(16.20 hodin)
(pokračuje Bárta)

Jaká byla realita toho, jaké jsou motivace Kristýny Kočí, Stanislava Humla a Jaroslava Škárky a jaké jsou důvody toho, proč obrátili půjčku v úplatek, proč si Stanislav Huml též požádal o finanční pomoc, kterou následně nevyužil. Proč Kristýna Kočí odevzdala peníze do úschovy notáři místo toho, aby je odnesla na policii. Proč více než osm dnů trvalo, než bylo podáno první a druhé trestní oznámení. Proč po více než osmi dnech bylo podáváno trestní oznámení s tím, že Kristýna Kočí předtím nechce svolání poslaneckého klubu. Proč bylo tak důležité, aby nejdříve ve čtvrtek vyšla Mladá fronta a teprve ve čtvrtek odpoledne zasedal poslanecký klub Věcí veřejných. Proč Kristýna Kočí vyprávěla panu Víchovi o tom, že má 120 milionů na založení nové strany a proč bylo zapotřebí vládnout bez Věcí veřejných jen s přeběhlíky. Proč? by se dalo ještě mnohokrát zeptat. Jaké byly motivace, proč jsou rozpory.

A já přiznávám, že jsem byl velmi zaskočen tím, že policie požádala o mé vydání, že též nepožádala o vydání Kristýny Kočí. Byl jsem zaskočen, že - tak, jak jste tady slyšeli - ministr Dobeš není uveden v seznamu těch, kteří vypovídali na policii. Proč v mé žádosti o vydání není jediné slovíčko o tom, že jsou svědci na to, že to, co jsem předal, je půjčka, a nikoliv úplatek.

Dalo by se tady dlouho debatovat, dalo by se tady dlouho prezentovat, ale já jsem od mnohých z vás slyšel, že vy nejste soudci, a já tomu plně rozumím. Naopak z lidského hlediska velmi děkuji napříč politickým spektrem řadě z vás, kteří za mnou přišli a řekli, co si opravdu o této věci myslí. Vážím si toho a i ty z vás, kteří za mnou přišli, prosím, abyste hlasovali pro mé vydání.

Mám potřebu vám nicméně říci to, co jsem řekl i mandátovému a imunitnímu výboru. Kriminalizace, očernění, politický proces, snaha o přeběhlictví a přeběhlíci není teorie, ale bohužel praxe politické scény, která je systémovým problémem, který by bylo dobré ošetřit, aby se do budoucna, v následujících volebních obdobích, neopakoval. Nemám právo se k takovéto systémové věci vyjadřovat, neboť jsem bohužel účastníkem neveselého zájezdu. Jediné, co pro nápravu mohu učinit, je se vší pokorou, jak jsem na začátku slíbil, býti k dispozici orgánům činným v trestním řízení a hájit svou čest. A ze své pozice maximálně podporovat ty, kteří dále budou bojovat za slevy na českých silnicích, dál bojovat za účinné reklamace na českých silnicích a železnicích, dál bojovat za lepší politiku, kterou Věci veřejné slíbily, když vstupovaly na politickou scénu.

Prosím o mé vydání, prosím o to, aby systémově tato Poslanecká sněmovna přemýšlela nad tím, aby podobný politický proces se zde nemohl opakovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk ze středu sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se, zda někdo další chce vystoupit v rámci podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, končím podrobnou rozpravu. Zeptám se pana zpravodaje na jeho návrh, jak budeme teď postupovat v hlasování. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat předsedovi mandátového a imunitního výboru, že převážně práci udělal za mne a přečetl tady usnesení, které vám bylo rozdáno na vaše lavice. Já bych si dovolil o návrhu usnesení hlasovat jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je nějaká námitka proti tomu, abychom hlasovali jako o celku o návrhu usnesení, které nám bylo předloženo mandátovým a imunitním výborem? Nese číslo 69 a je z 21. schůze ze dne 25. srpna 2011. Je nějaká námitka proti tomu? Není.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, které máme všichni v písemné podobě, které zde přečetl také předseda mandátového a imunitního výboru v podrobné rozpravě. Přivolám naše kolegy a zahájíme hlasování. Hlasování ponese pořadové číslo devět.

Mám zde žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se všichni znovu přihlásili svými kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 9. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak nám bylo předloženo mandátovým a imunitním výborem a nese pořadové číslo 69. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 9, přítomno 181, pro 177, proti 3. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, bylo tedy schváleno. Tím končí projednávání bodu číslo 1.

 

Já opět přeruším tuto 21. schůzi Sněmovny. Přerušuji ji do pátku 2. září do 9 hodin ráno.

Nyní třináctiminutová přestávka do 16.40 minut. Budeme pokračovat 22. schůzí Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze byla přerušena v 16.27 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP