(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ale přesto si myslím, že mezi těmi aférami a mezi tím, co se událo nyní naposled, tou poslední kauzou kolem pana Víta Bárty, VB vůdce, jak o sobě píše v materiálu, kde jedna kapitola se jmenuje Biologické limity sociálního altruismu, tak tato poslední aféra vůdce VB z tohoto materiálu, jak jsem to se zájmem četl, který má pozoruhodnou filozofii a pozoruhodný slovník takového nového neodarwinismu, tak tahle si myslím, je něčím jiným. Víte proč? Protože když jsem tady vystupoval ve Sněmovně a žádal jsem například zvláštní bod projednávání bodu Alexandra Vondry, tak vám řeknu, že já osobně jsem přesvědčen, že Alexandr Vondra nešel do politiky proto, aby ukradl nějaké miliony z českého předsednictví. To je moje osobní přesvědčení. Myslím si, že nese politickou zodpovědnost, co se stalo, a chtěl jsem, aby se to tu projednávalo. Ať už byly pohnutky jakékoli. Ale přesto za sebe si myslím, že Vondra je politik, který podle mne selhal. Měl na starosti prostředky a to, co se stalo, je nyní opředeno nejasnem, jak se to mohlo stát. To jsem chtěl, aby se o tom mluvilo. Ale bylo to pro mne selhání systému, ve kterém existovala nějaká pravidla, kterých bylo možné se tady dožadovat.

Ale ta poslední kauza strany Věci veřejné a VB vůdce z materiálu Biologické limity sociálního altruismu, to je něco jiného, přátelé. To je skutečně něco, co jsme tu neměli, bez ohledu na to, že pan Bárta není rozhodně tím, kdo by byl za všechno vinen. Myslím si, že například Mirek Topolánek je Janem Křtitelem příchodu pana Bárty jako skutečné velké postavy toho, jak privátní byznys proniká do veřejné politiky. Protože to, co tady bylo za poslední léta, ti přeběhlíci, to, jak se vlastně kupčilo s politikou, to připravovalo příchod pana Bárty. Já to nemyslím tak, že pan Bárta je ten jediný zlosyn. Tady se hodně událo za posledních šest let, čímž se připravovalo něco takového, že si prostě strhneme masku a řekneme si rovnou: My z té politiky ten byznys uděláme! My celou tu politiku převrátíme v byznys! Zmocníme se toho, a ta chobotnice všude vstupuje a všude vstoupila, a ne že ne, přátelé.

To, co slyšíme každý den - dneska třeba pan Kryštof Hajn, manažer z firmy ABL, člověk, který proslul jako náměstek ministra školství tím, že se pokoušel vydírat Jihočeskou univerzitu a musel odejít. Pan Bárta se ho zastával. A nejen že se ho zastával! Dneska se dočtu, že je manažerem rizik (ohlas) ve společnosti ČD Cargo. Stejně jako pan Martin Sýkora, bývalý náměstek, který je tuším předsedou správní rady ČD Cargo.

Slyšel jsem teď na tiskovce VV podmínky, kterých se dožaduje strana Věci veřejné, aby podpořily vládu. To jsou ušlechtilé podmínky. Jedna podmínka je, že se musí odhalit, jak to, že NBÚ a BIS uvolnily informace o tom Martinu Sýkorovi. To je úžasné! Vás ani tak nezajímá problém, jak je to s tím, že pan Martin Sýkora jako náměstek pobíral zvláštní finanční prostředky od velmi podivné firmy, která dostávala peníze od ABL. Vás zajímá, kdo tu informaci uvolnil! A to je vaše podmínka pro to, abyste pokračovali. Protože příště se nesmí nic takového stát! (Potlesk poslanců ČSSD.) Aby nám někdo tady pustil informaci o tom, jak si my předáváme peníze ve straně Věci veřejné nebo jak se k nimi dostáváme. Za jakých okolností se k nim dostáváme. Vláda může pokračovat, pokud se o tom už nikdo nedoví. A pokud nějaká pitomá služba o tom nic neřekne novinářům, protože to by pak byl konec takové vlády, samozřejmě! Tak už dopředu avizujete vaše podmínky! Opravdu ušlechtilé.

Zajímá mě jedna věc a to bych možná docela rád slyšel, jak mi na to premiér odpoví. Nejpěknější slovo - ono to také souvisí s Velikonocemi -, které teď slyším, je slovo očištění. My teď máme takovou věc, že v politice se něco stane a politik se musí očistit. Už jsem někde četl, že pan Drobil se očistí a vrátí se do politiky. No a teď tady máme něco, co bych si rád uměl představit. Jak se očistí pan Bárta? Do jaké mikve vleze pan Bárta, aby se očistil? A jak to očištění proběhne? Kdyby i pan Bárta to možná vysvětlil! Já bych to chtěl slyšet, abych věděl, co od té vlády, pokud dneska projde, můžeme dále čekat. Kdy bude ten proces očištění ukončen a kdy můžeme očekávat, že pan Bárta se přímo plnou silou vrátí na Ministerstvo dopravy.

Víte proč? Protože já si vůbec nedovedu představit, jak by se takové očištění mohlo stát. Předával pan Bárta obálky ve své straně? Ano, či ne? Kolik jich bylo, přesně nevíme. Paní poslankyně Kočí říká, že jich viděla celou řadu v jeho ruce. Ale že byly ty obálky, to snad nepopře z vás nikdo. Takže co na tom je co k vysvětlování a k očišťování?

Rozumíte, vy poslanci nejste žádní chudáci, aby se mezi vámi roznášely příspěvky 50-, 170-, 500tisícové, abyste přežili do dalšího měsíce! Takoví chudáci snad ještě poslanci nejsou ani po tom posledním snížení platu. Řeknu vám, kdyby Bohuslav Sobotka v mé politické straně chodil ráno s obálkami na začátku klubu a hovořil starostlivě s poslanci a ptal se jich, tak je to fakt ten problém s tou tvojí... tak tady máš ode mě taky 50 - tak bych si řekl, že jsem si popletl stranu! (Smích a potlesk poslanců ČSSD.)

A nejde o obálku. Tady jde přece o jakousi důstojnost a sebevědomí. Přece když jste v politice, tak nejste chudáci! Nebo jste takové ovce? Nebo jste skutečně takové stádo? Že se scházíte v bytě pana Bárty a tam posloucháte, co budete dělat, co si budete zítra myslet?

Chápete, to přece není možné, aby všechno to, co vyšlo kolem projektu pana Bárty, byl nesmysl. A těmi lidmi rozestavenými tady v té státní správě je to přece prokázáno, že to je v chodu. A vám to je jedno? Vy se tváříte, že se vás to netýká? Vy se pořád tváříte, že jste čistí?

Jak to, že pan John a pan Bárta se angažovali v tom, aby pan Rampula jako vrchní státní zástupce zůstal ve své funkci, když jste tak čistí? Jak je to možné, že se angažujete v takových věcech? Máte pro to nějaké vysvětlení? Já jsem četl rozhovor s panem Zemanem, který uváděl tři důvody, proč odvolat pana Rampulu z funkce vrchního státního zástupce. Proč se vaši nejpřednější politici angažují v tom, aby tam zůstal? Tak to jako Věci veřejné vyneste na světlo boží! Řekněte to veřejně, co si myslíte! Chápete, je kolem vás příliš mnoho tajemství. My nevíme, jestli pan Babák náhodou nepere špinavé peníze, protože to, co dělá, to nápadně připomíná. Ty pochyby přece musíme mít!

Celá řada věcí u vás se děje tak, že jste opravdu jako sekta! Vy jste tady dlouho mlčeli, já jsem se na vás obracel a ptal jsem se vás: Tohle chcete podpořit? Vždyť ponesete... Vy jste mlčeli! Já jsem to nechápal! Dneska to začínám tušit, proč mlčíte. Vy budete všichni čekat na očištění pana Bárty? Na to, až pan Bárta vysvětlí kontext, ve kterém to myslel - jak říkal?

Chápete, on říká: Budu jezdit a budu vysvětlovat kontext toho, jak jsem ten projekt myslel. Co to je ten kontext? V jakém kontextu se dá vyložit a pochopit slídění, korumpování, dávání odposlechů, překračování zákona? A pan Bárta stoprocentně překračoval zákon, když dával těch 500 tisíc. Pak se přiznal, že to nevěděl.

Nevěděl? On, takový bojovník s korupcí? Vždyť vy jste přece ve dne v noci bojovali s korupcí! Jak je možné, že vám v tom usilovném boji ušlo, že v této zemi je zákon o omezení hotovostních operací, což je v každé civilizované zemi základ boje s korupcí? A vy v tom boji jste si toho nevšimli? Chápete - vy bojujete s korupcí od rána do večera a předáváte si 500tisícové obálky, protože vám ušlo, že tohle se nesmí? Jako základ boje s korupcí! Dokonce ani váš ministr Radek John, který nyní bude velkým šéfem přes všechnu korupci, o tom nic nevěděl? Nebo se tváří, že mu to nevadí? Panu Johnovi totiž skoro vůbec nic nevadí! (Potlesk poslanců ČSSD.) V jeho straně se děje tisíc věcí a jemu z toho nic nevadí? On chce být místopředsedou vlády pro boj s korupcí!

Kdyby se místo toho postavil jedinému tomu problému, který ve straně máte, tak by udělal líp! Tenhle člověk rozhodně nemá na to bojovat s korupcí v této zemi, protože není schopen ani pochopit, o čem ta korupce je! Když tohle trpí ve vlastní straně, pokud to vůbec je jeho strana, o čemž já mám tedy velké pochyby!

Takže na co se pořád ptám: Jaké bude očištění pana Bárty? Respektive, co to bude? Jaký bude ten očištěný VB vůdce z vašeho materiálu Biologické limity sociálního altruismu? Jak bude vypadat tento očištěný Bárta? A vůbec, co bude pan Bárta dělat teď, když nebude tím ministrem? Jak bude trávit čas? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP