(10.50 hodin)

 

Poslanec Josef Novotný st.: Paní předsedkyně, vážená vládo, budu velice rychlý. Nechci to zdržovat, ale pan Sobotka tady mluvil o hazardu. (Ohlas v sále.) Já mu připomenu jeho úterní hlasování, ve kterém přispěl k zesměšnění celé Sněmovny, protože to, co jsme v úterý schválili, hned ve středu negoval Ústavní soud a neumožní v podstatě ani tu naši slavnou hazardní novelu podepsat prezidentovi republiky. Protože řekl, že žádná tříletá lhůta pro bedny, které se nazývají IVT, není možná, abyste si to všichni mohli najít.

Já proto nevěřím, že ČSSD tady s tou plachtou, kterou tady straší, já si myslím, že se snaží zachytit akorát sponzorský vítr těch fondů bankovních, které jsou určitě natěšeny na nový důchodový systém, a že nás tady skutečně teď jenom zdržuje, protože v době, kdy měli a mohli ukázat, že jsou schopni něco pro naši republiku udělat, tak to neudělali. Čili nemyslím si, nebo nevěřím, že ČSSD myslí svou snahu o změnu důchodového systému upřímně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihlášky do rozpravy nemám, nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou hlasování. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové - (Předsedající: Prosím o klid!) - já budu rychlý, abyste nemuseli dlouho stát s tím transparentem.

Takže ke sněmovnímu tisku 412, který je teď na pořadu schůze, ke třetímu čtení. Jinak snad rovnou poznámku na pana předsedu Sobotku. Jak počítám, tak počítám, tak budeme jednat a hlasovat o třech zákonech týkajících se důchodové reformy nikoliv o čtyřech. Ale to je jenom doplnění návrhu pana Sobotky.

Ke sněmovnímu tisku 412 hlasování bude velmi jednoduché, protože většina pozměňovacích návrhů byla vyčerpána usnesením rozpočtového výboru, takže máme před sebou celkem čtyři hlasování. První hlasování bude o návrhu na zamítnutí návrhu zákona, který přednesl pan poslanec Votava. Druhé hlasování bude o bodu A, to je usnesení rozpočtového výboru. Třetí hlasování bude o bodu C, to jsou technické změny k návrhu zákona načtené paní poslankyní Helenou Langšádlovou ve druhém čtení, a poté bychom mohli hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Je námitka proti této proceduře? Není-li, zahajuji hlasování číslo 144 - ale pardon. To prohlašuji za zmatečné. Je zde žádost o odhlášení. Já vás tedy všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili. Přivolávala jsem naše kolegy průběžně do jednacího sálu, čili teď budeme hlasovat o návrhu procedury.

 

Zahajuji hlasování číslo 145. Kdo souhlasí s návrhem procedury? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 145 přítomno 143, pro 134, proti 5. Procedura byla schválena. Můžeme zahájit hlasování prvním návrhem.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: První hlasování je hlasování o návrhu na zamítnutí návrhu zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 146. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí zákona. Kdo je proti?

Hlasování číslo 146, přítomno 147, pro 62, proti 85. Návrh přijat nebyl.

 

Můžeme pokračovat dále, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Další hlasování by bylo o bodu A, to je hlasování o usnesení rozpočtového výboru. (Zpravodaj má pozitivní stanovisko, ministr souhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 147. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 147 přítomno 147, pro 86, proti 49. Návrh byl přijat. Dále prosím.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Další hlasování bude hlasování o bodu C, kde jsou pozměňovací návrhy paní poslankyně Langšádlové. (Zpravodaj souhlasí, ministr souhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 148. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování číslo 148 přítomno 147, pro 75, proti 65. Návrh byl přijat.

 

Hlasovali jsme tedy o všech pozměňovacích návrzích, můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o důchodovém spoření, podle sněmovního tisku 412, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování číslo 149. Kdo je pro přijetí zákona? Kdo je proti?

V hlasování číslo 149 přítomno 147, pro 86, proti 61. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji. Končím projednávání bodu číslo 37 sněmovního tisku 412.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 38. Je to

 

38.
Vládní návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření
/sněmovní tisk 413/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů zůstává ministr financí Miroslav Kalousek, též zpravodaj je totožný, pan kolega Vilímec. Sněmovní tisk 413/3 obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Slovo má ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, nevím, jestli si mám brát osobně, že tentokrát už je to bez plachty, nicméně dovolte, abych stručně okomentovat pozměňovací návrhy. Jenom připomínám, že budeme hlasovat o legislativní předloze, která transformuje tzv. třetí pilíř.

Dovolím si velmi zdvořile nesouhlasit s pozměňovacím návrhem D1 pana zpravodaje, pana poslance Vilímce, neboť jsem přesvědčen, že jeho přijetí by v důsledku vedlo ke zvýšení nákladů režijních systémů, a není tedy žádoucí. S ostatními pozměňovacími návrhy souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Pokud se již nikdo nehlásí, končím rozpravu. Zeptám se, jestli chce mít ještě závěrečné slovo pan navrhovatel nebo pan zpravodaj. Není tomu tak.

Takže v tuto chvíli přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, čeká nás celkem sedm hlasování. První hlasování by bylo o návrhu na zamítnutí návrhu zákona, který podal pan poslanec Votava ve druhém čtení. Pak bychom hlasovali pozměňovací návrh C, bod šestý. Je to pozměňovací návrh paní poslankyně Heleny Langšádlové k usnesení rozpočtovému výboru, k jednomu z bodů usnesení rozpočtového výboru. Za třetí bychom hlasovali o bodu A, tedy o usnesení rozpočtového výboru jako celku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP