(14.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Takže VZP získala v podstatě prázdnou, vybydlenou skořápku, do které dala miliardu, ale ta skořápka je pěkně vyfutrovaná spoustou smluv, u kterých se - předpokládám - u většiny z nich zjistí, že jsou nevypověditelné, nebo těžko vypověditelné, takže VZP dál bude platit toto poradenství a ty různé IT služby a další věci firmám spojeným s pány Cabrnochem a Ouzkým, tedy poslanci za Občanskou demokratickou stranu. A takto bude ODS, buď ona jako strana, nebo její vlivní a významní členové, tunelovat Všeobecnou zdravotní pojišťovnu dál. Stejně tak mám pocit, že ta zakázka pro pana doktora Němce není nic jiného než tunelem na peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Dámy a pánové, v situaci, kdy VZP se propadá do ztráty a příští rok bude čelit jedné z nejvyšších ztrát, které kdy v historii měla. Jen připomenu, podobnou ztrátu měla v roce 2006, kterou se tehdy ještě Paroubkově vládě podařilo zastabilizovat a změnit finanční toky tak, že dalších zhruba šest let VZP hospodařila s přebytkem, maximálně v nejhorším případě vyrovnaně. Čili toto, co se podařilo zařídit nám v roce 2006, je nyní projedeno, rozkulačeno, vytunelováno a příští rok začne narůstat prudce deficit Všeobecné zdravotní pojišťovny. Čili to, co my jsme tam poměrně s velkým úsilím dostali, vy už jste rozkradli. Takže příští rok pojišťovna bude připomínat snědený krám. A za této situace, tedy mlčky Ministerstvo zdravotnictví toleruje - ne-li se na tom podílí, a já doufám, že se na tom nepodílí - pouštění žilou VZP přes takovéto podivné zakázky, jako je tendr pro pana doktora Němce a jako je prodej systému IZIP VZP.

Čili myslím si, že Poslanecká sněmovna by měla vyslechnout názor ministra zdravotnictví na tuto problematiku, vyslechnout, jestli s tím souhlasí, nebo nesouhlasí. Pokud s tím nesouhlasí, co s tím hodlá dělat, a jak je možné, že zástupci státu a zástupci vládních stran ve správní radě VZP tyto velmi podivné a pochybné obchody odsouhlasili.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je zde ještě přihlášen pan poslanec Jan Hamáček k návrhu pořadu. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dobrý den. Já bych vás chtěl požádat o zařazení nového bodu, a to do stejného místa, kam navrhovali zařadit své body moji kolegové, tedy v případě, že návrhy mých kolegů projdou, tak jako čtvrtý bod v tomto bloku. Téma nebo název nového bodu by byl Informace ministra obrany o nákupu a další využitelnosti letounů CASA 295M. To je téma, které proběhlo teď v létě docela intenzivně sdělovacími prostředky a ukazuje se, že ten nákup transportních letadel získává charakteristiky, které nám jsou známé z ostatních armádních nákupů, a je to věc, která není nová. O této věci rozhodovala vláda Mirka Topolánka a o té věci hlasovali mnozí z těch, kteří dnes sedí v lavici za mnou.

Ukazuje se, že stroje, které byly nakoupeny, podotýkám nikoliv v žádném výběrovém řízení, které byly nakoupeny od jednoho konkrétního dodavatele v rámci jakéhosi výměnného obchodu, kdy byly vyměněny letouny L-159 za jeden stroj CASA a toto mělo asi vzbudit zdání výhodného obchodu, a následně tedy ty stroje byly dokoupeny, tak podle mého názoru tento výhodný barterový obchod byl jenom záminkou k tomu, aby se na dodávku těchto strojů nemuselo dělat výběrové řízení, protože jsem přesvědčen, že v řádném výběrovém řízení by situace dopadla podstatně jinak a dnes bychom si nemuseli klást otázky, proč Česká republika nakoupila transportní stroje dvakrát tak dráž než například portugalské letectvo, jak informovala média.

Těch otázek je celá řada. Tím tématem se zabýval i Nejvyšší kontrolní úřad. Já vřele doporučuji závěrečnou zprávu k přečtení. Tam jsou jasně dokumentována porušení koncepčních dokumentů Ministerstva obrany, kde se mluví o nákupu středních transportních letounů, nikoliv o nákupu taktických strojů, což je další důkaz nekoncepčnosti tohoto nákupu. Otázka je samozřejmě cena. O tom jsem zde již mluvil. Pokud ty stroje stály 3,6 miliardy, a to už vůbec nepočítám do toho cenu těch stopadesátdevítek, které také něco stály, když je armáda kupovala, tak ta jednotková cena vychází na nějakých absurdních téměř jednu miliardu korun, což je cena, za kterou jiné armády nakupují transportní stroje typu C-130 Hercules, které jsou kapacitně i výkonově úplně někde jinde.

Tudíž otázek je zde celá řada a já mám za to, že u takto důležitého a strategického nákupu, který ovlivní schopnosti našeho transportního letectva na nějakých dvacet pětadvacet let dopředu, protože taková je životnost těchto strojů, si Sněmovna zaslouží informaci ministra obrany, a to již vůbec nehovořím o tom, že ty stroje přes svoji vysokou cenu stále nejsou schopny služby, protože nejsou schopny splnit požadavky, které jsou na ně kladeny, a Ministerstvo obrany namísto toho, aby přistoupilo k nějakým radikálnějším krokům vůči dodavateli, pouze uplatňuje sankce, které, já si troufnu nazvat, jsou svou výší spíše úsměvné.

Tedy pokud sdílíte můj názor, že toto téma je tak závažné, že by o něm Sněmovna měla mít možnost debatovat, tak vás prosím, abyste podpořili zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. A zeptám se, zda se ještě někdo hlásí. Paní místopředsedkyně Karolína Peake. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, ráda bych požádala o zařazení tisku číslo 297. Jedná se o trestní zákoník, a to jak druhého, tak třetího čtení, a to také za bod Senátem vrácených tisků. Je to z důvodu plánované legislativní reakce koalice na kupčení s hlasy při volbách v Krupce a dalších městech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to tisk 297, druhé a třetí čtení.

Je ještě nějaká přihláška k pořadu schůze, prosím? Pokud není, budeme se věnovat návrhům, které byly předneseny. Přivolám naše kolegy a oznamuji, že náhradní kartu číslo 20 má pan poslanec Radim Jirout, náhradní kartu číslo 22 paní místopředsedkyně Kateřina Klasnová.

Hlasovat budeme nejprve o návrzích, které vznesl pan kolega Bohuslav Sobotka. Žádá Poslaneckou sněmovnu o zařazení dvou nových bodů. První bod s názvem Stanovisko předsedy vlády ke kritické sociální a bezpečnostní situaci v Ústeckém kraji. Domnívám se, že budete chtít hlasovat o každém bodu zvlášť, pane kolego. (Ano.) Čili o tomto bodu rozhodneme za malou chvíli, jen co se všichni naši kolegové dostaví do jednacího sálu. Pokud by tento bod byl schválen, byl by zařazen za zákony vrácené Senátem, byl by tedy 12. bodem 21. schůze.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zařazení nového bodu, tak jak nám byl přednesen. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 2 přítomno 186, pro 76, proti 98. Návrh přijat nebyl.

 

Druhý bod, který navrhuje pan kolega Sobotka, zní takto: Stanovisko předsedy vlády k pronikání extremistů do státní správy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zařazení tohoto nového bodu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 3 přítomno 186, pro 77, proti 80. Návrh přijat nebyl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP