(10.00 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já už toho nechám, ale jenom chci připomenout, aby to tady nezaniklo: Bylo vydáno zhruba 70 mil. časopisů, které se posílaly individuálně do schránek pojištěncům VZP a na adresy. Platila se z toho i dodávka pro české pošty. Časopis byl levnější než všechny časopisy, co jsou na stáncích, a pan doktor Rath se mě snaží zaplést do nějakých sítí. Nebyl jsem podnikatelem, neměl jsem z toho zisky, pouze jsem se podílel na tom, aby ten časopis vypadal co nejlépe. To je všechno. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Možná jste to nezaznamenal, ale pojišťovna, jak říkám, obratem na podkladě tlaku Ministerstva zdravotnictví dokázala, že ze 120 mil. ročně za stejných podmínek - za stejných podmínek! - to stálo 80 mil. korun. Už tehdy. Nedávno to přesoutěžila dokonce asi za 60 mil. korun. Na stejný počet adres. Na úplně stejný počet adres! Vy jste tady říkal o deseti milionech. Pane ministře, v České republice není deset milionů adres, to byste každému musel poslat dvakrát nebo třikrát. Tady je sice deset milionů obyvatel, ale podstatně méně poštovních adres. Zhruba tak asi polovina, možná dokonce méně než polovina. To byste taky jako ministr vnitra měl vědět. Takže to jste nemohli posílat na deset milionů adres, protože ty neexistují. A pokud jste to posílali na deset milionů adres, tak jste to skutečně do každé rodiny poslali tak dvakrát třikrát.

Čili dámy a pánové, když dnešní ministr vnitra tehdy podepsal za společnost kontrakt jako její jednatel, tuším, tak za to nesete plnou právní zodpovědnost. Takže teď se skutečně nesnažte nějakým způsobem z toho vylhat. Je to nedůstojné, je to nedůstojné vás, je to nedůstojné i občanů České republiky. Prostě tak řekněte tady na rovinu: Super, udělal jsem bomba obchod! Prostě byl to obchod snů, kdy každý rok jsme na tom vydělali nějakých 40, 50 mil. korun na VZP. Jestli vám z toho pan poslali 10 tisíc, tak to se zamyslete sám nad svými schopnostmi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ještě prosím pan ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Jestli dělá pan doktor Rath obchody snů za 40, 50 milionů, já je nedělám. Nebyl jsem jednatel. Tady je vidět, jak manipuluje. Když se zlevnil časopis, snížila se kvalita papíru, kvalita tisku, snížil se počet stránek, snížil se počet výtisků. A teď se to přesoutěžilo tak levně, že například já jsem ten časopis už nikdy nedostal od nové firmy. Takže někde v tom soudruzi z NDR mají drobný problém.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath zareaguje.

 

Poslanec David Rath: Bohužel, já takové štěstí jako vy nemám. Já ho dostávám stále a musím konstatovat, že stále na nic. Jsou to stále vyhozené peníze, naštěstí teď už jen 60 mil. v uvozovkách, tehdy to bylo 120 mil. Jinak je to úplně, ale úplně totéž. To zase můžete vyprávět takové pohádky někomu na vlastní oči. Že se změnil papír a jiné adresy.

Takže nezlobte se, opět, pane ministře, říkejte pravdu. Nebuďte jako váš předseda a majitel, bývalý majitel ABL a majitel Věcí veřejných, který tady lhal o tom, co dělala ABL a jak sledovala ty lidi. (Ministr Bárta se směje.)

Druhá věc, vy jste tady říkal - já bych prosil pana ministra, aby se tady nesmál a nerozptyloval mě, pane ministře, nejsme...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím klid, požádal bych, abyste nerozptylovali pana poslance Ratha.

 

Poslanec David Rath: Nejsme v divadle nebo v kabaretu, abyste tady předváděl nějaké maňáskové divadlo.

A to jsou docela vážné věci... (Ministr Bárta se směje.) Já jsem rád, že vám to přijde legrační. Mně to zas tak legrační nepřipadá. Já myslím, že když vaše ABL kupovala od policistů určité informace, tedy podílela se na vážné korupci policie, tak odbýt to tím, že tady pan ministr vnitra řekne: máme stopu, kdo to prodával - to je fajn, pane ministře. Ale tam na to jsou dva. Jednak ten policista, kterého snad dopadnete, možná je jich víc. Já o tom ale pochybuji, protože nakonec to všichni stejně svedou na někoho jiného a nikdo nic nebude vědět. Ale samozřejmě té korupce se aktivněji vyvolávala firma vašeho majitele. Majitele vaší politické strany a majitele té bezpečnostní služby. Čili i on se podílel aktivně na korupci v policii. Čili to přece není problém jen toho policisty, ale je to přece problém i té společnosti a jejího vedení. To není jednostranný problém.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr John se hlásí o slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Pan poslanec Rath mě interpeloval na to, že pan Jahodář údajně bude manipulovat tendr na přepravu hotovosti a cenin, který údajně vypíše Česká pošta. Když se dozvěděl, že žádný tendr nebude vypsán, že pan Jahodář opravdu nemůže nic ovlivnit a že to je celé nesmysl, tak tady předvedl eskapádu sto padesáti dalších nesmyslů, aby zakryl svůj původní nesmysl. Všimněte si, co byla interpelace a co bylo vystoupení.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan ministr Bárta, prosím.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Dámy a pánové, byl jsem zde osočen z toho, že z této slovutné místnosti dělám kabaret. Tak dobře! Jestli kabaret, tak musím říci, že jsem se opravdu dobře bavil jako v kabaretu, když slyším věty "majitel politické strany", když slyším věty "toho, kdo je tady dobrý a zlý". A největší kabaret vždycky je o tom, když vnímáte toho herce, který prezentuje. A mě fascinuje, jak bigamista tady včera dokázal říct: "Pane premiére, dělejte si doma pořádek!"

(Velmi emotivně:) Člověk, který žije se dvěma ženami v jedné domácnosti, tak tady bude někomu kázat o tom, že si doma má dělat pořádek? Člověk, který tady naprosto bezskrupolózním způsobem se snaží stavět a podporovat lobby, co se týče letiště ve Vodochodech, zároveň zvýhodňovat, doma si dělat ve své vlastní obci soukromé gymnázium, člověk, který tady farmaceutickou lobby jednoznačně ve svůj osobní ekonomický prospěch podporuje a zvýhodňuje - tak tento herec, kabaretní herec, mě bude o něčem takovém poučovat?

Děkuji vám, dámy a pánové! (Výrazně gestikuluje.) Ano, vnímám kabaret, vnímám kabaret, dámy a pánové! Těším se na další vtipné číslo!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath se hlásí o slovo. Omlouvám se panu poslanci Klučkovi, který měl v úmyslu ještě se držet původního tématu interpelace. (Smích v jednacím sále.) Ale byla tady otevřena další témata, jak jste slyšeli.

Prosím, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, začíná to být skutečně hodně zábavné. Pan ministr Bárta tady začal probírat jaksi osobní věci. Nezastírám, že můj osobní život je složitý, komplikovaný, konečně, každý ho máme nějaký. Ale snažím se  -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom, pane poslanče, váš osobní život ale není předmětem interpelace. Není povinnost ho vysvětlovat. (Smích a potlesk v jednacím sále.) Ale prosím, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, já bych samozřejmě tu věc tady vůbec neotevíral, kdyby s tím nepřišel pan ministr Bárta. Tak ho chci ubezpečit, že na rozdíl od něho své blízké rodinné příbuzné neinstaluji do nejvyšších pater české politiky a nežijí z peněz daňových poplatníků, jak to dělá on. Takže každý si myslím, že si udělá obrázek sám, každý z nás má nějaký třeba v rodině problém, není to jednoduché. Na druhou stranu myslím si, že zatímco já se snažím všechny své blízké držet co nejdál od politiky, tak jsou tady tací, kteří se poučili třeba modelem pana Topolánka a své nejbližší rodinné příslušníky skutečně instalují do vysokých státních funkcí za vysoké platy. A pak ještě kritizují druhé. Takže tady si myslím, že si každý občan může obrázek udělat sám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP