(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Je velmi úsměvné v tuto chvíli slibovat, že předložíte nějaký další zákon. Kdy to bude? A budete pro něj znovu hlasovat, stejně jako jste nehlasovali pro návrh sociální demokracie?

Já myslím, že je důležité, abychom si připomenuli toto hlasování, abychom si je zapamatovali do budoucna, a povede-li se debata o tom, jestli mají oni zastupitelé pobírat v orgánech společností odměny, nebo ne, tak je zřejmé, že je budou pobírat i nadále v horentních sumách, zejména proto, že poslanci Věcí veřejných a TOP 09 v rozporu se svými veřejnými přísliby dnes tady v Poslanecké sněmovně hlasovali proti návrhu sociální demokracie, aby se tato věc zákonem omezila. Tak to prostě je! (Potlesk poslanců klubů ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tak. Eviduji vaše přihlášky, ale chtěla bych vám, kolegyně a kolegové, říci toto. Jakkoliv jsem přesvědčena o tom, že debaty tohoto typu patří do Poslanecké sněmovny a patří k tomuto řečništi, tak vás musím ale upozornit, že se pohybujeme mimo jakýkoliv bod, který máme zařazen. Když už jsem dala slovo paní předsedkyni Karolíně Peake a nevěděla jsem, o čem bude mluvit, také jsem tedy nemohla ani omezit následujícího řečníka. Velmi mě to mrzí a byla bych ráda, kdybychom si příště všichni uvědomovali, kdy k čemu chceme vystoupit, a podle toho se chovali.

V tuto chvíli už nemohu jinak, než udělit ještě slovo předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 panu Petru Gazdíkovi a po něm představiteli KSČM panu Alexandru Černému. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pan předseda Sobotka je opravdu mistr demagogie. (Reakce poslanců klubů ČSSD a KSČM.) On tvrdí, že tento zákon ve třech řádcích v jednom jednoduchém odstavci vyřeší problematiku funkcí a odměňování zastupitelů. Ano, vyřešil, ale pouze uvolněných. On zapomíná na neuvolněné zastupitele. Tento zákon objektivně neřešil problematiku neuvolněných zastupitelů, a sociální demokracie má několik neuvolněných zastupitelů, kteří pobírají horentní sumy. Nebudu tady nikoho jmenovat.

Není pravda, že ten zákon stačí řešit v jednom právním předpise. Ten zákon a tady tu problematiku je třeba řešit ve čtyřech právních předpisech, kromě tohoto zákona ještě v zákonu o obcích, v zákonu o krajích, v zákonu o hlavním městě Praze a v zákonu o střetu zájmů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dávám slovo panu Alexandru Černému, další přihlášky nepřipustím. Pokud budou takové, vyhlásím přestávku a poradíme se, jak dál. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte malou poznámku na adresu výsledku tohoto hlasování.

My jsme poslední dobou velmi často svědky toho, že nám představitelé vládní koalice odůvodňují své rozhodnutí tím, že se podřizují jakési koaliční dohodě, případně ujednání "kádevítky". Už jsme to zažili mnohokrát, teď jsme viděli nebo slyšeli na vlastní uši, že opět na základě koaličních dohod nemohou poslanci, v tomhle případě jedné konkrétní strany, hlasovat jinak.

Dovolte, abych vás upozornil na to, že všichni, jak tady sedíme, se musíme podřídit tomuto dokumentu (ukazuje), je to Ústava České republiky, která v článku 26 praví: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně, v souladu se svým slibem a nejsou při tom vázáni žádnými příkazy." Tedy ani příkazy, které pocházejí z dílny TOP 09, Věcí veřejných, ODS, nebo dokonce příkazů, které vyplodí koaliční devítka nebo koaliční smlouva.

Vy jste všichni zodpovědni za to, co tady děláte. Každý jednotlivě. Neste tedy odpovědnost za to, co děláte, před svými voliči, ale hlavně - chovejte se tak politicky kulturně a nezdůvodňujte svoje rozhodnutí něčím, co je v rozporu s ústavou. (Potlesk poslanců klubů ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já vidím, že pan předseda poslaneckého klubu stále trvá na svém vystoupení, je osobou s právem přednostního práva vystoupení, samozřejmě, že toto právo je třeba respektovat. Po něm se bude hlásit i pan poslanec Zaorálek. Velmi mě mrzí tato debata, která musela tímto způsobem začít, nicméně teď mi nezbývá, než v ní tedy radostně pokračovat.

Prosím, pane poslanče a pane předsedo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, nebyla to sociální demokracie, kdo zahájil tuto rozpravu po hlasování, bylo to špatné svědomí paní poslankyně Peake (potlesk poslanců klubů ČSSD a KSČM), které ji vedlo k jejímu vystoupení tady v Poslanecké sněmovně. A já si myslím, že tohle špatné svědomí tady rozpoutalo tuto debatu, která je po hlasování.

Já rozumím tomu, že vám to možná, paní místopředsedkyně vadí, ale prosil bych o respektování jednacího řádu Poslanecké sněmovny, ústavy naší země, tak abychom se znovu a znovu nemuseli potkávat před Ústavním soudem proto, že tady nejsou respektována práva osob opozice, včetně práva předsedy poslaneckého klubu na přednostní vystoupení. To je prostě zákonné právo, které zde máme, a my pouze trváme na jeho dodržování.

Ale když už jsem u toho špatného svědomí, já bych rád požádal prostřednictvím paní místopředsedkyně pana poslance Gazdíka, aby zde vystupoval slušně. Chtěl bych ho požádat, aby zde vystupoval slušně, aby nenálepkoval jednotlivé poslance a poslankyně, nenazýval je demagogy a podobně, já myslím, že to do slušné Poslanecké sněmovny nepatří, a já jsem přesvědčen a všiml jsem si, že strana TOP 09 trvá na tom, abychom se zde vyjadřovali akurátně, slušně, všiml jsem si, že i dokonce váš člen, pan ministr financí Kalousek, podal i stížnost mandátovému a imunitnímu výboru, nelíbilo se mu, že se zde mluví hrubě na plénu Poslanecké sněmovny, a vzhledem k tomu, že se jedná o vašeho člena, o člena vašeho poslaneckého klubu, prostřednictvím paní místopředsedkyně bych rád požádal předsedu poslaneckého klubu TOP 09, aby zde nenálepkoval a neurážel jednotlivé opoziční poslance. Já to nečiním a činit to nebudu. Myslím, že to do slušné parlamentní rozpravy nepatří. (Potlesk poslanců klubů ČSSD a KSČM.)

My jsme navrhli velmi jednoduché ustanovení. Já ho ocituji, je to skutečně krátké, stručné. "Veřejnému funkcionáři uvedenému v § 2 odstavec 1 písmeno l) a m), který působí v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikající právnické osoby, pokud v ní kraj nebo obec nebo jimi ovládaná osoba má podíl nebo hlasovací právo, nenáleží za tuto činnost odměna." To je jednoduchý návrh, který my jsme předložili. Předložili jsme ho na základě rozsáhlé veřejné debaty, ke které došlo, a předložili jsme ho na základě oprávněné veřejné kritiky, která směřovala k tomu, že uvolnění zastupitelé, kteří pobírají odměnu za svoji činnost v zastupitelstvu, ještě k tomu v řadě případů pobírají odměny za své členství v městských či poloměstských, krajských či polokrajských akciových společnostech. To je myslím věc, která zaslouží oprávněnou veřejnou kritiku, a proto sociální demokracie navrhla jednoduchý princip, aby zastupitel, který pobírá plat z rozpočtu zastupitelstva daného města nebo obce, už neměl právo na odměny z různých dozorčích rad.

Podle mého názoru ten návrh má logiku. Jestliže je veřejný funkcionář placen z veřejného rozpočtu, proč by měl potom využívat - možná zneužívat - této své pozice k tomu, aby si zajistil ještě další příjem ve statutárních orgánech společnosti, které město, kraj nebo obec kontroluje. Já myslím, že to je velmi jednoduchá věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP