(19.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vracíme se zpátky k řádným přihláškám. Nyní vystoupí pan poslanec Ivan Ohlídal, připraví se pan poslanec Josef Novotný. A pro vaši informaci sděluji, že celkem mám deset řádných přihlášek v tuto chvíli.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, existuje velmi mnoho důvodů, proč musím vyslovit nedůvěru této vládě. Mnoho těchto důvodů bylo již řečeno a prezentováno mými předřečníky. Jeden podstatný důvod však zde nebyl zmíněn, a jestli dovolíte, tak si ho zde podrobněji všimnu.

Nečasova vláda, když získala zhruba před devíti měsíci důvěru, o sobě hovořila jako o vládě rozpočtové odpovědnosti, vládě, která bude bojovat s korupcí a tak dále. Mezi těmito krásnými názvy, kterými se sama častovala, také tvrdila, že bude podporovat vědu, výzkum a vzdělání v naší republice. Že bude šetřit, ale že v těchto oblastech šetření nebude. Podívejme se, jak situace ve skutečnosti vypadala.

Dá se tato skutečnost, že vláda žádný rozumný přístup a své sliby nesplnila, co se týče podpory těchto oblastí, dokázat. Nesplnila je proto, že se rozhodla šetřit i v těchto oblastech? Já bych neřekl šetřit, dalo by se říci škrtit doslova rozpočet například vysokých škol. Je možné si uvědomit, nebo je možné i to dohledat a v číslech dokázat, že v rozpočtu veřejných vysokých škol došlo v tomto roce 2011, to znamená v roce, kdy rozpočet byl vytvářen touto vládou, k výrazným škrtům v rámci veřejného vysokého školství. Tak například rozpočtové výdaje v investiční oblasti vysokých škol byly v letech 2007 až 2010 sníženy o 28 %, což je hodně. Ovšem tato vláda v roce 2011 rozpočtově snížila tyto prostředky na investice veřejným vysokým školám o 14 %, což za rok je opravdu velmi mnoho. Podobné je to také v provozních nákladech pro veřejné vysoké školy. Například vezmeme-li si ukazatel, který vyjadřuje provozní nominální náklady na jednoho studenta na veřejných vysokých školách, tak v letech 2007 až 2009 tyto náklady byly sníženy o 9 %. Ale o stejně vysokou částku byly tyto náklady sníženy v rozpočtu na rok 2011. Čili v rozpočtu, který vytvářela tato vláda a schvalovala tato koalice. Daly by se uvést ještě další číselné údaje, které potvrzují toto mé předcházející tvrzení, že vláda v tomto směru nedodržela slovo.

K čemu povede takováto rozpočtová politika této vlády na veřejných vysokých školách? Samozřejmě nutně musí vést ke snížení úrovně vzdělávací činnosti na těchto veřejných vysokých školách. A to zvláště v oborech, které jsou experimentální a které jsou finančně velmi náročné, to znamená v oborech, které jsou spojeny s moderními technologiemi, s inovacemi průmyslu a podobně. Jak tedy vláda chce pozvednout naše hospodářství prostřednictvím inovací, jak slibovala, když bude snižovat vzdělanostní úroveň absolventů vysokých škol právě třeba v těchto oblastech, které jsou pro inovace velmi důležité? Myslím si, že na to je jednoduchá odpověď. Vláda při svých prohlášeních o získání důvěry před devíti měsíci prostě nemluvila pravdu. Dá se říci, že lhala.

Vláda škodí vysokým školám i v jiných oblastech materiálních. Mám teď na mysli především dva operační programy, které se týkají vědy a vysokých škol. Je to operační program, který se nazývá Výzkum a vývoj pro inovace, a druhý operační program, Vzdělanost pro konkurenceschopnost. Oba tyto programy jsou velmi významné, protože česká věda a české veřejné školství mají vynikající a jedinečnou příležitost vylepšit své materiální vybavení, a to nejen v oblasti přístrojů, ale i v oblasti zásadní infrastruktury. Tato příležitost se nikdy již nebude opakovat v budoucnosti. Přesto vláda zúřadovala anebo administruje tyto oba operační programy takovým způsobem, že dochází k výraznému zpoždění čerpání finančních prostředků z Evropské unie. Je dokonce představa, že v rámci OPVK vůbec tyto prostředky nebude moci Ministerstvo školství, které zde zastupuje vládu, vůbec vyčerpat. Dokonce se prý uvažuje o tom, že Ministerstvo pro místní rozvoj chce provést realokaci tady toho programu do jiného operačního programu, čímž samozřejmě by české školství včetně veřejných vysokých škol přišlo o významné miliardové finanční prostředky.

Ve druhém programu, OP VaVpI, dochází prý podle údajů ministra školství Dobeše k určitému zlepšení v poslední době, co se týče čerpání peněz, přesněji řečeno rychlosti tohoto čerpání, ale zároveň nedodal, že vlastně do ukončení tohoto operačního programu zbývají zhruba dva a něco roku, protože tento program se musí ukončit v roce 2013. A zatím drtivá většina finančních prostředků není vyčerpána. Navíc byl z té tzv. významné první prioritní osy týkající se základního výzkumu v Evropské komisi schválen pouze jeden program, přesněji řečeno jeden projekt, nazvaný ELI, to je ten superlaser. Ostatní projekty, významné projekty první prioritní osy, jako například CEITEC, Biocev atd. zatím Evropskou komisí akceptovány nebyly. A je tam jeden závažný problém, proč nebyly doposud akceptovány. Vystupuje tam totiž problém tzv. nedovolené veřejné podpory, která nesmí být zahrnuta v rámci takovýchto projektů, a údajně se v rámci Evropské komise jedná o to, jestli vůbec tyto projekty schváleny budou, nebo ne. V optimálním případě musí být tyto nedostatky, tyto problémy, minimálně problémy s nedovolenou veřejnou podporou odstraněny, což bude trvat určitou dobu. Takže tato skutečnost může opět zpozdit čerpání finančních prostředků z Evropské unie právě v těchto zmíněných projektech.

Odborníci, kteří se vyznají v čerpání finančních prostředků z operačních programů Evropské unie, dokonce tvrdí, že není možné ani v tom programu VaVpI vyčerpat všechny finanční prostředky do roku 2013 a že zřejmě i o tyto prostředky, které budou nemalé, miliardové, přijdou naše vysoké školy, respektive Akademie věd.

Takže pokud člověk vezme v úvahu i působení vlády v této nesmírně důležité oblasti operačních programů, tak tuto činnost musí doposud hodnotit relativně velmi negativně.

Podle mého názoru současná vláda škodí veřejnému vysokému školství a vysokoškolské vzdělanosti nejen těmito materiálními důvody, nejen v materiální oblasti, ale také v oblasti legislativní. Před několika týdny byl zveřejněn věcný záměr, který se týká komplexní novelizace vysokoškolského zákona. Tento věcný záměr vyvolal v akademické veřejnosti dosti velké zděšení. Já jsem byl také dosti zděšen, musím se přiznat. Kdybych chtěl parafrázovat slova klasika, tak bych řekl, že zveřejněním tohoto věcného záměru vovinula naše veřejné vysoké školství opravdu černá mračna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP