(19.00 hodin)
(pokračuje Šulc)

Ještě navážu jednou na kolegu Šťovíčka, s kterým jsem před třemi lety jako hejtman Ústeckého kraje spustil za účasti a spolupráce úřadu práce, byla to trojstranná dohoda, pilotní projekt, kdy se část sociálních dávek v hmotné nouzi vyplácela pomocí stravenek. Obrovská bouře nevole následovala. Úřad práce se sociálním úřadem vytipoval zhruba sto rodin. Samozřejmě že nejdřív byly stížnosti až u ombudsmana, který samozřejmě nemohl nic najít, protože vyplácení dávek hmotné nouze pomocí stravenek je běžnou záležitostí. A zkuste se zeptat po dvou letech, jak tento projekt dopadl! Z těch sto rodin, nebo sta vytipovaných drtivá většina až na jedince dospěla k tomu, že přece jenom ty sociální dávky v podobě stravenek se špatně mění v Lidlu za alkohol, špatně se házejí do výherních automatů a špatně se za to kupují drogy. Takže ten systém opustili a našli si jiný způsob obživy.

A na závěr, protože už je devatenáctá, si dovolím jenom jednu závěrečnou větu. Myslím, nejen za sebe, ale za celý poslanecký klub ODS. My nemáme žádný zájem snižovat transfer sociálních dávek do této oblasti. Máme eminentní zájem, aby se peníze dostaly k těm, co je skutečně potřebují. A zde nabízím druhou pomoc. Až půjdeme do toho janovského sídliště, tak vám vytipujeme rodiny a návštěvu v rodinách opravdu postižených. A to lidí, kteří přišli o končetinu, nohu, ruku nebo oslepli. A to jsou lidi, kteří pracují, shánějí práci, nestěžují si, nestávkují a nezneužívají sociální dávky. A těm bychom chtěli určitě pomoci. Těm ostatním, kteří se na sociálním systému vezou jako černí pasažéři, tak bychom společně, prosím pěkně, měli říct: určitě ne! A proto tento návrh podporuji a měli bychom všichni o něm v následujících dnech či týdnech diskutovat. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale diskuse už nebude pokračovat tady ve sněmovně. Vypadá to, že rozpravu neukončíme. Dovolte mi, abych ji tedy přerušil v této chvíli. Zároveň ukončím dnešní jednací den a jenom vám připomenu, že zítra jednání začíná v 11 hodin dopoledne pevně zařazenými body.

Přeji pěkný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.02 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP