(11.50 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, úvodem svého vystoupení avizuji, že podpořím námět, který zde přednesl předseda výboru pro obranu a bezpečnost, a to v tom rozsahu, ve kterém o to brigádní generál Krejčík žádá. Pouze se dostáváme do trošku složitější situace, co se procedury týče. Poslanecká sněmovna skutečně může zbavit mlčenlivosti, resp. zbavit povinnosti zachovávat mlčenlivost prakticky kohokoliv v této zemi, kdo je povinen mlčenlivost zachovávat, za splnění jedné podmínky, a tou podmínkou je, že předtím, než tak Sněmovna učiní, dojde k vyjádření odpovědné osoby orgánu státu, do jehož oblasti věcné působnosti utajovaná informace náleží.

Teď se dostáváme do trošku složitější situace, protože pro tuto oblast, tedy oblast povinnosti zachovávat mlčenlivost bývalého ředitele Vojenského zpravodajství, onou odpovědnou osobou není ministr obrany, ten je odpovědnou osobou směrem k Vojenskému zpravodajství výlučně v oblastech, které jsou vyšetřovány Vojenskou policií, ve všech ostatních oblastech je onou odpovědnou osobou ředitel Vojenského zpravodajství. Čili my bychom měli hlasováním rozhodnout o zbavení mlčenlivosti poté, co obdržíme vyjádření ředitele Vojenského zpravodajství. Jsem informován, že toto vyjádření může být Poslanecké sněmovně poskytnuto již v průběhu dnešního dne. Proto bych doporučoval, kdybychom mohli přijmout můj odročovací návrh, kdy Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto bodu a odročuje jej do okamžiku vyjádření odpovědné osoby orgánu státu, nejdéle však do dnešního dne do 15.30 hodin, a pak se k tomuto můžeme vrátit a jedním hlasováním o této věci bez nějaké sáhodlouhé rozpravy rozhodnout. Ale abychom skutečně přesně dodrželi literu zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, konkrétně onoho čtvrtého odstavce paragrafu 63, doporučoval bych přijmout tento odročovací návrh.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Jestli tedy na tom bude shoda, což si za chvilku stvrdíme hlasováním, tak bych navrhla Poslanecké sněmovně, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do dnešního odpoledne do - pane kolego, mám říct 16  hodin? (J. Vidím: Do 15.30 hodin.) Do 15.30 a v 15.30 by bylo tedy hlasováno o tomto návrhu. To je teď, co předkládám Poslanecké sněmovně ke schválení - přerušení za těchto podmínek.

 

A rozhodneme o tomto návrhu nyní, a to v hlasování číslo 56. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro přerušení tohoto bodu dnes do 15.30. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 56, přítomno 179, pro 136, proti nikdo. Tedy bod jsme přerušili, a to ve všeobecné rozpravě, nebyla ještě ukončena, a vrátíme se k němu v 15.30 hodin dnes.

 

Tolik k bodu číslo 100 a my můžeme pokračovat v zákonech, které jsou v prvém čtení.

 

Nejprve tedy zahajuji projednávání bodu číslo

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech
a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 201/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, tedy podle § 90 odst. 2. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte mi, abych v krátkosti uvedl předkládaný návrh novely zákona č. 378/2007 Sb. Jedná se o víceméně transpoziční zákon, který je nezbytný pro to, abychom se mohli dále zařadit do celého systému evropské regulace léčiv, a musím konstatovat, že se bohužel jedná již o jeho druhé předložení Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, protože když byl návrh zákona minulou vládou v dubnu 2010 Sněmovně předložen, ta jej do konce volebního období nestačila projednat.

Předkládaným zákonem je transponována směrnice Komise 2009/120/ES ze září 2009 a týká se humánních léčivých přípravků a přípravků pro moderní terapii. Lhůta transpozice byla povinná 5. dubna 2010, takže tady hrozí sankce ze strany orgánů EU pro nesplnění termínu daného pro implementaci. Proto také vláda svým usnesením navrhla Sněmovně, aby byl vysloven s novelou zákona souhlas již v prvním čtení.

Dovolte mi, abych vás seznámil dále stručně s obsahem předkládaného zákona. Obsah je víceméně vysoce odborný a technického charakteru a týká se zajišťování kvality a účinnosti a bezpečnosti přípravků. Jedná se o přípravky pro moderní terapii, které mají dostat nová pravidla. Již nyní jsou v naší legislativě promítnuty některé požadavky na léky, které se týkají moderní terapie, což jsou především léčivé přípravky pro genovou terapii a přípravy pro somatobuněčnou terapii a přípravky tkáňového inženýrství a kombinované léčivé přípravky. Návrh novely zákona vytváří podmínky k tomu, aby ČR, jak už jsem říkal, byla nadále plnohodnotným účastníkem regulačního systému EU a přispívala k celkové funkci a efektivitě tohoto systému. Víceméně v novele jsou definovány moderní léčivé přípravky a s tím spojené různé technické záležitosti.

Kromě této konkrétní úpravy zákona je nutné paralelně s tím provést i změny ustanovení zákona upravujících problematiku lidských tkání a buněk - o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání č. 296/2008 Sb. a o změně souvisejících zákonů. Jedná se o zákon o lidských tkáních a buňkách. Tyto zákony nabyly účinnosti v říjnu 2008 a tento zákon si vyžádal novelizaci zákona o léčivech nad rámec příslušných směrnic EU, které nyní upravují požadavky na tyto lidské tkáně a buňky, kde by se tyto přípravky octly v tom zákoně nesprávně zařazené.

To je vše z věcné stránky zákona a dovolte mi, vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci a poslankyně, abych vás s ohledem na nutnost nabytí účinnosti předkládaného vládního návrhu zákona v co možná nejkratší době požádal o podporu dalšího legislativního procesu a obracím se i já v souvislosti s usnesením vlády a s odvoláním na § 90 odst.  2 jednacího řádu, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s předkládaným návrhem zákona již v prvním čtení. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP