(11.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Ptám se, zda si ještě někdo přeje vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak, tuto rozpravu proto končím.

Ptám se pan navrhovatele a paní zpravodajky, zda si přejí vystoupit se závěrečnými slovy. Prosím, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, zazněla tady řada argumentů pro i proti. Věnoval bych se argumentům proti a některé bych se pokusil uvést na pravou míru.

Jednak pan poslanec Benda se mýlí, když říká, že jde o nějakou ad hoc iniciativu jednoho poslance. Asi nedával pozor, a paní předsedající, prosím, abyste mu vyřídila, že toto je návrh ne poslance nebo skupiny poslanců, ale kraje, Středočeského kraje a zastupitelstva Středočeského kraje, které vychází ze zkušeností fungování záchranné služby na území tohoto kraje.

Taktéž bych panu poslanci doporučil, aby konečně jednou za život vyšel z toho parlamentního skleníku mezi normální lidi a začal taky něco normálního dělat, ne jenom tady sedět v těchto prostorách malostranského paláce, ale třeba si dal takový závazek, že zkusí rok pracovat na nějaké záchranné službě jako pomocník, aby si mohl vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je, zasahovat ve vypjatých situacích. A skutečně se zasahuje velmi často, protože záchranná služba je často první na místě. Je iluzí si myslet, že třeba u dopravní nehody je první policie. Já jsem na záchranné službě pracoval šest let, řadu let jako lékař, řadu let pak i jako primář záchranné služby. A prakticky v 80, 90 procentech jste vždycky první u příslušné dopravní nehody. Jste první u hospodské rvačky. Je úplně iluzí si myslet, že když volají z nějaké restaurace, že se tam perou tamní hosté a lítají tam půllitry, že tam první je Policie České republiky. Mohu vás, dámy a pánové, ubezpečit, že je tam vždycky první na místě záchranná služba. A kdo pracoval na záchranné službě, potvrdí vám to. Doporučoval bych panu poslanci Bendovi prostřednictvím předsedající, aby se tedy vypravil do těchto míst, promluvil si se záchranáři, a pak tady dával svá moudra nabytá zde, v těchto poměrně klidných prostorech, kde takové problémy většinou neřešíme. Naštěstí.

Taktéž. Netýká se to jenom záchranářů, ale týká se to i jiných zdravotnických pracovníků, např. příjmových ambulancí, centrálních příjmů, protože tam všude, v těchto místech, končí velmi agresivní lidé. Záchranná služba je třeba ještě zpacifikuje i za pomoci policie a předává je v nemocnici. A někdy v těch nemocnicích je to ještě horší než na těch záchranných službách, protože záchranná služba se ještě někdy dočká toho, že tam policie dojede, ale sestřička či lékař na té interně či chirurgické ambulanci jsou často ve dvě tři hodiny v noci jediní, kteří musí čelit agresivnímu opilci nebo agresivnímu narkomanovi či - nemusí být ani opilý, ani narkoman - prchlivé povaze z nějakého důvodu, případně skupině nepřizpůsobivých příbuzných, kteří vám obsadí tuto ambulanci a vyhrožují zdravotnickému personálu a někdy - často - i demolují prostory. Tehdy se policie či něčeho takového nedovoláte.

Taktéž. Velmi rychle taktéž. Čili zdravotníci jsou často skutečně v ohrožení vlastního života, v ohrožení vlastního zdraví. A je chybou, pane poslanče prostřednictvím předsedající, je hrubou chybou, pane poslanče Bendo prostřednictvím předsedající, že novela trestního zákoníku, kterou předkládala vaše vláda, toto řešila nedostatečně.

Prostě není jediný racionální důvod, proč by ochrana zdravotnických pracovníků neměla být identická s ochranou třeba policistů či úředních osob. Myslím si, že zdravotníci nejsou méně cenní oproti policistům a jejich zdraví a životy nejsou méně cenné oproti úředníkům.

A jestli vy tady myslíte - a máte právo na svůj názor, pane poslanče Bendo, nepochybně. Já bych ho rád zopakoval, aby si ho lidé zapamatovali. Vy jste tady řekl, že zákon chrání úřad. Jestli tedy ve vašem pojetí světa je úřad víc než zasahující záchranář, lékař nebo zdravotní sestra, tak budiž, je to vaše vidění světa tady z tohoto skleníku malostranského paláce.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Se závěrečným slovem si přeje vystoupit paní zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Marie Nedvědová: Jenom několik vět. Chtěla bych říct: když je možno něco změnit k lepšímu, proč to nemůžeme udělat? Znění zákona, tak jak je navrhováno změnit, se v podstatě netýká jenom zdravotníků. Já si dovedu velice dobře představit, a myslím si, že s tím i zkušenosti už jsou, že jak zdravotníci, tak i jiné osoby povoláním - možná i učitelé - jsou napadány právě pro výkon. Čili i dodatečně. A myslím si, proč neposkytnout ochranu v tom směru, že jsou napadeny, i pro výkon tohoto zaměstnání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. To byla závěrečná slova. Nyní nám zbývá hlasovat, protože zde padl jeden návrh, a to návrh pana poslance Marka Bendy na zamítnutí tohoto návrhu. Vidím požadavek a odhlášení, takže vás všechny odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili. Až se ustálí počet přihlášených, zahájíme hlasování o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 128 z přihlášených 140 poslanců pro 68, proti 63. Tento návrh byl zamítnut, ale vidím, že dojde ke kontrole hlasovacích listin...

 

Hlásí se pan poslanec Florián.

 

Poslanec Jan Florián: Vážená paní předsedající, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám křížek. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Budeme hlasovat o námitce. Ještě jednou.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro námitku pana poslance, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování číslo 129 z přihlášených 154 poslanců pro 107, proti 27. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP