(15.20 hodin)

 

Poslanec David Rath: Paní předsedkyně, dámy a pánové, celá tato záležitost by v podstatě mohla být nahlížena velmi jednoduše. Přichází někdo s určitým balíkem peněz, dává ho jinému poslanci ze svého klubu. Ten poslanec, nebo ti dotčení, kteří peníze dostávají, říkají, že je to úplatek za to, že poslouchají, hlasují a dělají to, co se po nich chce. Ten dotyčný říká, že je to půjčka, tak proč by to jednoduše policie nemohla vyšetřit. My tady samozřejmě odhlasujeme vydání a záležitost je posunuta orgánům činným v trestním řízení a nemá cenu k tomu více hovořit.

Samozřejmě to není tak triviální. Není to tak triviální, jak to na první pohled vypadá. S poslaneckou imunitou totiž nelze nakládat lehkovážně. Ta není samoúčelná a svým způsobem toto je případ, který lze nahlížet z několika pohledů. Já bych se s vámi o ně podělil. Samozřejmě jen s tím, aby to zaznělo, a nemyslím si, že to nějakým způsobem bude mít vliv na to, že nejspíše, a věřím tomu, Poslanecká sněmovna vydá kolegy k trestnímu stíhání, ale myslím si, že tak jednoduché to není, protože za prvé u nás nemůžeme policii považovat za objektivní. Prostě historie nejbližších a nedávných měsíců a let jasně říká, že orgány činné v trestním řízení v této zemi nerozhodují a nepostupují nezávisle. Opakovaně jsme zažívali zásahy politické reprezentace a ovlivňování kauz. Ať to byla kauza Čunek a mnohé další. A zde je to navíc o to citlivější, protože pan Vít Bárta není jeden z 200 poslanců, který disponuje svým jedním hlasem, ale je to majitel jedné politické strany, která disponuje řadou hlasů, a díky těmto hlasům může přežívat v podstatě permanentně komatózní vláda pana Nečase. Jenom díky této záchranné trubičce s kyslíkem toto zombie stále jeví známky čilého života a škodí naší zemi. Oni tomu říkají "realizuji svůj program".

Samozřejmě pokud by tato tenká trubička zásobující vládu Petra Nečase životadárným kyslíkem byla přerušena, tak oživlá mrtvola skutečně zemře a Petr Nečas, pan Kalousek a další se budou nejspíše poroučet do minulosti. Může si vláda dovolit za takové situace nezávislé vyšetřování a nezávislý postup Policie České republiky? Mohla si to dovolit Topolánkova vláda v kauze Čunek? Samozřejmě, že nemohla. A v okamžiku, kdy pod tím tlakem začala ustupovat, tak také skončila. Prostě ať se nám to líbí nebo nelíbí, tak osud této vlády je spojen s rozhodováním Věcí veřejných. A jsem přesvědčen, že Věci veřejné většinově jako poslanci budou rozhodovat tak, jak jim jejich majitel nakonec řekne, tedy pan Vít Bárta. Druhý aspekt. Čili je v zájmu Petra Nečase rychle tuto kauzu uzavřít, nechat policii a státní zastupitelství pracovat zcela bez jakýchkoliv vlivů a zásahů? Je v zájmu vlády Petra Nečase, aby se třeba prokázalo, že šlo o úplatek? Odpovězte si každý sám, zda je to v jeho zájmu. Já jsem přesvědčen, že nikoliv.

A pak máme další aspekt. Pan ministr vnitra Kubice přece spoluvlastnil detektivní agenturu. Pan Bárta vlastnil detektivní agenturu. Obě tyto agentury v minulosti spolu čile spolupracovaly a obchodovaly. Teď se můžeme jenom domnívat, jak na ten společný obchod vzpomínají. Zda s láskou a nebude zájem škodit dobrému obchodnímu partnerovi, anebo se poškorpily a naopak tam bude snaha: tak, hochu, teď ti to vrátím i s úroky. My nevidíme do tohoto pozadí. Čili opět - tato situace zajistí nezávislé objektivní vyšetřování celé této kauzy? Podle mě to není možné. A ať ta kauza nakonec dopadne jakkoliv, tak zůstane strašná pachuť. Jediná pachuť by nezůstala, kdyby pan Vít Bárta teď odešel z politiky, opustil Poslaneckou sněmovnu, stal se soukromou osobou bezvýznamnou v podstatě pro osud vlády Petra Nečase, a pak bychom mohli možná trochu předpokládat, že vyšetřování poběží nezávisle. Protože ať prokáže panu Bártovi, že dával úplatek, nebo ho očistí, tak v tom případě, kdyby byl soukromou osobou nemající vazbu na politiku, tak by to bylo v podstatě pro představitele naší vlády úplně jedno.

Já chci věřit tomu, že pan Bárta je nevinný. Chci věřit tomu, že je velký dobroděj, mecenáš, který rozdává peníze všem potřebným poslancům z jeho klubu. Možná by rozdával i poslancům z jiných poslaneckých klubů, kdyby byli sociálně potřební. Chci tomu věřit. Ale skutečně je možné toto objektivně prokázat, toto jeho mecenášství a dobrodějnost, v situaci, kdy na jeho osudu závisí osud celé vlády?

Čili, dámy a pánové, já osobně zvednu ruku pro vydání pana Bárty, ale nezvedá se mi ta ruka lehko, protože si myslím, že pokud by pan Bárta to myslel vážně, tak by skutečně odešel z politiky. A pokud by se očistil, tak by se pokusil do ní znovu vrátit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP