(20.30 hodin)

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Krásný večer. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedkyně, já bych se jenom chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem zde uvedla v rámci druhého čtení.

Já jsem pro práva obou rodičů. Určitě jsem pro práva obou rodičů, na stranu druhou - střídavá péče, kdy děti každý týden, každých čtrnáct dní střídají prostředí, podle mého názoru tato forma péče není v zájmu dětí, protože je pro ně velikou zátěží. Takže já jsem pouze pro střídavou péči, kdy děti mají svůj stabilní domov a například se střídají rodiče. Proto navrhuji, aby zůstal zachován stávající stav úpravy, jak je v zákoně o rodině.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Polčák.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, při všem respektu a úctě k mé předřečnici musím říci, že mám názor opačný. Chtěl bych pouze sdělit, že v okamžiku, kdy dva rodiče mají zájem o výchovu dítěte, a je-li vysloven souhlas soudu, je nařízena společná výchova. V okamžiku, kdy má zájem pouze jeden z rodičů, tak samozřejmě je svěřeno dítě do jediné péče jednoho z rodičů, s tím, že jsou nařízeny pravidelné návštěvy, pokud o to ten druhý rodič stojí.

Ale my řešíme situaci, kdy oba rodiče mají zájem o výchovu dítěte, jsou vytvořeny podmínky, a nyní, bohužel, jak řekl pan předkladatel, zažitou soudní praxí dochází k tomu, že je dítě svěřováno většinou v tuto chvíli matce.

Já si myslím, že soud musí zkoumat, zdali jsou vytvořeny podmínky pro to, že dítě může být svěřeno do střídavé péče, že to nebude žádný cirkus na kolečkách, že bude jezdit z jednoho místa do druhého, že skutečně zájem dítěte bude vždy prvořadý. Ale řešíme situaci, kdy oba dva rodiče mají zájem o výchovu dítěte a jsou vytvořeny podmínky pro tuto střídavou péči. Kyvadélko by se mělo vychýlit opět trošičku z té naprosto vychýlené pozice směrem k matkám i vůči otcům. Nepůjde o žádné desítky procent, o tom jsem přesvědčen, ale měly by podmínky být trošičku více spravedlivé. A já bych byl rád, kdyby Sněmovna tento návrh podpořila tak, jak je předložen navrhovatelem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Já bych chtěla připomenout, dámy a pánové, že pro argumentaci, kdo je pro a kdo proti, slouží první a druhé čtení. Třetí čtení, rozprava, slouží zejména k návrhům, které se týkají gramatických úprav, legislativně technických úprav. Už to základní sdělování, kdo má jaké postoje, ve třetím čtení nemusíme opakovat. Nikomu v tom samozřejmě nebráním, ale prosím vás, abyste tři čtení takto odlišovali.

Paní poslankyně Peake.

 

Poslankyně Karolína Peake: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Budu stručná. Já bych ráda pouze upozornila na fakt, že v navrhované novele zákona se neřeší pouze posílení střídavé péče, ale také prodloužení lhůty pro popření otcovství. Zamítnutím této novely bychom tedy zamítli i tuto část. Proto prosím, abychom upřeli svou pozornost znovu k pozměňovacímu návrhu, na který zde upozornila paní poslankyně Langšádlová. Je to její pozměňovací návrh. Ten nebo ta z vás, kdo je rozhodnut hlasovat proti posílení střídavé péče - zdůrazňuji, že vím, že napříč politickým spektrem, je to rozděleno i v rámci poslaneckých klubů - ti, kteří nechtějí posílit střídavou péči, ale chtějí prodloužit lhůtu pro popírání otcovství, měli by podpořit pozměňovací návrh paní poslankyně Langšádlové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Nehlásí se nikdo. Rozpravu končím. Budeme nejprve hlasovat - pan zpravodaj Marek Benda nás seznámí s postupem.

Je zde žádost o odhlášení. Samozřejmě vyhovím této žádosti. Prosím o přihlášení.

První návrh, pokud se nemýlím, pane zpravodaji, je na zamítnutí.

 

Poslanec Marek Benda: Ano, nejprve musíme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ve druhém čtení byl vznesen tento návrh. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Prosím o malou chvíli trpělivosti, než se budou moci všichni dostavit. Hned poté zahájím hlasování o návrhu na zamítnutí...

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 291. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto zákona. Kdo je pro zamítnutí? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 291, přítomno 128, pro 23, proti 87. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím tedy pana zpravodaje, aby nás seznámil s dalším postupem.

 

Poslanec Marek Benda: Máme zde v tisku 205/3 čtyři pozměňovací návrhy paní kolegyně Langšádlové. Myslím, že by správné a férové bylo hlasovat společně body 1 a 2, které se týkají vypuštění institutu, úpravy institutu střídavé péče z tohoto návrhu zákona. Poté bod 3, který se týká upřesnění popření lhůty otcovství, a poté bod 4, který se týká účinnosti zákona.

Tím prvním fakticky rozhodneme o dalším osudu. Čili nejprve bychom hlasovali o bodech 1 a 2, což je návrh paní kolegyně Langšádlové vypustit úpravu střídavé péče z tohoto návrhu zákona. Zbude nám tam jen otcovství.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je, prosím, námitka proti tomuto postupu, proti této proceduře? Námitka není. Myslím, že tato procedura je tak zřetelná, že ji nemusíme podrobit hlasování. Proto prosím o první návrh a stanoviska.

 

Poslanec Marek Benda: Body 1 a 2 paní kolegyně Langšádlové - zpravodaj nesouhlasí. (Předkladatel také nesouhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 292. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 292, přítomno 135, pro 70, proti 56. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: V tom případě můžeme hlasovat o bodu 3, který se týká úpravy popírání otcovství.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o stanoviska.

 

Poslanec Marek Benda: Mně je to v tuto chvíli jedno. (Smích v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan navrhovatel? (Neutrální.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 293. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 293, přítomno 135, pro 82, proti 3. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat. Prosím o další návrh.

 

Bude kontrola tohoto hlasování?

 

Poslanec Marek Benda: Ne, já myslím, že se jedná o kontrolu předchozího hlasování. Ještě vteřinku, jestli můžeme počkat, paní předsedkyně. (Probíhá kontrola hlasování.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je námitka? Není. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Poslední je návrh pod bodem 4, legislativně technická úprava dne vyhlášení. (Stanovisko zpravodaje i předkladatele je souhlasné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 294. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 294, přítomno 138, pro 124, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Pavla Staňka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 205, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Prosím o klid!

Ještě před tímto závěrečným hlasováním se hlásí pan poslanec Svoboda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP