(18.40 hodin)

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Prostřednictvím pana předsedajícího bych ráda odpověděla kolegovi po levici, který říkal, že trestáme každého. My netrestáme. Netrestáme nikoho, my jenom říkáme, že dluhy se mají platit a že ten, kdo bere příspěvek na živobytí, tak teoreticky může spadnout do kategorie exekuce v případě, že dluží. To není jakési kladivo na každého, to je pouze nástroj k tomu, jak zaplatit dluhy. Nic víc, nic míň.

Nevztahujme to na každého člověka, který bere sociální dávku. Nejdřív porozumějme textu, a potom se bavme o jádru pudla. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Opálka se přihlásil také ještě fakticky.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Ona ta debata teď byla vrácena k meritu věci, ale zazněla tady řada podnětných - v uvozovkách - námětů k zaměstnanosti.

Chtěl bych říci, jestliže přes 66 % občanů si myslí, že podpora v nezaměstnanosti je vysoká, tak budu vycházet z nejnovějších čísel. Máme 513 842 registrovaných nezaměstnaných, ale podporu pobírá pouze 134 434 . Kupodivu nejpracovitější lidé jsou v Praze, protože tady je nezaměstnanost pouze 3,8 %. A to jsme vždycky říkali: z Moravskoslezského kraje chodí lidi pracovat, protože tady se lidem pracovat nechce. Ono to totiž není v tom, kde jsou pracovití, kde nejsou pracovití, ale že stát nevytváří podmínky pro to, aby podnikatelé podnikali i v oblastech, kde nezaměstnanost je vysoká. A jestli se uvádí v těchto údajích, že na jedno volné pracovní místo, kterých je pouze 36 053 evidovaných, je celkem 14,3 uchazeče, z toho v Prostějově 59,7, v Děčíně 52, v Teplicích 50,9, v Břeclavi 39,8 - řekněte mi, má se těch 50 lidí pobít o to jedno místo? Vždyť je to nereálné, co tu říkáte!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď řádně pan poslanec Staněk.

 

Poslanec Pavel Staněk: Dobrý podvečer, pane místopředsedo. Já jsem už nevěděl, jestli v záplavě těch faktických poznámek jsme schopni ještě diskutovat k tomu zákonu.

Já jsem chtěl pouze podpořit ten návrh. Měl jsem připravenu asi 25minutovou řeč, ale to vidím, že je asi zbytečné, protože bychom se tady přesvědčovali po hodině a půl diskuse. Nicméně bych rád vyjádřil podporu tomu návrhu, a to ze zcela prozaických důvodů.

Sám jsem byl zastupitelem i radním v Hradci Králové, který zaplaťpánbůh, musím říci, patří zrovna do těch měst, kdy nemáme až takové problémy, jako mají třeba severní Čechy nebo případně jiné regiony. Nicméně zúčastnil jsem se 14. února letošního roku právě setkání starostů, které bylo svoláno a pořádáno v Novém Bydžově na Královéhradecku. Bylo velmi zajímavé pozorovat a poslouchat diskusi zástupců měst a obcí, starostů, bylo to velmi výživné, musím říci, pro ty, kteří ještě stále pochybují, jestli ten návrh podpořit, nebo nepodpořit.

Myslím si, že řada z vás je trošku nahlodána tím, co říká část, která navrhuje zamítnutí, resp. úplné smetení ze stolu, ale myslím si, že je řada z vás, která ještě váhá, jestli takový návrh podpořit, protože vám přijde v tuto chvíli na místě se tím zabývat.

Pan kolega Křeček, prostřednictvím předsedajícího, tady říkal, že je trochu smutné, že se tím zabýváme těsně před sedmou hodinou v úterý večer. Bohužel ta debata takhle přišla na pořad. Myslím si, že je dobře, že ta debata tady vznikla. A ještě lépe bude, když debata přece bude právě v rámci výborů a jednotlivých komisí parlamentu. Tudíž je přece nezbytně nutné takový návrh podpořit právě v prvním čtení, abychom si mohli rozvinout tu debatu mezi námi tady v parlamentu a mohli jsme si i věcně rozdiskutovat celý návrh zákona.

Domnívám se, že pokud jde o věcnou stránku návrhu zákona, tak je přece jasné, a to tady, myslím, nesčetněkrát zaznělo, že to není zákon, který je směřován proti všem a všechny sociálně potřebné bude dehonestovat a bude je svlíkat do naha a stěhovat z bytů na ulici. To přece je absolutně absurdní výklad toho návrhu zákona. Je přece jasné, že zákon směřuje k lidem, který zneužívají sociální dávky. V tuto chvíli přece pracující, jak používáte terminologie pracující, mají mnohem menší ochranu před exekucemi svých příjmů než lidé, kteří právě pobírají sociální dávky. Ti, kteří dávky nejenže zneužívají, ale používají je na případné páchání další trestné nebo případně kriminální činnosti. To je přece velmi špatné, aby ti, co poctivě pracují, jak tady o tom diskutujeme, byli na tom hůře než ti, co ne zcela úplně s těmi dávkami, resp. příjmy, které jim navíc dává stát a které jim dáváme my všichni, zacházejí velmi neuvážlivě.

Jelikož si myslím, že ten návrh právě si zaslouží projednání v našich výborech v rámci Sněmovny, v našich komisích, a jelikož si myslím, že k tomu bude i velká diskuse v rámci jednotlivých poslaneckých klubů, tak se domnívám, že je velmi nezbytné takový návrh podpořit a nechat projít prvním čtením.

Zaznělo tady poděkování už od mých kolegů. Já bych to poděkování také rád vyjádřil. Děkuji předkladatelce, která je autorkou, a myslím si autorkou na místě takového předpisu, protože velmi dobře ví, jak ta problematika dokáže velmi poškozovat obce, jak dokáže být potom velmi špatně vnímaná lidi, kteří, jak říkají kolegové po mé levici, jsou ti pracující, takže si myslím, že není nic proti ničemu, abychom se toho návrhu nebáli, v podobě, která je nám předkládána, jej v prvním čtení podpořili a mohli skutečně otevřít debatu, třeba několikahodinovou, možná několikatýdenní právě na úrovni výborů a komisí.

Velmi děkuji za vaši pozornost i v této pokročilé hodině a zdravím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám tu ještě písemnou přihlášku pana poslance Zdeňka Boháče.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji za slovo, pane předsedající. Samozřejmě souhlasím s mými předřečníky, co se týče důležitosti tohoto zákona. Ze svého pohledu vidím opravdu tento zákon, tedy tuto novelu, jako jednu z nejdůležitějších, kterou projednáváme v poslední době na půdě Sněmovny. Opravdu zasahuje nás všechny.

Tady zaznívaly různé statistiky, různá čísla. Možná zapadlo, co tady zaznělo z úst předkladatelek, a to je podpora Svazu měst a obcí. Chci opakovat: jednoznačná podpora Svazu měst a obcí, který zahrnuje 70 % občanů této země. Napříč politickým spektrem. Hovoříme-li o tom, že by toto téma nemělo být politizováno, jednoznačná podpora - znovu opakuji - Svazu měst a obcí tomuto zákonu je, myslím, toho dostatečným příkladem. A co mě trápí v posledních letech, pokud hovořím mnohdy o podpoře Svazu měst a obcí, kde jsou starostové a primátoři napříč politickým spektrem, tak reakce je vždy opačná, než já očekávám. To znamená, že se stavíme proti Svazu měst a obcí velice často, což mě dosti překvapuje, neb rychle zapomínáme na naše působení v komunální politice.

Ten problém je natolik vážný že si z mého pohledu zasluhuje postoupení do druhého čtení k projednávání tady ve výborech a zamyšlení se vůbec nad tím, proč vzniká systém sociálních dávek. Vznikl proto, aby pomáhal potřebným. A zpřísnění režimu v oblasti sociální právě touto novelou zákona pomůže potřebným. Momentálně to, co existuje, je diskriminace pracovitých lidí. To je demotivující sociální systém. Nastolení přísnějších kritérií určitě je tou cestou, abychom pomohli těm, kteří skutečně pomoc potřebují.

Takže pokud nemáme shodu, tak aspoň v tuto chvíli prosím o možnost prodiskutování tohoto tématu ve výborech a postoupení do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím tady další se hlásící do rozpravy, ale pokud se hlásí další, tak se můžeme dohodnout, že přeruším dnes rozpravu. Ale pan poslanec Čechlovský ještě chce vystoupit. Ano, ano, tak prosím, v tom případě vystupte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP