(15.30 hodin)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, dámy a pánové, tam byly dva typy dotazů. Prvním bylo pochybné výběrové řízení. Nebylo specifikováno, co to bylo za výběrové řízení. Nicméně předpokládám - a v kuloárech mi můj kolega, který s vámi mluvil, řekl - že se jedná o výběrové řízení na srovnávací zkoušky 5. a 9. ročníků, jestli se nemýlím.

Tato výběrová řízení byla dvě, obě byla naprosto transparentní. Byla přesně vypsána doba na podání nabídek. A teď co je transparentní, co nikdy nebylo: byli zveřejněni nejen výherci, ale byl zveřejněn každý účastník, kritéria, podle jakých to bylo vybíráno. To znamená jednoznačně transparentní. Byla dvě výběrová řízení. První bylo na vedení projektu k srovnávacím zkouškám a druhé výběrové řízení, jak já říkám, na stavební dozor, tzn. firmu, která bude hlídat ten velký tendr, který bude na tu velkou firmu, která bude dělat IT řešení srovnávacích zkoušek.

Já jsem zdědil státní maturity, které jsou desetkrát dražší, než jsou státní maturity na Slovensku. Jsou byrokratické. A moje úvaha byla: Vytvořme projekt, měňme firmu, která garantuje projekt, měňme firmu, která bude hlídat celý projekt, a pak si takto obrněni troufněme do velkého výběrového řízení, které bude na srovnávací zkoušky. Srovnávací zkoušky budou přes počítač, budou rychlé a jednoduché.

Takže podstatné proto je, že tam byly jasně zadané podmínky, ty byly zveřejněny a všechny výsledky výběrového řízení byly zveřejněny. Každý se může podívat, jak to dopadlo podle kritérií, a podívat se na vítěznou firmu i na všechny ostatní firmy. Co je transparentnější než tohle?

Odměny na ministerstvu. Je potřeba říct věci tady na mikrofon, tak jak jsou. Odměny se udělovaly poté, co zbyly peníze za rok 2010. Bylo to 3,9 milionu. Role ministra je taková, že rozdělil jednotlivým náměstkům ty 3,9 milionu podle počtu jejich podřízených, to byla první moje role, a odměnil svoje náměstky, to je druhá věc. Já jsem udělil odměny od nuly po maximum 100 tisíc. Byl náměstek, který nedostal ani korunu, a byli dva náměstci, kteří dostali 100 tisíc. Jestli u mě někdo pracuje za 189 tisíc, to je nesmysl. Všichni zaměstnanci, kteří tam jsou, jsou podle tabulek, jako na všech ministerstvech, takže je tam odměna v tabulkách plus osobní ohodnocení. A to, co říkáte a co bylo zveřejněno v novinách, nebyla pravda.

Co se týče některých odměn, které byly, já vám nebudu tohle potvrzovat, ale můžu vám říct, že jsem neuděloval odměny. Já jsem udělil náměstkům a vrchním ředitelům, nejvyšší odměna byla dvakrát 100 tisíc, nebudu říkat komu. Takže zatím takto.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Látka.

 

Poslanec Jan Látka: Já nemám důvod vám nevěřit, pane ministře, ale vy jste nikde nedementoval to, co bylo v novinách. Mě zastavují občané ve městě a ptají se mě, jak je možné, že tiskový mluvčí 130 tisíc a další. Já jsem dalek, abych někomu záviděl po zásluze vydělané peníze, ale ono se to těžko vysvětluje. Protože, víte, my jsme zde vnímáni jako politici obecně, ne jako politici napravo, nalevo nebo politici koaliční. A jestliže tedy tato vláda nastolila škrtací trend, šetření mnohdy za každou cenu, tak já si myslím, že tyto věci bychom neměli nechávat procházet tiskem jen tak. Oni si to pak lidé špatně přebírají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan ministr bude reagovat, má na to dvě minuty.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji. Já jsem na to speciálně svolal tiskovou konferenci, kde jsem všechny tyhle, jak já říkám, pseudokauzy vysvětloval. Není už garancí ministra, že všechno takhle je zveřejněno. Já jsem tam jel jednu pseudokauzu za druhou, přerušil jsem tehdy dovolenou, kterou jsem měl po narození syna, a měl jsem speciální tiskovou konferenci. To byla první věc.

Druhá věc - můj trend na ministerstvu. Já se výrazně snažím zeštíhlit aparát, který je nesmírně byrokratický. Já jsem zdědil asi 470 kmenových zaměstnanců. Dovedu si představit, že ten aparát může být výrazně štíhlejší. Já jsem zdědil 17 příspěvkových organizací, tzv. malých ministerstev, které kromě toho, že spotřebovávají finanční prostředky, tak zatěžují školy v regionálním školství množstvím papírů. A můj trend je toto odbourat. Tento rok se zeštíhlí z těch 17 dvě trojice v jedno, takže z šesti budu mít dvě příspěvkové organizace. Chci pokračovat dál. Takže mi věřte, že můj trend je mít štíhlý pružný úřad, kde chci mít dobře zaplacené a odolné úředníky proti korupci.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A to je pravděpodobně poslední slovo k této interpelaci. Další už bude pan poslanec Ladislav Šincl, opět na nepřítomného Tomáše Chalupu, otázky ovzduší na Ostravsku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Pane předsedající, problémů s životním prostředím je úplná hromada v našem kraji. A jelikož dnes - a mě to už neudivuje - chybí pan premiér Nečas, pan ministr Jankovský, Kalousek, Pospíšil, John, Kocourek a i tzv. můj pan ministr životního prostředí, pan Chalupa, mě to ani nebaví už říkat interpelace do zdi, aby mi potom odpovídal jeho nějaký pobočník či poradce a potom mi psali nějaké zprávy. Proto bych vás chtěl požádat, jestli byste toto mohli opravdu řešit ve vedení Poslanecké sněmovny. A ty další interpelace si schovám, až nastane doba, kdy páni ministři či pan premiér sem opravdu přijdou mezi nás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych chtěl říct Antonínu Seďovi, že jsem obdržel omluvu Alexandra Vondry, který se nezúčastní interpelací, s tím, že je připraven vám odpovědět písemně. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Ano, já jsem domluven s panem ministrem na tomtéž.

Vážený pane ministře, jistě se shodneme na tom, že je ostudou naší armády, když se ve čtvrté brigádě rychlého nasazení pět let kradlo. Kradlo se ve dne, v noci, v létě, v zimě. Kradlo se ve velkém a tak, že vojákům scházely uniformy, boty, batohy, opasky, a dokonce i spodní prádlo. Bylo by to i k smíchu, kdyby se nejednalo o elitní útvar, jehož vojáci jsou v současné době nasazeni v Afghánistánu a kde bývalý náčelník štábu útvaru ze sledovaného období dnes působí na generálním štábu jako zástupce velitele společného operačního centra, které velí všem zahraničním operacím české armády.

Vážený pane ministře, podle veřejných informací tuto zlodějnu šetří Vojenská policie. Nicméně se domnívám, že tomuto skandálu mohla předejít inventura skladů, za kterou je odpovědný každý armádní velitel. Proto se ptám, pane ministře: Prověří vaše inspekce okolnosti, které vedly k mnohaleté zlodějně? Prověříte, jakým způsobem a zda vůbec probíhaly inventury materiálů ve skladu Vojenského útvaru Žatec? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tím jsme interpelaci vyřešili. Nyní prosím pan poslanec Václav Klučka, 14. interpelace na Radka Johna, tedy 14. v pořadí samozřejmě. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Ano, děkuji, pane místopředsedo. Čtrnáctá v pořadí a jenom chci říct, že Radek John tady dnes má 9 interpelací ze 42. A znovu konstatuji, že ten jeho počítač je tady na stole, takže možná tady někde v budově je.

Cizinecká policie byla zrušena, de facto. Byla rekonstruována a příslušníci cizinecké policie byli povoláni do různých útvarů včetně, a to byla myslím dokonce většina, těch, kteří přišli do Prahy. Má interpelace spočívá v tom, že přitom, kdy představoval ministr John pana policejního prezidenta Lessyho ve výboru pro obranu a bezpečnost, tak zároveň řekl, že probíhá analýza jakýchsi rizik spojených s tím, co vzniklo v situaci kolem vnitřní bezpečnosti po zrušení cizinecké policie. Já bych strašně toužil po tom, kdyby takováto analýza se nám dostala minimálně na úroveň výboru pro obranu a bezpečnost. Protože v situaci, kdy byla aféra kolem německého masa, které snad mělo být nějakým způsobem kontaminováno a vozilo se přes Polsko do České republiky, a upozorňovaly na to některé zdroje, že to takto je, jsme prostě nebyli schopni nahradit to, co v té práci konala cizinecká policie. Toť jedna věc.

A druhá věc. Tím, že povolám příslušníka do Prahy, tím se mi přece musí zákonitě zvýšit náklady na toho příslušníka: ubytování, proplácení stravy nebo cokoliv. Já nevím, jak to je, jestli tedy je pravdou to, že ty náklady se zvedly a zvedly se v už tak malém rozpočtu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP