(17.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, skutečnosti, které zde byly řečeny oběma předřečníky, jsou samozřejmě závažné skutečnosti a je třeba na ně brát zřetel. Já jsem byl jako garant tohoto zákona v poslaneckém klubu KSČM připraven jít na senátní znění, nicméně při bližším studiu mi bylo jasné, že to senátní znění neodráží zájmy skutečně všech skupin, které v celé té poměrně složité problematice figurují, a že vždycky se najde nějaká poměrně velká skupina - a v tomto případě jsou to zemědělci, jejichž zájmy by jako nebyly respektovány v onom senátním znění.

Musím říci, že jsme učinili určitou dohodu, že vypracujeme v zemědělském výboru takový návrh úpravy této problematiky, jak ve spolupráci se zemědělci, se zpracovateli, s Potravinářskou komorou, napříč všemi stranami v zemědělském výboru obsaženými, která bude více a lépe reflektovat celou šíři problémů všech dotčených skupin. Proto jsme se rozhodli, že na základě této dohody podpoříme sněmovní znění, nebudeme podporovat znění, které přišlo ze Senátu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je poslední přihlášený. Pan poslanec Řihák - nebo se ještě hlásí pan... Já jsem viděl pana poslance Řiháka, on má samozřejmě právo vystoupit. Senátor - prosím, můžete, ano.

 

Poslanec Jiří Oliva: Pane předsedající, kolegyně a kolegové. Já si myslím, že bychom se tady neměli strašit hygienickými a veterinárními riziky. Jestliže si přečtete návrh, který vzešel z Poslanecké sněmovny, tak se tam dočtete, že domácí porážka podléhá povolení Státní veterinární správy. Státní veterinární správa kdykoliv může průběh, místo, kde se porážka provádí, zkontrolovat a kdykoliv také může toto povolení odejmout. Takže jediné riziko, které tady je, že o něco málo klesne obrat masokombinátům. To je všechno, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže ještě pan senátor Řihák. Prosím.

 

Senátor Josef Řihák: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, pane ministře, vážená vládo. Já jsem měl připraveno poměrně dlouhé vystoupení, ale nechci vás obírat o čas, protože máte před sebou hodně práce. Proto zareaguji na pár věcí, které tady zazněly.

Senát vrátil veterinární zákon zpátky celkem s osmi pozměňujícími návrhy. Z toho čtyři pozměňující návrhy - s tím by zřejmě, jak jsem slyšel, ministerstvo nemělo problém. Jediný problém, který zřejmě je a diskutuje se tady, jsou tzv. domácí porážky. Proto mi dovolte, abych krátce odůvodnil, proč vám Senát vrátil tento návrh zákona.

Pojem domácí porážky, ten se tady používá už léta. Domácí porážky se běžně v České republice dělaly. Problém byl v tom, nebo chcete-li, ta strana, která je chce nyní povolit, byl v tom, že domácí porážky se dělaly na jatkách, které byly k tomu schváleny, tzn. na zařízeních, která splňovala všechny hygienické a zdravotní předpisy. Byly zde přísné hygienické limity, které jsou dané i v tomto zákoně, např. co se týká provozní hygieny, osobní hygieny a dodržování legislativy. Poté přišel tento návrh, se kterým já osobně nemohu souhlasit z jednoho prostého důvodu. Každý, kdo jsme šli do politiky a jsme již ve Sněmovně, v Senátu nebo na radnicích, máme nějakou profesi. Tady sedí spousta lékařů, právníků, učitelů a jiných profesí. Já nevím, jestli mám střet zájmů, ale já jsem veterinární hygienik a vím, že jestliže něčemu rozumím, tak si myslím, že rozumím veterinární hygieně. Sám jsem v Senátu navrhoval, abychom vyndali tento návrh Ministerstva zemědělství a dále nepovolovali porážky skotu. Musím vám krátce říci, proč.

Skot ve váze - nebo ve věku 24 měsíců je dospělý skot. To nejsou pouze krávy, jalovice, jsou to i býci. Takový dospělý skot - ve 24 měsících má býk kolem šesti, možná sedmi metráků, záleží, jaké je to plemeno. Nevím, kolik z vás se přišlo podívat někdy na jatka, jakým způsobem se toto zvíře poráží. Toto zvíře se poráží tak, že nejdříve ho musíte omráčit a potom ho usmrtíte tím, že ho vykrvíte. Ve většině případů se omračuje tak jako prase při domácí porážce doma, tzn. pistolí s upoutaným projektilem. Pokud netrefíte napoprvé, abyste toto zvíře omráčil a potom vlastně usmrtil tím vykrvením, tak já osobně na tom dvorku, kde to chcete povolit, bych stát nechtěl. To zvíře je nesmírně silné a nejenže to ohrozí tu osobu způsobilou, toho řezníka, chcete-li, který na to má zkoušky, na tom dvorku, protože normální zvíře, když se jateční zvíře - býk - poráží, tak je v kleci, je fixován, tak to ohrozí toho člověka. Ale může to ohrozit i tzv. welfare, tzn. týrání zvířat. A my máme poměrně dobrý evropský zákon na ochranu zvířat proti týrání. Jestliže zvíře neomráčíte dobrým způsobem, tak ho prostě vykrvujete, vy ho podříznete zaživa. A jestliže tady nebude úřední veterinář nebo nějaká kontrola, jako že se nepočítá v tomto zákoně s žádnou kontrolou, tak já jsem přesvědčen, že může docházet k tomuto týrání zvířat.

Další věcí je, když jsem dostával dotazy, proč to vracíme, že můžeme třeba porážet prase doma. Ano, prase můžeme doma porážet, ale porážet prase doma má přece svoji tradici, většina z vás byla na zabijačce. A z takového prasete je tzv. pomalu bezodpadové zpracování. Z prasete jako takového vám toho moc nezbude. Z hovězího skotu, z dospělého skotu, mohu vás ubezpečit, že vám toho zbude hodně moc. Zbude i specificky rizikový materiál. To není, že bych tady chtěl někoho nějakým způsobem strašit. A vy si potom, jestliže se to dává do kafilerie, musíte zavolat kafilerii. Jestliže budete porážet v jedné obci jenom jednoho býčka, už vidím, jak tam asanační ústav přijede, to za prvé, za druhé, pokud přijede - já bych chtěl vidět tu cenu, kterou si asanační ústav naúčtuje.

Těch problémů, proč nepovolovat tyto porážky, je hodně. Já bych neměl ani tak možná problém s tím, aby to tady fungovalo jako v Německu nebo v Rakousku, ale v Německu a v Rakousku, určitě pan ministr potvrdí, musí být maso prohlédnuto úředně veterinárním lékařem a ten na to dá razítko a potvrzení, že toto maso je zdravotně nezávadné a že byl tento skot zpracován za vyhovujících podmínek. S tím by možná ani problém nebyl. Kdežto tady, pokud se podíváte do zákona, tak nemusí být veterinární prohlídka. A to si myslím, že je hlavní podstata toho sporu. Jestliže tady jeden z kolegů říkal, že budou muset splňovat rozhodnutí krajské veterinární správy - ano. Ale krajská veterinární správa vám může něco zakázat nebo povolit pouze na základě zákona. A jestliže jste tento zákon četli, tak tento zákon se vztahuje právě na ty, kteří dodávají maso do tržní sítě, tzn. nám všem. On se nevztahuje v těch přísných podmínkách, které mají jatka dodržovat, na ty, kteří budou zabíjet ten skot doma ve 24 měsících. A to si myslím, že opravdu je obrovský problém. Jsou tu lékaři mezi vámi. Víte, že např. cysticerkóza, což je Taenia saginata, u lidí tasemnice - ta se dá zjistit pouze aspekcí a incizí při prohlídce na jatkách, jinak prostě ji nezjistíte. A v některých oblastech, kde je velký turistický ruch a kde ještě není úplně udělaná kanalizace v malých obcích, je tento výskyt poměrně dost velký. Ale takhle bychom mohli pokračovat od různých onemocnění k různým jiným elementárním nákazám. Jestliže ministerstvo chtělo něco udělat, proč nešlo třeba tou německou cestou nebo rakouskou cestou, tak jak je to běžné ve vyspělé Evropě?

Já teď trošičku maličko odbočím, protože jsem byl v Poslanecké sněmovně a viděl jsem tady o přestávce Jardu Pešána z ODS. My jsme spolu byli kdysi tady v zemědělském výboru a pamatuji se na to, když jsme týden předtím, než jsme vstoupili do Evropské unie, jako zemědělský výbor vyjeli do Evropy a byli jsme v Belgii, byli jsme v Bruselu a odpovídali jsme tam na dotazy, jakým způsobem je u nás zabezpečena bezpečnost potravin. My jsme v té době mohli vystoupit a říct, že jsme na tom lépe než Evropská unie. Veterinární služba u nás funguje dobře, má tradici a chráníme zdraví obyvatel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP