(Jednání pokračovalo v 11.40 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v našem programu. Přivolávám všechny naše kolegy do jednacího sálu a mezitím vás seznámím s jednou omluvou. Od 12 hodin dnes z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vojtěch Adam. To je omluva, která mi byla doručena.

 

A nyní zahajuji projednávání bodu

 

86.
Odvolání poslance Davida Ratha proti rozhodnutí mandátového
a imunitního výboru ze dne 3. února 2011 o uložení disciplinárního opatření
(usnesení MIV č. 34)

Usnesení mandátového a imunitního výboru máme předloženo pod číslem 34. Toto odvolání mi bylo doručeno v předepsané lhůtě, bylo vám rozdáno. Rovněž tak bylo rozdáno předmětné usnesení mandátového a imunitního výboru.

Nejprve poprosím zpravodajku mandátového a imunitního výboru, paní poslankyni Karolínu Peake, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. Poté požádám poslance Davida Ratha, aby své odvolání uvedl. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, uvedu to tím, že jsem podal své odvolání proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny o uložení disciplinárního opatření, usnesení č. 34 ze dne 3. února 2011.

Dámy a pánové, celá tato záležitost má v podstatě tři roviny, tři aspekty, které uvádím v odvolání. První aspekt je aspekt dvojího metru, který mandátový a imunitní výbor užívá. Druhý aspekt je aspekt pravdy, tedy to, co je skutečnost, realita, pravda, a co není. A třetí rovina je rovina svobody slova a svobody vyjádření - obecně, ale i na půdě Poslanecké sněmovny. Dovolím si ke každému z těchto aspektů, ke každé z těchto rovin, říci pár faktů a pár údajů.

K bodu 1. Pohled dvojího metru. Dámy a pánové, celé to začalo tím, že si stěžoval pan ministr Kalousek, že se cítí dotčen mými slovy, která odcituji. A ta slova zněla přesně: Tady pan ministr financí... Já to nechci opakovat - ta vaše vulgární slova.

Jen pro připomenutí. Pan ministr financí seděl tam, kde sedí dnes paní poslankyně Peake. Já jsem stál zde, u tohoto řečnického pultu. A pan ministr financí se ke mně nebezpečně nakláněl a vykřikoval vulgární výrazy na moji adresu. Já tato vulgární slova nechci opakovat, ale kdo má zájem, jsou ze zvukového záznamu z této Sněmovny jednoznačně patrná. A tato vulgární slova slyšeli i členové mandátového a imunitního výboru. Poprosil bych paní poslankyni Peake, aby je tady zopakovala - že je slyšela nepochybně také.

Pak jsem pokračoval: "Já myslím, jak na vás koukám, pane ministře, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí vám to. Vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě."

Dámy a pánové, teď jsme v situaci, kdy já za tato slova mám být podle mandátového a imunitního výboru potrestán a pan ministr Kalousek, který tady na mě vykřikoval oplzlé vulgarity, potrestán není. Jak je to možné? Tak to je přesně ten dvojí metr.

Ale mohu pokračovat. Pan ministr Kalousek se najednou začal cítit velmi útlocitně - těmito slovy že je dotčen. Tak vám zkusím oživit paměť aspoň některými jeho zajímavými výroky, které pronesl na adresu svých kolegů či kolegyň v této Poslanecké sněmovně v nedávné době.

Jenom například. Pan Kalousek říká: "vzhledem k tomu, že pan poslanec takto blouzní nejenom ráno, ale často i v poledne a večer".

Jindy - nebudu vás zdržovat těmi daty, mám to i s nimi. Pan poslanec Kalousek, ministr, říká: "že jste mě špatně slyšel, pane poslanče, anebo proto, že jste málo chápavý?".

Další slova pana poslance Kalouska: "Lžete, to je lepší, než kdybyste tomu nerozuměl."

Nebo jindy pan poslanec Kalousek říká na adresu jiného poslance: "Já bych docela rád, kdybyste doložil jakýkoliv zdroj kromě svých vlastních halucinací."

Nebo dále pan poslanec Kalousek zde prohlásil, v této sněmovně: "Něco takového může udělat jenom nezodpovědný grázl." To řekl na adresu jiného poslance v této Poslanecké sněmovně.

Nebo zase jindy pan poslanec Kalousek na adresu svého kolegy: "Běžte si to ověřit do chlívku, pane místopředsedo. Koneckonců tam většinou čerpáte většinu svých informací." Já myslím, že naprostý důkaz jemnocitného vychování a vrcholné slušnosti pana ministra Kalouska.

Nebo citát: "Tohle už není z chlívku, tohle je z estébáckých technologických procesů. Jste účelový lhář." To řekl zase jinému kolegovi.

Dalšího kolegu zde pan ministr počastoval slovy: "a dovolím si položit řečnickou otázku, zda opravdu tato Sněmovna chce být rukojmím zbytnělého ega z kolotočářsko-veksláckého prostředí". Opět téměř vyjádření absolventa lycea pro šlechtičny.

Další: "Pane kolego nebo pane poslanče, vy se chováte jako debil." Řekl pan ministr Kalousek u tohoto řečnického pultu.

Já se ptám, kde byl v tu dobu mandátový výbor! Já se ptám, kde byli ti, kdo hlasovali pro to, abych se omluvil panu poslanci Kalouskovi a zaplatil pokutu! Kde byli, když tohle tady říkal u toho pultíku! To jste trpěli hluchotou, nebo už máte Alzheimerovu demenci, že jste na to všechno zapomněli? Tak proč tady dnes nestojí i ministr Kalousek vedle mě?

Dámy a pánové, mohu pokračovat.

Slova pana ministra Kalouska: "Tato připomínka je zhruba stejně inteligentní, jako kdybych já žádal předáky sociální demokracie, ať požádají svého přítele tovarišča Putina..." Tak zde dokonce pan ministr Kalousek ukázal hlubokou, ale hlubokou mezeru ve svém vzdělání, protože si myslím, že kdyby řekl panu prezidentovi Putinovi ne pane prezidente, tedy gospodin prezident, ale tovarišč prezident, tak druhé, co by mu okamžitě za tím šlo - asi pěstí mezi oči, protože si myslím, že kdo trošku zná politiku současného Ruska, tak ví, že to je poměrně velká urážka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP