(10.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Samozřejmě žádný zákon není dokonalý, a pokud přijmeme logiku předkladatelů, že pokud je nějaký zákon s chybami, a netvrdím, že tento je bez chyb, a máme-li každý zákon s chybami rušit, tak prosím pojďme tady od zítřka zrušit veškeré zákony, které v České republice jsou, protože já neznám, neznám v této zemi jediný zákon, který by nebyl plný chyb nebo neumožňoval gumové ohýbání paragrafů nebo neumožňoval různé zneužívání nebo neumožňoval různé druhy výkladů a stanovisek. To prostě je vlastnost zákonů jako takových. Čili pokud tady předkladatelé zrušení tvrdí, že je to proto, že zákon má chyby, divím se, že nepřišli s komplexním návrhem na zrušení veškerých zákonů v České republice, protože ty tím trpí úplně stejně.

Čili to není motivem. Motivem je odstranit z českého právního řádu jedinou pojistku privatizace a to je také důvod, proč Ministerstvo zdravotnictví nejprve pod vedením ministra Julínka a pana Šnajdra, následně pana Šnajdra a paní Juráskové - schválně to obracím, to není mýlka, ale obracím to, když byla ministryní, tak víme, že loutkovou, sice Julínek nebyl úplně plnohodnotný ministr, vládl tam samozřejmě pan Marek Šnajdr, a nyní i pana ministra Hegera, tak za všech těchto ministrů, tedy ministerstev ovládaných pravicí, pravicovými stranami, prostě v rozporu s tímto platným zákonem Ministerstvo zdravotnictví neplní svoji zákonnou povinnost - podtrhuji, neplní svoji zákonnou povinnost - kterou je zapsat do seznamu neziskových zařízení takové zařízení, které o to požádá.

Středočeské nemocnice a Středočeský kraj o to požádaly dokonce několikrát. Ministerstvo zdravotnictví hledalo všechny obstrukční praktiky za ministra Julínka, následně za ministryně Juráskové, aby tomuto zápisu čelilo. Dokonce mám k dispozici právní analýzu právníků, které si samo objednalo Ministerstvo zdravotnictví, toho kýženého exministra Němce, který jasně píše pro tehdejšího ministra Julínka, že neexistuje jediný právní důvod a jediný argument, proč by ministerstvo nezapsalo a nevyhovělo žádosti. Čili i Ministerstvo zdravotnictví má ve svém správním spisu stanovisko svého právního poradce pana doktora Němce, který jasně říká, že není jediný zákonný a právní důvod, proč nezapsat.

Takže ministerstvo za Julínka a Juráskové to vyřešilo tak, že dělalo mrtvého brouka. Ano, takto funguje vrcholná státní správa pod pravicí. Když se jí některý zákon nelíbí, tak prostě dělají mrtvého brouka a tváří se, že takový zákon prostě neexistuje. Takže, dámy a pánové, tady je jasný návod pro všechny občany a pro nás všechny. Když se nám nějaký zákon nebude líbit, tak se tvařme, že neexistuje, a když se někdo bude domáhat jeho plnění, tak se tvařme, že to neslyšíme. Prostě pravici to vydrželo skoro čtyři roky. Takto porušovat zákon. Je samozřejmě na to žaloba ke správnímu soudu. Bohužel české soudnictví funguje tak rychle, že správní soud ještě nestačil o tom rozhodnout.

Ale já tady jasně říkám, že Středočeský kraj to dotáhne až do konce! To znamená jak správní žaloby, tak samozřejmě pak žaloby na uniklé a vzniklé další náklady a škody, které jdou dneska už do stovek tisíc, ne-li milionů. Dámy a pánové, a my budeme volat k osobní odpovědnosti za tuto škodu příslušné ministry, jejich náměstky a lidi, kteří to podepsali. Jednoznačně!

Ještě zajímavější je postup pana ministra Hegera. Já jsem myslel, že přece jenom on, i když má třeba jiný názor, tak bude respektovat platný právní řád. Takže i ten dál vesele pokračoval v obstrukční strategii, a dokonce tak absurdně - pane ministře, já to mám, do porady ministerstva samo legislativní oddělení ministerstva zpracovalo materiál, který mám k dispozici a který bude poskytnut Policii České republiky, kde je jasně napsáno právníky Ministerstva zdravotnictví, že neexistuje jediný právní důvod, proč Ministerstvo zdravotnictví nezapíše a nevyhoví žádosti Středočeského kraje o zapsání do registru neziskových zdravotnických zařízení. Toto napsali sami právníci a zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví s číslem jednacím a ten materiál byl projednán poradou tohoto ministra zdravotnictví.

Pane ministře, znovu říkám, mám ho k dispozici, jeden z vašich náměstků mi ho poskytl a tento materiál bude součástí policejního spisu! Protože to je jasné porušení pravomocí veřejného činitele! V rozporu s platným zákonem, v rozporu s tím, co doporučují vaši právníci, vaše právní oddělení, tak vy jste vydali rozhodnutí, kde jste zamítli tuto žádost!

Dámy a pánové, tady se objevuje v tom rozhodnutí něco, co jsme ještě zase dvacet let nezažili. Je vidět, že pravice je tak kreativní a dokáže znásilňovat i tak státní správu, že v odůvodnění podle správního řádu je doslova napsáno - víte, jaký je důvod, proč ministerstvo nevyhovělo žádosti Středočeského kraje a nezapsalo nemocnice do rejstříku neziskových zařízení? Tam je doslova napsáno: "Důvodem je to, že se do Sněmovny připravuje návrh na zrušení tohoto zákona."

Čili dámy a pánové, my nemusíme přece respektovat jakýkoliv zákon, protože kdokoliv z nás, když tady podá návrh na zrušení jakéhokoliv zákona, čili to znamená, když třeba David Rath tady podá návrh zákona na zrušení třeba daní, tak, dámy a pánové, nemusí občané platit od té chvíle daně, protože se to dá přece odůvodnit tím, že ve Sněmovně leží návrh zákona na zrušení daňové povinnosti. Nebo to ještě extendujme, můžeme to dát na trestní zákoník. Někdo se zblázní, podá návrh na zrušení trestního zákona, a v tu chvíli můžeme vesele páchat trestnou činnost, protože si to přece můžeme odůvodnit tím, že ve Sněmovně leží návrh na zrušení trestního zákoníku. Čili veškerá trestní činnost by tím pádem byla nepostižitelnou. Toto podepíše úředník Ministerstva zdravotnictví s vědomím ministra zdravotnictví!

Pane ministře, to vstoupí, a říkají to dneska už všichni právní experti - vy vstoupíte do dějin ne medicíny, ale práva! Protože tohle ve správním rozhodnutí nikdy nikde nebylo a to půjde do učebnic. To půjde do učebnic jako příklad toho, jak se to dělat nesmí a jaký je to výsměch. Skutečně výsměch. Vy tady flagrantně porušujete platný zákon proti stanoviskům všech právníků a způsobujete tím minimálně Středočeskému kraji a středočeským nemocnicím statisícové škody. Statisícové škody!

Toto, jak znovu zdůrazňuji, prostě bude předmětem trestního oznámení, protože za ty škody někdo musí nést odpovědnost, za to, že tady někdo nedodržuje správní řád, nedodržuje zákony.

Čili dámy a pánové, tady vidíte, kam je až pravice ochotna zajít v tom, připravit si půdu pro absolutní prodej nemocnic. Teď se říká: Zákon vlastně nepotřebujeme. Nikdo si o to nepožádal, jenom nějaký jeden kraj a pět nějakých bezvýznamných nemocnic, které ošetřují a starají se asi o 1,3 milionu lidí. To je přece bezvýznamné. - Ostatní kraje, mohou vás informovat, jenom čekají na to, jak dopadneme, a půjdou stejnou cestou, pokud dopadneme dobře. Protože my jsme se takto domluvili zcela racionálně. My víme, že vy prostě obstruujete, blokujete, pošlapáváte zákon, chováte se protizákonně, porušujete zákon, porušujete správní řád, zákon o správním řádu. To už není ohýbání práva, to je znásilnění a zabití práva!

Čili to vy tady děláte, a samozřejmě my jsme se na krajích domluvili, že ostatní nepůjdou touto cestou - zatím, protože by to byly zbytečné náklady. Samozřejmě každá taková žádost znamená právníky, expertizy, vypracování žádostí a stojí skutečně desítky až stovky tisíc. Například nás Ministerstvo zdravotnictví donutilo udělat soudní odhad veškerého nemocničního majetku. Pane ministře, to jste nás nutili vy, za vás! Čili my máme vaše písemné stanovisko, kdy říkáte: musíte doplnit soudní výčet veškerého majetku nemocnic. Ty nemocnice mají majetek za miliardy. Trvalo to dlouho a stálo to nemalé peníze. Poté co my na podkladě toho, co nás ministerstvo donutí vyhodit tyto peníze, nám ministerstvo sdělí, že je připraven návrh na zrušení tohoto zákona a že to tedy nebude realizováno. Tak co si o tom mám myslet? Naprosto neseriózní, pane ministře. Naprosto neseriózní. Bohužel, s touto neseriózností se začíná pojit vaše jméno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP