Senátu proběhne ratifikace úmluvy i přijetí tohoto zákona naprosto hladce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP