(17.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Ale to nemůžeme přece říct tím, že tito lidé zůstanou součástí vlády, součástí vládní koalice. To je prostě útok na samu podstatu fungování našeho systému.

Já jsem šokován, že prezident republiky to přejde takovým nonšalantním: "To jsem nečet, to jsem neslyšel." Asi pan prezident, když něco si nepřečte nebo neslyší, tak má pocit, že to neexistuje. Bohužel to tak není, existuje to, i když si to pan prezident nepřečte, byť se mu to nemusí líbit.

Bohužel ten rozměr ohrožení demokracie není jen v tom, že máme jednu bezpečnostní agenturu převlečenou za politickou stranu, která zasedá spolu s dalšími stranami ve vládě. Ale pan premiér Nečas k mému velkému údivu, když bojoval s jednou bezpečnostní agenturou, tak do vlády přizval druhou. Asi mu jedna nestačí. Asi myslí, že těch sledovaček, štěnic a donášení a komplotů máme málo v naší politice, tak si přizval ještě další bezpečnostní agenturu pana Kubiceho. Takže na jedné straně sedí bezpečnostní agentura ABL, reprezentována pány Johnem a dalšími, na druhé straně sedí druhá bezpečnostní agentura, pana Kubiceho. Teď se musíme ptát, jestli ty bezpečnostní agentury spolu budou spolupracovat, a otázka - pan Kubice by tady třeba mohl říct, jestli s ABL někdy spolupracoval, jestli pro ně někdy něco dělal v minulosti a jaké mají vztahy, abychom věděli, jestli budou nás všechny špehovat a vyrábět na nás kompromateriály v synergii, tedy ve spolupráci bratrské, anebo jestli to bude válka bezpečnostních agentur a můžeme my ostatní mít chvilku pocit klidu, protože se zatím budete likvidovat mezi sebou. To znamená, budete se víc trumfovat, kdo koho víc nahraje, nafotí a zdiskredituje rychlejší kauzou. Bylo by to zajímavé vědět tedy, jestli teď se vrhnete všichni ve spolupráci na nás s tím špehováním a likvidací a vyráběním těch různých údajných kauz, anebo jestli chvilku strávíte čas, že si půjdete sami sobě po krku a budete na sebe vytahovat v přímém přenosu různé špinavosti. Myslím si, že pan Kubice by to tady měl říct, jaké jsou jeho vazby a vztahy a známosti k ABL a abelistům obecně a k těmto věcem.

Druhá zajímavost tohoto rekonstruovaného kabinetu je právě, řekněme, angažmá pana Kubiceho. Já jsem si říkal, Česká republika je země skutečně nevídaných možností, ale to, že mě překvapí tímto způsobem, to jsem tedy nečekal. Proč?

Víte, pane ministře Kubice - teď už jste ministr, to jsem skutečně nikdy nevěřil, že něčeho tak absurdního se dočkám - víte, pane ministře Kubice, vy možná ani nevíte, co jste udělal špatně. Možná si to neuvědomujete, nechápete, proč na vás furt někdo útočí a proč vás někdo pomlouvá. Vždyť vy jste dělal asi to, co jste možná myslel, že děláte to nejpoctivější. Ono se někdy říká nevědomost hříchu nečiní, ovšem člověk by to nečekal u vysoce postaveného státního úředníka, potažmo ještě tzv. elitního policisty. Víte, pokud - a vy u té policie pracujete a měl byste být tedy aspoň profesionál, čili dobře víte, že policejní spisy jsou často plné blábolů, které různě posbíráte nebo jste posbírávali nebo sbíráte, různých archivů Mrázků, pomluv domovnic. Ale to, aby se všechny tyto odpadky, kde třeba může být napsáno, že Kubice je sprostý zloděj, případně i vrah - to tam klidně v nějakém spisu najdeme, že to o vás někdo třeba do nějakého odposlechu řekl, já to třeba s oblibou do telefonu říkám, čili pokud mě policie někdy odposlouchávala (smích poslanců ČSSD), tak to tam jistě má jako operativní zjištění, protože říkám, že jste sprostý zloděj a vrah (smích poslance Ratha) a že pro to mám nějaké tajné důkazy - samozřejmě je to nesmysl (poslanec Benda mimo mikrofon: "Tak to neříkejte.") Ale samozřejmě, pokud takto nahráváte a dáváte si to do těch spisů, tak to tam může být a někdo někdy to může vytáhnout a prostě na kohokoli použít.

A tohle vy jste prostě udělali. Sesypali jste páté přes deváté, co se hodilo na tehdejšího premiéra, to se použilo, co tam bylo třeba na Langera a další, no tak na to jste decentně zapomněli, přece do té zprávy se nevejde všechno, to všichni pochopí, to nejde přece opsat všechno, takže něco se napíše, něco se zamlčí, něco se zapomene... Pak jste nasadil vážný výraz a pár dní před volbami jste vyrazil do Sněmovny s tím, že máte šokující zjištění, které jste v těch spisech už měli několik let - některá. Zajímavé, že jste se probudili asi tři dny před volbami. Tak buď jste svoji práci dělal velmi ledabyle a kašlal jste na to mnoho měsíců, možná let, a měli vás vyhodit za neschopnost, anebo jste to skutečně udělal účelově. A měl byste tady říct - a já se vás tady na to budu ptát i v interpelacích, proč jste použil jen některé údaje, proč jste tak slepili páté přes deváté a proč jste to udělali takhle spektakulárně. Čili vy jste udělal něco, co tady zase nikdo neudělal za celou dobu novodobé historie. Vy jste prostě zneužil policii, naprosto zneužil policii, tím jste ji znevěrohodnil. Pro mě od té doby je policie a veškeré její zjištění naprosto nevěrohodné. Pokud nejsou pak dokázány soudem a ještě v mnoha instancích, tak mám pocit, že jsou to podobné bláboly, které jste prostě tady sepsal a s vážnou tváří vysokého policejního důstojníka donesl do Poslanecké sněmovny. To je podle mého soudu jednoznačně porušení veškerých pravidel, veškerých norem - nejenom etických, ale i zákonných. To je takové zneužití pravomoci veřejného činitele jako už málo co. A pak jenom shodou okolností prostě to uniklo a byla z toho mediální kauza a vy jste se tvářil: Já nic - já muzikant. Já jenom byl znepokojen, protože po dvou letech jsem se podíval do spisů, a ejhle, co jsem tam neviděl, strašná zjištění, jako na tehdejšího premiéra, tak jsem z toho skoro jako Kubice omdlel a nemohl jsem počkat ani den a musel jsem s tím běžet do Poslanecké sněmovny. No to já samozřejmě už za to vůbec nemůžu, že to tam nějaký zlovolný poslanec jen tak zapomněl otevřené na stole a novináři si to mohli nafotit, nafilmovat a dokonce jeden to poslal, mizera jeden, do Českého rozhlasu. - No prostě s tím jste přece vy vůbec nemohl počítat.

Takže, dámy a pánové, to bylo takové zneužití policie, a hlavně, vy jste tu policii poškodil tím, že jste ji zatáhl do volebních bojů, do politických šarvátek, a poškodil jste její pověst na strašně dlouho dopředu. Všichni příslušníci toho sboru by vás teď měli mít velmi neradi - a vy jste jejich resortní ministr. Jste resortní ministr, který pošpinil jméno policie jako nikdo před vámi, a doufám, že nikdo po vás. Udělal jste něco, co je neodpustitelné. A kdybyste měl trochu cti v těle, tak někam zalezete sto sáhů pod zem, a ne že tady vylezete a budete se tvářit, že jste ministr této vlády. Vy jste ostuda této vlády! Neuvěřitelná ostuda!

Ale dobře, pověst policie je jedna věc, ať se s tím policisté vyrovnají, jak chtějí. Ale milý pane ministře Kubice, jak se srovná vaše svědomí s těmi několika - a já to nazvu sociální vraždy - kterých jste se osobně účastnil? Jak se třeba vaše svědomí srovná s tím, že jste třeba zlikvidovali paní Jourovou? Milý pane, já tohle někomu udělat - to se rovná tomu, jako kdyby lékař někoho zabil. Vědomě. Vy jste to neudělal z nedbalosti nebo že jste něco přehlédl. Prostě vy jste se vědomě podílel na sociální vraždě několika lidí a já jako ilustraci připomenu příběh paní Jourové. Náměstkyni ministra pro místní rozvoj, která se vracela z jednání v Bruselu, jste spektakulárně nechali prostě s vašimi zakuklenci zatýkat na letišti! Viděl jste film Jak ulovit milionáře? Tam si z vás dělají legraci. Jak prostě tam vtrhává ta policie několikrát v těch kuklách, křičí "Policie, policie!" a míří na pány v kravatách, kteří nejsou ozbrojeni. Tak vy jste tohle udělali s jednou ženskou, která ještě v té době byla náměstkyně ministra.***




Přihlásit/registrovat se do ISP