(16.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 191/1999 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 228/2, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 228/3."

Zahajuji hlasování číslo 229. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 229, přítomno 170, pro 164, proti 1. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. Tím končím projednávání bodu 121, sněmovního tisku 228/2.

 

Mám zde další omluvy. Od 17 hodin se omlouvá z našeho jednání pan poslanec Michal Hašek. Od 17 hodin se omlouvá pan ministr Jiří Pospíšil. Od 19 hodin se omlouvá pan poslanec Daniel Korte.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 122. Je to

 

122.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích,
přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů
(zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 270/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 270/4. Senátoři - paní senátorka Rippelová i pan senátor Antl - se omlouvají, a proto poprosím, aby se nejprve za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, opět Senát vynechal tu část návrhu zákona, která byla načtena na půdě ústavněprávního výboru a dotýká se v zásadě zcela jiného tématu, než které je v samotném návrhu zákona upravováno. Týká se to možnost vstupovat do budovy soudu bez osobní prohlídky, kterou dnes podle zákona musí absolvovat státní zástupci, advokáti, notáři, exekutoři. Poslanecká sněmovna došla k závěru, že takováto povinná prohlídka být nemusí a že bude záležet na předsedovi soudu, aby upravil vlastním interním předpisem možnosti prohlídek na jednotlivých soudech.

Já mohu říci, že názor Ministerstva spravedlnosti, potažmo navrhovatele zde není jednoznačný. Vnímáme jak výhody současné úpravy, tak určité nevýhody, a proto naše stanovisko je neutrální a necháme na posouzení každého poslance, zda podpoří variantu senátní, nebo variantu Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se, zda se chce k předloženému návrh vyjádřit zpravodaj pan poslanec Marek Benda, zpravodaj ústavněprávního výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, já budu opravdu velmi stručný. V tomto případě pokládám vrácení Senátu za čistý naschvál a moc mě mrzí, že sem představitelé Senátu nepřišli, protože věc, kvůli které nám to vrací, je tak banální, že to je opravdu jenom otočení důrazu, jestli předseda soudu rozhoduje o tom, jestli tam právnické profese nesmějí, nebo naopak, jestli předseda soudu rozhoduje o tom, že tam vždy smějí. Kvůli tomu zdržovat jejich instituci i naši instituci hlasováním mi fakt připadá úplně zbytečné. Přehlasujme je, prosím, jenom z principiálních důvodů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže to byl pan poslanec Marek Benda. Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 270/3, ve znění schváleném Senátem, podle tisku 270/4.

Zahajuji hlasování číslo 230. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 230, přítomno 171, pro 11, proti 107. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je tentokrát zapotřebí usnesení nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 270/3."

Zahajuji hlasování číslo 231. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 231, přítomno 171, pro 143, proti 1. Konstatuji, že jsem návrh zákona přijali. Tím končím bod 122, sněmovní tisk 270/3.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu, je to bod číslo

 

123.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 277/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 277/4. Místo avizovaného pana senátora Jana Žaloudíka přichází pan senátor Zdeněk Škromach. Musíme nejprve odsouhlasit, že může provázet toto jednání.

 

Zahajuji hlasování číslo 232. Táži se, kdo souhlasí s tím, že pan senátor Škromach může dnes zastupovat Senát v tomto bodě. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232, přítomno 171, pro 141, proti 4. Takže vítám mezi námi pana senátora Zdeňka Škromacha.

 

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil nejprve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, předložený návrh zákona jsem velmi podrobně odůvodňoval v předchozích čteních, proto mi dovolte jenom stručně shrnout pozměňovací návrh, který předkládá Senát.

Pozměňovací návrh Senátu v podstatě znamená vypuštění velmi výrazné většiny celého toho návrhu. To znamená vypuštění opatření, které znamená prodlužování rozhodného období na celoživotní při výpočtu nároku na důchod, to znamená opuštění toho, že každá koruna příspěvku do důchodového systému by měla být nějakým způsobem ohodnocena. Vypouští pokračování ve zvyšování důchodového věku po roce 2030, to znamená, říká dnešní mladé generaci nepravdivou zprávu, říká jí zprávu: nebojte se, budete odcházet do důchodu v 65 letech. Není to pravda, jde jenom o to, kdy a kdo bude schopen říci mladé generaci pravdu do očí. O to se snaží vládní návrh.

Senátní návrh navrhuje zvýšit úroveň základní výměry důchodu na 10 % průměrné mzdy. To má dva základní aspekty. Za prvé to výrazně zvyšuje fiskální náročnost důchodového systému, to znamená, ta navržená změna se posouvá z fiskálně neutrální na fiskálně poměrně velmi náročnou. Zároveň toto zvýšení základní výměry důchodů jde jednoznačně proti nálezu Ústavního soudu, který požadoval zvýšení zásluhovosti v tom důchodovém systému, a to posílení základní výměry důchodu naopak znamená posílení solidární složky důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP