(10.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Dále se budeme zabývat následujícím bodem, kterým je

 

104.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku
a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon),ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 99/1963 Sb.,občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 233/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Jan Chvojka. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk číslo 233/2.

V tuto chvíli otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a táži se vás, zda se do této rozpravy někdo hlásí z místa. Nevidím nikoho, a proto tuto rozpravu ukončuji.

Ptám se pana navrhovatele a pana zpravodaje, zda si přeji vystoupit se závěrečnými slovy. U pana ministra je tomu tak. Prosím, má slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, paní předsedající. Já chci pouze zopakovat, že tato rychlá a stručná novela insolvenčního zákona má řešit právo věřitelů v rámci insolvenčního řízení popírat pohledávky jiných věřitelů. Jednáme tak na základě nálezu Ústavního soudu, který zrušil část insolvenčního zákona, a toto zrušení má být účinné od 1. dubna tohoto roku.

Chci velmi poděkovat všem poslancům, zvláště členům ústavněprávního výboru, kteří ve velmi krátké a efektivní době projednali tuto velmi odbornou a složitou materii, a chci poděkovat všem, že jsme byli s to nalézt shodu nad kompromisním řešením toho, jak má věřitel realizovat své právo při popírání cizích pohledávek. U insolvenčního řízení je vždy velmi obtížné nalézt vyvážené postavení mezi právy věřitele, mezi postavením dlužníka, mezi povinnostmi správce a též mezi povinnostmi soudu. V tomto případě se to podařilo, a já tedy doufám, že tento návrh podpoříme.

Současně ještě dodávám, že ministerstvo připravuje v rámci toho, jak hlídá v zásadě nový insolvenční zákon, koncepčnější, rozsáhlejší novelu na základě permanentní odborné diskuse specialistů na insolvenční právo a určitě tato novela, která přijde ještě v tomto roce na půdu Poslanecké sněmovny, otevře prostor, abychom případně i další potenciálně sporná místa v platném a účinném insolvenčním právu řešili. Teď opravdu jsme řešili pouze jednu věc, která se dotýká onoho nálezu.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj si nepřeje vystoupit se závěrečným slovem? Pokud je tomu tak, tak můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Chvojka: Dobrý den, vážená paní předsedající, dámy a pánové, stejně jako v předcházejícím bodě číslo 77, tak i nynější bod by měl být z hlediska procedurálního velice jednoduchý. Nejdřív bych si dovolil navrhnout to, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích ústavněprávního výboru tak, jak jsou obsaženy v usnesení č. 27, a potom o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Souhlasí Sněmovna s takto navrženou procedurou? Souhlasí. Má někdo potřebu si tuto proceduru nechat odhlasovat? Ani tomu tak není, čili můžeme přistoupit k hlasování jednotlivě.

Prosím, pane zpravodaji, předneste první návrh.

 

Poslanec Jan Chvojka: Nyní hlasujeme o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení ústavněprávního výboru č. 27 ze dne 4. února 2011, tak jak je máte písemně na svých lavicích.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Stanoviska prosím? (Zpravodaj i ministr kladné stanovisko.) Stanoviska kladná.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování číslo 201 z přihlášených 167 poslanců pro 123, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Co máme dál, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jan Chvojka: A nyní bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Bylo tedy hlasováno o pozměňovacím návrhu a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Předtím, než budeme hlasovat, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 233, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

O tomto návrhu usnesení dávám hlasovat. Hlasování zahajuji a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 202 z přihlášených 167 poslanců pro 115, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Chci poděkovat panu navrhovateli i panu zpravodaji a ukončuji projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu našeho programu a tím je

 

108.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2011
/sněmovní tisk 240/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů již zaujal pan ministr Miroslav Kalousek, ministr financí, taktéž přichází zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a chci se ujistit, že se do této rozpravy nikdo nehlásí ani z místa. Není tomu tak. Já tuto rozpravu končím a můžeme přistoupit přímo k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2011, podle sněmovního tisku 240."

O tomto návrhu dávám hlasovat. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 203 z přihlášených 164 poslanců pro 86, proti 40. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji za jejich obtížnou roli v tomto bodě.

 

Tímto jsme vyčerpali všechna třetí čtení, která jsme měli k projednání, a přistoupíme k dalšímu bodu. Tímto bodem je

 

32.
Návrh poslanců Petra Tluchoře, Petra Gazdíka, Kateřiny Klasnové, Marka Bendy
a dalších na vydání zákona o účastnících protikomunistického odboje
a účastnících odporu proti komunismu a o změně zákona č. 170/2002 Sb.,
o válečných veteránech, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
(zákon o protikomunistickém odboji)
/sněmovní tisk 204/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 204/1.

Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Petr Tluchoř. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP