(17.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně panu senátorovi. Mám zde dvě přihlášky, které jsem zaznamenala, do této rozpravy. V pořadí, jak jsem je viděla, tak to byli pánové poslanci Velebný a Krátký, v písemných přihláškách to bylo pořadí opačné, tak prosím pány poslance, ať se mezi sebou domluví. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, když jsme před časem tento bod projednávali, vystoupil jsem k němu velmi kriticky. Připomenu, že jsem ho přirovnal k materiálu pod názvem "Politika územního rozvoje", kde oblast Jesenicko, která je mým domovem, byla jmenována jako specifická oblast a bylo tam velké moudro a velké doporučení: věnujte se tam pastevectví.

Víte, každý jsme odněkud, já nemám problémy přihlásit se ke svému okresu, ke svému kraji, ale dnes jsme si přečetli statistické výsledky míry nezaměstnanosti, kde můj okres jako celkem tradičně po roce 1990 suverénně vede v nejhorších ukazatelích s mírou nezaměstnanosti 21 %, kdy průměr České republiky je 9,7 a Praha má 4,1 %. Ze 24 obcí tohoto okresu má 17 nad 20 % nebo 21 %. Jenom sedm obcí je pod hranicí 20  %.

V tomto okrese tento zákon ze čtyř pracovišť nechává jedno. Z obce Bílá Voda s nezaměstnaností 41,9 % posílá lidi 40,1 km - podle jízdního řádu autobusů - do Jeseníku.

Prosím vás pěkně, skutečně přestaňme dělat zákony z pohledu Pražáka, přestaňme dělat zákony z pohledu příjmu nad 60 tisíc a začneme je dělat z pohledu toho regionu, kterého se to týká!

Já bych si moc přál, abychom podpořili senátní návrh na zamítnutí tohoto zákona, vrátili se k němu a skutečně to řešili tak, jak se to řešit má, z pohledu těch potřebných, kteří skutečně v průměrné míře 21 % nejsou všichni, co nechtějí pracovat. Po roce 1990 tento okres není schopen konkurovat globálnímu světu v textilu, který tam byl tradiční. Textilky tam vyráběly pro většinu monarchů Evropy ložní prádlo. Přišli jsme o to, přišli jsme o dřevozpracující průmysl, přišli jsme o spoustu a spoustu dalších tradičních výrob. Řekli nám: ano, živte se cestovním ruchem. Nejmenší - nejmenší nezaměstnanost, 12,2 %, má obec Ostružná, která nemá ani 150 obyvatel. Má tam 2500 lůžek, a prosím vás, i tato obec, která je na tom statisticky nejlépe, má 12,2 %. Uvědomte si, že stačí dva klimatické výkyvy, jaké byly v letošní zimě, a toto zimní středisko nemá sníh, pokud ho nemá nasněžený.

Moc bych vás prosil o to, podpořme zamítnutí tohoto návrhu, neposílejme to z dílny lidí, kteří skutečně o té problematice nevědí a ani nemohou vědět vůbec nic.

Přimlouvám se za naše lidi. Nenuťme jezdit za desítky a stovky korun lidi, co mají ty nejnižší příjmy, jen proto, aby se dozvěděli, že práce pro ně není, že se mají odstěhovat do Prahy, která si bude muset půjčit na stavbu dalšího tunelu Blanka další a další miliardy. Prosím vás, zkusme se naučit řešit problematiku těch okresů...

Pane kolego, já vidím, že kroutíte hlavou (zřejmě poslanec Šnajdr) - zkuste se tam nastěhovat a pak se budeme domlouvat, co budete umět! Samozřejmě prostřednictvím paní předsedající. Já už jsem měl před časem problémy tady s kolegyní Kočí, to je asi to samé jako vy. (Smích a potlesk v sále.) Až se tam dostanete a ty problémy budete muset řešit, tak se tak - s prominutím - blbě na to nebudete ksichtit!

Dámy a pánové, omlouvám se za ty výrazy - ale opravdu jste si o to, pane kolego, koledoval! Děkuji pěkně. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji panu poslanci. Teď vystoupí pan poslanec Velebný a připraví se pan poslanec Látka.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Vážená paní předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, teoreticky všichni chceme, aby regiony pokulhávající či chudší dohnaly regiony bohaté. Máme k tomu spoustu koncepcí. Evropská unie na to dává dokonce peníze z fondů. Formálně je to státní zájem, dokonce mnohokrát deklarovaný. Tím to ale končí.

Člověk by možná čekal, že poslanci, senátoři, ministři, ministerští či krajští úředníci a veškeří poradci křižují naši zemi a jako pilné včely sbírají informace a náměty k řešení. Ale pravda je jinde. Oni raději jezdí všude možně po exotických zemích, ale jak to vypadá, domácí problémy jdou stranou. (Nesrozumitelné) v Parlamentu jistě podstatně více zpráv o jednání v Peru než o tom, co zjistili zákonodárci například v Bruntále. Rádi vysvětlujeme na Sumatře, jak to u nás chodí, nebo poučujeme o demokracii ve Východním Timoru, ale sednout si někde na Osoblažsku s místními lidmi, kteří jsou frustrovaní, a poslechnout si, jak se žije těm, kteří nemají minimálně rok zaměstnání a na nejbližší úřad práce jezdí 30 km. To chce více, prosím vás, dámy a pánové, než průkaz poslance. To chce odvahu. Protože tady mají také takzvaní občané České republiky celkem přesný pocit, že existují minimálně dvě skupiny obyvatel - ta, která se má, a ta, která se nemá, přičemž o tu druhou podle mne nikdo nestojí.

Stát má v posledních měsících a vlastně již v posledních mnoha letech výbornou taktiku. Vyklízí totiž celé regiony, přestává v nich fungovat. S pokrčením ramen se řekne, že je třeba šetřit. Ruší se úřadovny Policie České republiky. Nejsou peníze. A aby vůbec někdo hlídkoval v odlehlých oblastech, měly by se naše obce skládat na benzin. Ruší se pošty, protože jsou ztrátové. Teď mizí úřady práce. Na jejich síť není dost peněz. Stejně těm tisícům lidí nemohou pomoci najít zaměstnání, protože to není Praha, Brno či Hradec Králové. Jsou to prostě jenom Sudety nebo jiný bohem zapomenutý kraj, kde na jedno místo připadají desítky či stovky zájemců.

Ale dostavit se na konzultaci nezaměstnaný musí, protože jinak riskuje ztrátu podpory, takže 30 km tam, fronta, marná konzultace - prosím vás, nic tady pro vás nemáme - a 30 km zpátky. To by, prosím, porazilo i notorického optimistu.

A stát také říká: milé obce, pokud chcete, aby u vás zůstalo tohle nebo tamhle to, tak si, prosím, připlaťte. Přitom těm stejným obcím bere peníze. Příklad? Ale jistě, taková společensky účelná pracovní místa. V podstatě systém, kde stát dotoval obcím možnost zaměstnat na potřebné práce lidi bez zaměstnání. Obcím to pomohlo, lidem také. Pravda, nebylo to levné. Ale jistě v tom byl nějaký smysl. Nyní bude znovu zavedeno částečné financování systému částkou 2720 Kč z obecních peněz, což sice není tolik, ale pro většinu obcí, které se taktak drží nad vodou, je to konec. Nebudou si moci takové pracovníky dovolit. Čili podstatně více lidí nebude mít co dělat, budou zatěžovat úřady práce, sociální odbory pověřených obcí a v podstatě celý systém. Ale ušetří se. Prý. Jenže to není tak úplně pravda. Obce si najmou méně lidí na práci. Ti ostatní půjdou zase na ten pracák, kde nic nenajdou. Nějakou dobu pobudou na podpoře, k ní si vyžádají sociální dávky, budou mít ze zákona na ně nárok, a až skončí podpora v nezaměstnanosti, tak získají peníze ze sociálního systému. V podstatě budou mít to stejné co nyní, úspora tedy nebude veliká, ale nebude vykonáno mnoho práce, která by se obcím hodila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP