(17.20 hodin)

 

Poslanec Václav Horáček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, cíl, který je v tomto zákoně, je v přímém rozporu s deregulací nájemného. Přijetí návrhu by také ohrozilo Českou republiku ve svém důsledku při řízení před Evropským soudem pro lidská práva, kde jsou řešeny žaloby vlastníků domů na omezení jejich vlastnického práva z důvodu přetrvávající regulace nájemného v bytech.

Předložený návrh zákona je konečně i v přímém rozporu s programovým prohlášením vlády ze dne 4. srpna 2010, ve kterém se vláda zavázala, že předloží vlastní návrh novely občanského zákoníku s cílem ukončit regulaci nájemních bytů a připravit novou přehlednější a jasnější právní úpravu vyúčtování služeb poskytovaných společně s bydlením.

Proto navrhuji zamítnutí již v prvním čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Václavu Horáčkovi. Navrhuje zamítnutí tohoto návrhu. Já se zeptám na případnou další přihlášku do obecné rozpravy. Není taková, končím obecnou rozpravu.

Budeme hlasovat nejprve o návrhu, který zde zazněl, tedy o návrhu na zamítnutí. Předtím je ještě samozřejmě prostor pro závěrečná slova. Nejprve za navrhovatele paní poslankyně Milada Halíková. Prosím.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Jedno jediné vystoupení je zřejmě důsledkem toho, že problematika již byla velice podrobně prodiskutována v této Poslanecké sněmovně právě při projednávání novely občanského zákoníku. O tom, že se jedná o tematiku velice závažnou, svědčí i to, že hned následující bod se rovněž bude zabývat tematikou nájemného a bude z pera poslanců za ČSSD.

Já bych chtěla, vážené dámy a pánové, aniž bych zdržovala a opakovala skutečnosti, které tady byly řečeny, které jsou v návrhu zákona a jeho zdůvodnění, požádat ještě jednou, abychom tento zákon propustili do druhého čtení, umožnili formou pozměňovacích návrhů posunout a změnit to, co vlastně přinesl čas od doby podání návrhu do jeho projednávání.

Dovolím si také navrhnout, že podle mého názoru by při projednávání ve výboru i podvýboru pro bydlení mohlo být velice účelné projednávání obou návrhů zákona společně, protože se jedná o tematiku shodnou. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo závěrečné slovo za navrhovatele. Zeptám se pana zpravodaje. Nechce využít své možnosti. Proto je před námi už nyní hlasování o návrhu na zamítnutí. Doufám, že všichni se stačili dostavit do jednacího sálu a že budu moci toto hlasování zahájit.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 56 a táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí této normy. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 56, přítomno 155, pro 82, proti 62. Tento návrh uspěl, byl přijat. Proto končím projednávání bodu 28, sněmovního tisku 163.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

29.
Návrh poslanců Lubomíra Zaorálka, Ladislava Šincla, Jana Látky,
Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona o v místě a čase
obvyklém nájemném z bytu (zákon o nájemném)
/sněmovní tisk 218/ - prvé čtení

Prosím, aby za navrhovatele tuto normu uvedl pan poslanec Zaorálek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý večer, vážení kolegové, dámy a pánové. Nevím, jakými slovy zabránit tomu parnímu válci 118 hlasů vládní většiny, aby nebyl zamítnut i tento návrh, který se vám chystám předložit, ale pokusím se přesvědčit tu drtivou většinu, která tady takto zachází poměrně stejně se všemi našimi návrhy, že tady se jedná o návrh, který smysl má a který by mohl prospět řešení situace, která vznikla po 1. lednu a kterou už tady popisovala paní poslankyně Halíková, takže nechci půdorys té situace opakovat. (V sále je velký hluk.)

Já vám tady předkládám návrh zákona, jehož - prosím o pozornost...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím - promiňte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Byl bych rád, kdybyste aspoň předstírali, že to zvážíte, než to zamítnete, vážení kolegové! (Potlesk z levé strany sálu.)

Než začnete hlasovat o zamítnutí, abyste věděli, co budete zamítat. Budete zřejmě zamítat, jak se tak na vás dívám, protože cítím dnes celý den tu neoblomnost ze stran vládní koalice. Možná aspoň někteří z nás - nebo z vás se zaposlouchají do toho, co budu říkat, a třeba se v nich pohne svědomí a třeba přijmou argument, když vám řeknu, že po 1. lednu soudy nemají podle čeho rozhodovat o místně obvyklém nájemném, protože není definováno. Takže to, co tady navrhujeme, to je ten zákon - my navrhujeme definici místně obvyklého nájemného. Dokonce bych vám rád řekl, abych oblomil vaše tvrdá srdce, že dokonce i ten občanský zákoník, který je připravován vámi, vládní koalicí, počítá s tím, že místně obvyklé nájemné bude skutečně takto zákonem definováno. To znamená, že i vámi připravovaná předloha počítá s tím, že takováto definice musí být provedena. Takže my tady docela vstřícně vůči vládní koalici vám nabízíme řešení.

Když se podíváte na ten návrh zákona, § 4, tam je přesně ta definice, co to vlastně je nájemné v čase a v místě obvyklé. Je tam navrhován také způsob, jak by se měly výše nájemného konat, to znamená, upravujeme tam proceduru, za jakých podmínek lze zvýšit nebo snížit písemnou dohodou nájemné mezi pronajímatelem a nájemcem. Zároveň jsou tam ustanovení, ve kterých se říká, že vláda stanoví nařízením na dobu dvou let způsob zjištění nájemného v místě a čase obvyklého, takže je tady určitá doba, po kterou by platila cenová mapa, vzorec pro výpočet výše nájemného, vzorec pro výpočet koeficientu a postup při vyhledávání maximálního přírůstku měsíčního nájemného pro konkrétní byt. Jsou to podle mě věci, které skutečně soudce bude potřebovat, když bude rozhodovat v případě sporu, který vznikne mezi pronajímatelem a nájemcem.

Takže přátelé, takovouto vrcholně praktickou věc nabízím za opozici vládní koalici a prosím vás, abyste, než budete hlasovat, zvážili, jestli to náhodou není něco, co by mohlo pomoci situaci, která vznikla po 1. lednu v České republice v důsledku deregulace nájemního bydlení. Máte k dispozici poměrně jednoduchý návrh zákona, přehledný, takže kdo má zájem, určitě se mohl seznámit s tím, o co se nám jedná.

Obávám se ale, že pokud se něco podobného nepřijme, tak to naopak vytvoří situaci poměrně nejednoduchou, protože v této chvíli bych nechtěl být na místě soudce, který by se měl v podobných případech sporu rozhodovat.

Děkuji za pozornost. Teď už může mluvit jedině zpravodaj.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu navrhovateli. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Jana Klána.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Dobrý podvečer, vážená paní předsedající, vládo, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás seznámil se svou zpravodajskou zprávou.

Zástupce navrhovatelů v předmětné věci sdělil vše podstatné, a tím mi usnadnil jako zpravodaji situaci ve smyslu, že již není potřeba nic dalšího, podrobnějšího v tuto chvíli z mé strany uvádět. Já pouze navrhnu přikázat tento tisk výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Prosím, zda se někdo hlásí z místa. Prosím, pane kolego. Slovo má pan poslanec Luděk Jeništa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP