(12.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Pokud je námitka proti tomu, že nebyl dodržen jednací řád, já jsem to tak pochopila, prosím tedy pana zpravodaje, aby vůbec nevznášel možnost hlasovatelnosti, protože je zde námitka proti tomuto postupu. Ještě chvilku počkám na vysvětlení.

(Zpravodaj: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo -)

Moment, pane zpravodaji, prosím o chvilku, tamhle dojde k nějakému jednání. Prosím o dvě minuty. Domluvte se zároveň s legislativou a navrhněte nám postup, který bude akceptovatelný pro Poslaneckou sněmovnu...

Ještě pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že tento zákon není skutečně zase tak klíčový, že by musel být schválen hned dnes. Navrhujeme nebo dáváme možnost vrátit jej do druhého čtení, řádně to načíst a odhlasovat to v rámci možností někdy při příštím zasedání. Nemyslím si, že by to byl takový problém. Pokud ten pozměňovací návrh je brán jako klíčový, bylo by možné prostě postupovat tímto způsobem, protože pan předkladatel zde jasně deklaroval, že nepostupoval podle platného jednacího řádu, a to asi nelze.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je zde návrh postupu, který přednáší pan poslanec Rath. Rekapituluji: návrh pro Poslaneckou sněmovnu, aby vrátila tento návrh zákona do opakovaného druhého čtení. Je nějaký problém? Chce ještě někdo vznést nějaký protinávrh? Pokud ne, nechám hlasovat o tomto návrhu, který právě zazněl.

Přivolám naše kolegy. Je zde žádost, abych vás odhlásila, což tedy činím. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

Ještě ale dám slovo panu zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Štětina: Já bych chtěl ještě vážené Sněmovně sdělit jednu zásadní věc. Já jsem tuto proceduru ještě před tímto zasedáním diskutoval s legislativci a bylo mi řečeno, že když tento návrh byl načten v obecné rozpravě, a to bylo načteno, a v podrobné rozpravě jsem odkázal, k tomu je zvukový záznam, že bylo již načteno v obecné rozpravě, tak že existuje takovýto proces, který je legální. To znamená nejdříve požádat o to, zda Sněmovna souhlasí, a pak nechat tento pozměňovací návrh načíst zde a pak teprve celý zákon schválit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já prosím legislativu, aby přesně ještě jednou s panem zpravodajem vysvětlila Sněmovně, co se opravdu odehrálo v rámci projednávání ve druhém čtení. Jestli jsem tomu rozuměla tak, že váš pozměňovací návrh byl vznesen v obecné rozpravě a vy jste v podrobné rozpravě odkázal, myslím si, že to mění situaci ve striktním výkladu slova. Prosím ale o stanovisko legislativy. Žádám vás o dvě minuty trpělivosti. (Předsedající chvíli čeká.)

Došlo k nějaké dohodě? Pan ministr zdravotnictví se hlásí.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já mám tento návrh po krátké dohodě se zpravodajem a politickými zástupci poslaneckých klubů koalice. Navrhujeme, aby se o tomto zákonu hlasovalo nyní, aby se o něm hlasovalo bez toho pozměňovacího návrhu, který řeší výsluhy záchranářů.

Já se za Ministerstvo zdravotnictví tady veřejně zavazuji, že v nejkratší možné době na základě politické dohody na úrovni koalice tam ty výsluhy budou. Předložíme ve zrychleném čtení novelu tohoto zákona, tak aby ta věc byla definitivně vyřešena.

Jestli jste zaregistrovali, tak tam jsou určité problémy v návrhu, jak byl předložen, protože je třeba ho řešit v souladu s Ministerstvem práce a sociálních věcí, takže my bychom se snažili vyřešit tu věc výsluh záchranářů najednou komplexně v dalším dodatku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, jen krátce. Obsah tohoto pozměňovacího návrhu, jehož předchozí způsob, jakým byl předložen, je poněkud nejistý, ale já se dívám na obsah, na věcné řešení, byl právě tím, proč poslanecký klub KSČM chtěl tento zákon podpořit. My budeme nyní velmi zvažovat, jak se zachováme, nebude-li tento pozměňovací návrh obsažen a nebude-li jasná záruka, že v nejbližším možném termínu se tato problematika bude opravdu řešit v tom smyslu, jak ten pozměňovací návrh zněl. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Levice má většinu v Senátu. Pokud to chcete opravit, budete mít šanci v Senátu udělat tam nějakou změnu. Pokud Senát přijde s touto jedinou změnou, tak my to podpoříme. To je přece jednoduché, pokud na tom máte zájem. Pokud ne, tak se v Senátu zachováte jinak. Je to legitimní politické právo, ale nevyzývejte nás tady. Vy to můžete spravit úplně stejně v tom Senátu jako pan ministr nějakým novým dodatečným návrhem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi. Ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážené dámy a pánové, já moc děkuji za slova kolegy předsedy z KSČM. Já skutečně z tohoto místa slibuji a jsem rád, že nám bude umožněno nejenom to odchodné, ale my jsme v této oblasti náhrad záchranářům vykonali společně mnoho práce, aby se nám podařilo, a já jsem to zdůrazňoval ve druhém čtení, že to nelze, to, co jsme si představovali a chtěli, že to nelze z důvodu toho, že nejsme pod služebním zákonem.

Já skutečně slibuji, že nejenže odchodné, které v tomto návrhu zákona nebylo načteno, ale bylo uvedeno, tak že se ještě pokusíme jednat a doplnit o další výhody, které zde zmiňoval kolega Holík, se kterým já plně souhlasím, a rozhodně uděláme všechno pro to, aby to bylo v co nejkratší možné době načteno a předloženo do Senátu.

Já vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Znamená to tedy, že procedura hlasování by byla následující. Budeme hlasovat o písmenu A jako o celku - pane zpravodaji, prosím, abyste mě kontroloval. Písmeno B se stalo touto diskusí nehlasovatelným a závěrečné hlasování bude o celém návrhu zákona. Byla by to tedy dvě hlasování. Je to takto v pořádku, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jiří Štětina: Ano, já s tím souhlasím. Já si jenom ještě skočím pro kartičku, protože jsem ji nechal na svém místě. Ale je to takto v souladu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP