(15.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Velmi proto oceňuji návrh usnesení, který vzešel z hlasování sněmovního výboru pro evropské záležitosti ze dne 24. února letošního roku a který předpokládá, že Poslanecká sněmovna vysloví předchozí souhlas s rozhodnutím a současně stanoví i určité mantinely, ve kterých se vláda může během jednání pohybovat. Považuji přitom za důležité zdůraznit, že v rámci těchto mantinelů, jak byly navrženy, bude moci vláda souhlasit jen s takovou případnou změnou rozhodnutí, která se nebude podstatným způsobem odchylovat od původně navrhovaného textu. Vláda rozhodně nepodpoří takovou změnu, která by znamenala jakýkoli přenos pravomocí ve prospěch Unie. Zárukou, že vláda z takto stanovených mantinelů nevybočí, může být ostatně i to, že obě komory Parlamentu budou následně znovu rozhodovat o souhlasu k ratifikaci této změny smlouvy, a to dokonce kvalifikovanou, tedy ústavní většinou.

Nicméně vůbec nepředpokládám, že by nyní na Evropské radě skutečně došlo k nějaké změně textu. Evropský parlament sice navrhl úpravy, ale ty jdou směrem, který by znamenal skutečný přenos kompetencí, a jsou proto zřejmě pro všechny, nebo drtivou většinu členských států včetně České republiky nepřijatelné.

Pokud jde o dnešní hlasování, s ohledem na uvedený charakter změny smlouvy, jakož i na skutečnost, že předchozí souhlas představuje ve své podstatě rozhodnutí procesní povahy, existuje široká shoda na tom, že jeho udělení má být hlasováno tzv. prostou většinou, to je nadpoloviční většinou přítomných poslanců a senátorů.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji premiérovi. Jak jsme slyšeli v tomto vystoupení, výbor pro evropské záležitosti už projednal tento návrh. Učinil tak právě dnes, což je také den, ke kterému mu předsedkyně Sněmovny stanovila lhůtu k projednání této materie. Takže výbor návrh projednal a přijal usnesení, které už vám bylo rozdáno jako tisk 265-E/1. Teď bych se obrátil na předsedu tohoto výboru poslance Jana Bauera a požádal bych ho, aby nás informoval o jednání. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, milé dámy a pánové, dovolte mi, abych vám nejprve přečetl, resp. abych vás seznámil s usnesením výboru pro evropské záležitosti, které jsme přijali 24. února, a pak možná spíše zkráceně několik poznámek k tomu, co tady zaznělo v rámci uvedení tohoto materiálu, s cílem se neopakovat, protože určitě ta důvodová zpráva, kterou tady přednesl pan premiér Nečas, byla velice ucelená a určitě zobrazuje všechny problémy tohoto materiálu.

Výbor pro evropské záležitosti doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky - za prvé - vyslovuje předchozí souhlas s návrhem rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění čl. 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro. To je první část. Druhá část usnesení zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ukládá vládě, aby v případě nutnosti jednat o pozměňovacím návrhu usilovala delegace České republiky o nalezení kompromisního řešení, které za prvé se nebude podstatným způsobem odchylovat od původně navrhovaného textu rozhodnutí, za druhé bude v souladu se základními liniemi pro zřízení mechanismu obsaženými v prohlášení euroskupiny ze dne 28. listopadu 2010, a konečně za třetí, bude v souladu s článkem č. 48 odst. 6 Smlouvy o Evropské unii.

Tolik usnesení výboru pro evropské záležitosti a já možná zkráceně, pokud mám slovo, bych si dovolil jenom několik doplňujících poznámek, protože i v případě tohoto docela významného materiálu platí, že je psán a následně překládán do českého jazyka velice složitým jazykem a někdy ta podstata problému nám uniká. Proto mi dovolte několik možná zjednodušujících poznámek.

Podstata celého tohoto problému je v úrovni, jestli se zavedou dočasné, nebo trvalé nástroje stability. Asi všichni tušíte, že doposud, pokud nedojde ke změně článku 136, máme pouze dočasné nástroje stability nejenom eura. A dobře si pamatujete, že v dobách krachujících ekonomik některých členských států, což se týkalo především Řecka nebo Irska, ale možná i některých jiných ekonomik, a tím pádem z důvodu ohrožení finanční stability eura, se rozhodla rada ministrů Evropské unie, že do budoucna zřídí tzv. evropský mechanismus stability, který tady již zmiňoval pan premiér. Také jste možná zaznamenali, že tento mechanismus má mít tři zdroje. Jeden zdroj je 250 mld. eur, který poskytne Mezinárodní měnový fond, druhý je v úrovni přibližně 440 mld., které by měly poskytnout členské státy mimo rámec eurozóny. Také se mimo jiné státy v současné době rozhodly, že zřídí tzv. evropský mechanismus finanční stabilizace. A konečně 60 mld. eur by se mělo financovat právě přes tento zmíněný institut.

Jenom doplňuji, že hlavním problémem byla skutečnost, že stávající Lisabonská smlouva, resp. Smlouva o fungování Evropské unie, v podstatě neumožňovala sanaci některých krachujících ekonomik, což byl závažný problém, a z tohoto důvodu se až do této chvíle nevyužívá, a ještě nějakou chvíli asi bude využívat tzv. článek č. 12 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jinými slovy, podle současného znění Lisabonské smlouvy členské státy neručí za krachující ekonomiky ostatních členských států, ale v případě využití článku č. 12, což jsou přírodní pohromy a různé mimořádné situace, je možné určité mechanismy zřizovat. Samozřejmě to byl dočasný mechanismus, se kterým některé významné členské státy - a já předpokládám, že i Česká republika - mají své problémy a mají k němu výhrady. Z toho důvodu bylo domluveno, že se zřídí do budoucna trvalý nástroj stability, což je právě zmiňovaná změna článku 136.

Jinak co se týče procedury, opravdu bych nechtěl opakovat to, co tady bylo velice precizně zmíněno, jenom vám připomenu, že se mění zmiňovaný článek o fungování Evropské unie. Je zde takzvaný postup označovaný jako vázaný mandát. Jeho účelem je posílení parlamentní kontroly v případě změn zakládacích smluv. Také bych vás chtěl upozornit, že se, tak jak bylo řečeno, jedná o zjednodušený postup změny zakládací smlouvy Evropské unie. Myslím si, že je i v bytostném zájmu České republiky, protože i naší prioritou z důvodu významné provázanosti naší ekonomiky s ostatními ekonomikami je, aby ten článek byl změněn.

Opakuji, že tento návrh nepředpokládá další přesun pravomocí ve prospěch Unie a Česká republika tak může k udržení stability v eurozóně přispět způsobem, jenž zároveň garantuje odpovědný přístup závazku vlády omezit a důsledně kontrolovat přesun pravomocí z národní úrovně na úroveň Evropské unie.

Jak tady již bylo řečeno, v souladu s jednacím řádem obou komor Parlamentu je nyní nutné, aby Poslanecká sněmovna vyslovila tzv. předchozí souhlas, a bez tohoto souhlasu, což asi z logiky vyplývá, by český zástupce na Evropské radě nemohl toto rozhodnutí, které je přijímáno jednomyslně, svým podpisem nebo svým hlasem podpořit.

Velmi bych tady - a také to tu zaznělo - apeloval na to, abychom přijali i to doplňující, tu druhou část usnesení, které jsem tady před malou chvílí přednesl, protože dává určitý negociační prostor vládě, a tím určitě předejdeme možnému zablokování projednávání v Evropské radě ze strany České republiky v případě, kdy by východiskem mohla být drobná, možná i nepodstatná změna v samotném textu. To, že se následně samotné rozhodnutí bude na poli Poslanecké sněmovny, ale i Senátu rozhodovat prostřednictvím tzv. mezinárodní smlouvy, tady již také bylo řečeno, a to, že to budoucí rozhodnutí bude schvalováno ústavní většinou, již také zaznělo.

Důležitá informace, možná úplně nejaktuálnější, je skutečnost, že i samotný evropský výbor Senátu se k této problematice vyjádřil, odsouhlasil v podstatě podobné usnesení a z dnešního dopoledne mohu konstatovat, že i Senát, horní komora našeho Parlamentu, jednomyslně podpořil usnesení, které je v podstatě obdobné usnesení, které navrhuje výbor pro evropské záležitosti.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. A nyní otevírám rozpravu, do které mám první písemnou přihlášku paní poslankyně Dany Váhalové. Prosím paní poslankyni, aby se v rozpravě ujala slova jako první. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP