(9.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dívám se, ale žádnou ruku nahoře nevidím, takže to vypadá, že můžeme rozpravu ukončit. Samozřejmě pan poslanec Šnajdr může dostat slovo. Ano, takže pan poslanec Šnajdr závěrečné slovo.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Velmi stručně. Pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, myslím, že bylo řečeno mnoho. Panem kolegou Skalickým bylo jasně vyčteno, že všichni, kteří mají v této zemi statut odborné společnosti a zaobírají se touto problematikou, se na vytváření této novely podíleli a jasně dokládají, že české zdravotnictví a česká zdravotnická zařízení ji potřebují.

K diskusi, jestli někdo chce, nebo nechce. Ta novela proboha není o pracování, když to řeknu velmi jednoduše, a o bytí, ale ona je především o vzdělávání a výkonu povolání. A je pravda, že tak trošku bona fide sestry intenzivistky na dnešních zdravotnických záchranných službách pracují a jsou vysoce kvalifikované. Ale problém je, že pokud se chtějí dále v oboru zdravotnického záchranáře rozvíjet, pokud se chtějí dále vzdělávat, tedy pokud chtějí svoji budoucnost rozvíjet v oblasti zdravotnické záchranné služby, tak bez této právní úpravy nemohou do těch dalších vzdělávacích kursů nastoupit. A to nelze ošetřit žádnou výjimkou, žádným administrativním aktem. To lze ošetřit pouze změnou zákona. To znamená, umožňujeme jejich stabilizaci a umožňujeme to, aby jejich perspektiva práce ve zdravotnické záchranné službě byla umožněna. To je klíčové ustanovení.

A proto, dámy a pánové, žádám vás o podporu sněmovní verze. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo v této chvíli může dostat také senátor Žaloudík. Už se zřekl, takže děkuji oběma.

Budeme moci hlasovat. Zagonguji. Přistoupíme k hlasování, podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Budeme nejdříve hlasovat o znění schváleném Senátem. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 206/2, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 206/3."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 154. Přihlášeno je 173, pro hlasovali 4, proti 105. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Budeme nyní hlasovat znovu, podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 206/2.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení nyní stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 155. Přihlášeno 173, pro hlasovalo 167, proti žádný. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu senátorovi i poslanci Šnajdrovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

79.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

A to je chvíle, aby se ujal slova předseda volební komise poslanec Jan Vidím. Už je tady.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane místopředsedo, paní a pánové, v bodě 79, který teď zahajujeme, provedeme změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

Volební komise ve stanovené lhůtě obdržela od poslaneckých klubů tyto návrhy: návrh na rezignaci na členství ve výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Bauera, na členství ve výboru pro evropské záležitosti pana poslance Suchánka, ve stálé delegaci Parlamentu do Středoevropské iniciativy pana poslance Mencla a ve stálé delegaci Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy pánů poslanců Bartoše a Babáka.

Dále pak volební komise obdržela návrhy na volbu do zahraničního výboru pánů poslanců Bauera a Floriána za poslance Gandaloviče a Chalupu, do výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Kubatu z ODS za poslance Bauera, do výboru pro evropské záležitosti poslance Jana Kubatu a Marka Bendu za poslance Chalupu a Suchánka, do stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy pana poslance Bartoše a do stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy pana poslance Mencla za poslance Bartoše a poslance Chaloupku za poslance Babáka.

Zákon o jednacích řádu Sněmovny stanoví, že změny v ustavených orgánech a komisích lze provádět jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád však nestanoví způsob hlasování. Dosud vždy jsme výbory, komise a delegace volili veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Proto také volební komise tento způsob volby doporučuje.

Nyní bych vás, pane předsedající, poprosil, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům,a ke způsobu volby. Poté bychom, po skončení rozpravy, jedním hlasování vzali na vědomí rezignaci, a nebudou-li námitky, také jedním hlasováním zvolili jmenované poslance do výborů a stálých delegací. Prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám rozpravu k obému, jak ke kandidátům, tak ke způsobu volby. Hlásí se někdo do rozpravy? Zdá se, že se nikdo nehlásí. Dobře, můžeme začít.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bychom tedy hlasovali o vzetí na vědomí rezignace - bez křestních jmen a titulů - poslance Bauera z výboru pro obranu a bezpečnost, Suchánka z výboru pro evropské záležitosti, Mencla ze stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy a Bartoše a Babáka ze stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP