(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže pan poslanec Šťastný se přihlásil s poznámkou k probíhající debatě. Prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Dovolte mi třicetisekundovou poznámku, abych nezdržoval.

Zjednodušme celou tu debatu na to, že není možné sedět na dvou židlích. Buďto chceme systém racionalizovat, uspořit, chceme ušetřit peníze v českém zdravotnictví, a pak musíme určité provozy prostě zjednodušit do určitých celků a v tak malé zemi, jako je Česká republika, se smířit s tím, že vzorek budeme přesouvat z bodu A do bodu B a budeme tam i koncentrovat techniku a pracovníky. Prostě tak to je. Nebo sedíme na druhé židli a chceme desítky a desítky různých institucí se spoustou lidí. Já si uvědomuji, že je to velký problém v regionech. Uvědomuji si, že se to týká tisíce plus - řekněme třinácti set lidí, lidských osudů. Ale prostě věřím, že to jsou odborníci, kteří najdou své uplatnění.

A dovolte mi druhou velmi krátkou poznámku. Hovořil-li jsem o sezení na židli, tento zákon se výsostně týká této Poslanecké sněmovny, neboť upravuje také parametry pracoviště. Já bych chtěl připomenout, že podle příslušných předpisů na jednoho pracovníka mají být dva metry čtvereční plochy. Podívejte se před sebe, kolik centimetrů máte. Máte šedesát centimetrů na devadesát, čili necelých půl metru pracovní plochy. Má tady být určité osvětlení, 500 až 750 luxů, to tady také není. A konstrukce pracovní židle by měla být stabilní. Zádová opěrka by měla být nastavena tak výškově i úhlem sklonu, a o tom se nám jistě může zdát. Já nebrečím, nestěžuji si. Nečekám, že občané nás budou litovat. Ale chci jenom říci, že možná by si tato věc zasloužila výjimku v zákoně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pořád probíhá rozprava. Pokud se do ní nikdo nehlásí, tak bych rozpravu ukončil.

Požádal bych zpravodaje, aby mě sledoval z toho hlediska, co tady zaznělo. Pokud se nepletu, tak tady zazněl návrh na zamítnutí. Jenom ten. Nic dalšího? (Hlas z pléna: K přepracování.) Ještě k přepracování, takže víc toho je, takže oba dva.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Já budu reagovat na výzvu pana předsedajícího a zrekapituluji diskusi, i když mám pocit, že se ještě chystal pan ministr k reakci na některou připomínku. Ale už tomu tak není. Já jsem v tom úvodu chtěl říct, že skutečně ministerstvo si dalo precizní práci, aby vyslechlo a projednalo ty záležitosti právě se zástupci krajských hygienických stanic. Ale já zrekapituluji skutečně ty výsledky.

Pan poslanec Krákora dával návrh na zamítnutí, protože nesouhlasil se slučováním a vyjádřil obavy, kdo bude sledovat tedy stav prostředí a na to navazující ochranu zdraví, která je kontinuální proces. A pokud to nebude koncentrováno, ta péče o zdraví lidu do jednotlivých regionů, má obavy, že to nebude patřičně kvalitní.

Paní kolegyně Orgoníková na to navázala s tím, že navrhuje dopracování, vrátit k přepracování. A pokud by tak nebylo učiněno, tak se připojila k panu Krákorovi s návrhem na zamítnutí.

Tento požadavek vyjádřila také třetí diskutérka, čili kolegyně Marková, která také navrhla zákon zamítnout s tím, že existují petice od zaměstnanců a připomínky zástupců krajů a municipalit proti tomuto návrhu.

Kolega Bublan nás tady ujišťoval o tom, že v podstatě se domnívá, že je nemyslitelné, aby instituce vzdálené od sebe třeba 200 kilometrů mohly plnit dostatečně funkci stanovenou zákonem, že je to organizačně složitější, než by muselo, a že záleží na tom, kolik bude stát ochoten vynaložit peněz na ochranu zdraví lidu.

Kolega Boris Šťastný jenom připomínal záležitosti, které jsou skutečností, a připojil se vlastně ale k podpoře tohoto návrhu, aby vznikla dvě pracoviště vzhledem k rozloze našeho státu a možnému výkonu správy hygienické služby tak, jak to určuje legislativa.

Proto bych, pane předsedající, vám to zrekapituloval tím, že byl podán jeden návrh na přepracování, jeden na zamítnutí, a posléze, až bude podrobná rozprava, bych navrhl, abychom to pustili do druhého čtení, protože si myslím, že si to ten zákon zaslouží.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže já bych vás teď odhlásil všechny, poprosil vás, abyste se znovu přihlásili, abychom zjistili stav.

 

Můžeme tedy hlasovat první návrh. Ten první, který budeme hlasovat, je vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento první návrh, který zazněl v rozpravě, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 40. Přihlášeno je 131, pro hlasovalo 55, proti 74. Takže tento návrh na vrácení přijat nebyl.

 

No a budeme hlasovat ten další návrh. To byl návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Takže ten hlasujeme nyní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 41. Přihlášeno je 131, pro hlasovalo 54, proti 75. Takže tento návrh na zamítnutí byl také zamítnut.

 

A nyní: Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Takže se ptám, jestli je nějaký jiný návrh. Ano, paní poslankyně Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Na základě diskuse, která tady proběhla, si myslím, že by to měl dostat k projednání výbor petiční a výbor pro veřejnou správu, protože se to municipalit týká.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže výbor petiční a pak také výbor pro veřejnou správu. Takže to necháme hlasovat, ale v pořadí.

 

Nejdřív budeme tedy hlasovat ten původní návrh přikázat k projednání výboru pro zdravotnictví.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, přikázat výboru pro zdravotnictví, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 42. Přihlášeno je 133, pro hlasovalo 133, proti žádný, takže to bylo přijato.

 

Teď budeme hlasovat návrh na přikázání výboru petičnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro výbor petiční, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 43. Přihlášeno je 132, pro hlasovalo 54, proti 72. Takže to bylo zamítnuto.

 

A další návrh byl přikázat návrh výboru pro veřejnou správu.

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro přikázání výboru pro veřejnou správu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 44. Přihlášeno je 132, pro hlasovalo 56, proti 68, takže to přijato nebylo.

 

To je všechno, co jsme měli hlasovat. Myslím, že můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

Prosím, pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Já bych jenom chtěl pro stenozáznam sdělit, že v hlasování číslo 41 jsem hlasoval ano, a na záznamu mám uvedeno ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Můžeme vzít další bod programu, to je

 

64.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace
o kontrole tabáku, podepsaná v Ženevě dne 16. června 2003
/sněmovní tisk 421/ - prvé čtení

Poprosím pana ministra Hegera, kdyby nám ten tabák uvedl. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP