(11.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru a usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 318/1. Zpravodajem zemědělského výboru je pan poslanec Miroslav Petráň. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Miroslav Petráň: Já se přiznám, že jsem si vůbec neuvědomil, že to dneska mám, takže se za to omlouvám. Nicméně protože to je ve druhém čtení a protože zemědělský výbor tento materiál probíral, přijal usnesení, které tady přečtu.

V bodě 12 se pod slova § 9a vkládají slova "poznámka spornosti" a v bodu 12 v § 9a odst. 3 se na konci doplňují slova "a oznámí to všem osobám, jejichž práva zapsaná v katastru byla v důsledku tohoto rozhodnutí soudu vymazána".

Jinak výbor doporučuje schválit s těmito změnami.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Pan kolega Votava. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych v souvislosti s touto projednávanou novelou zmínil jednu záležitost, která se týká víceméně ochrany osobních údajů, a to jsou výpisy z katastru nemovitostí.

Já jsem o tom hovořil už mnohokrát od tohoto pultu i třeba v petičním výboru. Dnes se dostanu k výpisu velice lehce přes CzechPoint. Budu-li si chtít dát udělat výpis na svého souseda - i když ten zájem nemám -, tak si ho klidně nechám udělat. Z toho výpisu zjistím rodná čísla svého souseda, zjistím, jaká má zástavní práva, to znamená, jaké má dluhy, k jakému bankovnímu ústavu, v jaké výši atd. My neustále hovoříme o ochraně osobních údajů. To je jeden z příkladů, že si na ochranu osobních údajů pouze jenom hrajeme.

Já myslím, že by měla být veřejná část, neveřejná část, a pokud požádám o nějaký výpis na někoho, tak jde o to, aby tam tyto věci nebyly. Jsou to velice citlivé údaje. Všichni nám říkají: chraňte svoje rodné číslo, to je to nejdůležitější, zneužitelné, a tady je vidět, že opravdu to tak asi úplně s ochranou není zcela v pořádku.

Já bych docela rád slyšel od pana ministra, jak do budoucnosti tento problém ochrany osobních údajů ve výpisech z katastru nemovitostí bude řešen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím, pan ministr Ivan Fuksa má slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Ivan Fuksa Děkuji za slovo. Tato novela měla v prvé řadě ambici zjednodušení systému, to znamená, aby tam nevznikaly zbytečné komplikace, aby někdo někomu neházel klacky pod nohy v souvislosti s tím, že má jednoduchou možnost zkomplikovat jakoukoliv takovouto transakci. Zároveň chce tato novela usnadnit, jak jsem říkal v úvodu, hypoteční úvěrování. To byly hlavní motivy, a samozřejmě také to, že se po dlouhé době nevalorizovala tato částka.

To, o čem vy hovoříte, je zásadní věc, která je velmi důležitá v široké škále témat, a nejenom v souvislosti s novelou tohoto zákona, ale i v souvislosti s dalšími resorty a dalšími novelami, o které se tady diskutuje už několik let.

Já té připomínce rozumím, nicméně jsme ve druhém čtení a je velká škoda, že se toto téma při novele otevírá až v tuto chvíli. Já si myslím, že by stálo za to, pane poslanče, kdybyste do toho vstoupil už daleko dříve. O této novele se hovoří více než rok. Rozumím tomu, jsem připraven se na toto téma bavit v rámci další novely, nicméně v tuto chvíli vlak nějakým způsobem jede a přiznejme si, že v rámci tohoto druhého a následně třetího čtení a schvalování tuto zásadní věc nestačíme a nebudeme umět zapracovat. Je to skutečně široké téma nejen pro resort zemědělství, ale pro nás všechny.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Já vám rozumím, pane ministře. Já jsem nepodával žádný pozměňovací návrh v tom smyslu. Možná je to chyba. Nicméně se domnívám, že by to nemělo být řešeno nějakým pozměňovacím návrhem poslance nebo poslaneckou iniciativou. Předpokládal bych, že tato věc bude řešena na úrovni vlády nějakým vládním návrhem. Ano, komplexněji, souhlasím. Ale už by to mělo být.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane poslanče. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Nemám do ní žádné přihlášky. Ptám se, zda se někdo hlásí v rámci podrobné rozpravy. Paní kolegyně Weberová. Prosím. Poté pan ministr Fuksa.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já se moc omlouvám, že svůj pozměňovací návrh podávám takto narychlo. Nebyl vám ještě ani rozdán na lavice. Trošku jsem zaspala. Nejedná se ale o žádnou věc, která by byla nějakým způsobem kontroverzní. Jedná se o nový § 15a, který bych navrhovala zařadit do předkládaného návrhu. (Poslankyně dostává informaci, že návrh už byl rozdán.)

Bylo už rozdáno, dobře. Děkuji za informaci. Nemusím to tedy číst, jen návrh krátce představím. Je to paragraf, který byl již v předkládaném návrhu v minulém období. Ten návrh bohužel kvůli předčasným volbám nebyl doprojednán. Jedná se o paragraf, který by umožňoval vymazat z katastru nemovitostí stará zástavní práva, která byla převzata z bývalé pozemkové knihy, zemských desek nebo železniční knihy, u nichž zástavní věřitelé jsou už v naprosté většině případů mrtví, jejich dědice v podstatě není možno dohledat, a potom osoby, které vlastně ti zástavní dlužníci, ti, kteří mají zástavní právo zapsáno, se ho v podstatě nemohou zbavit.

Odkazuji na návrh, který byl rozdán do lavic.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Zeptám se ještě na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná. Pardon, pan ministr Fuksa byl přihlášen do podrobné rozpravy.

 

Ministr zemědělství ČR Ivan Fuksa Vážená paní předsedkyně, já bych chtěl navrhnout zkrácení lhůty na 48 hodin.

Jenom krátká poznámka, jestli mohu, k návrhu paní kolegyně. My v tomto návrhu právě máme to, že umožníme výmaz starých zástavních práv ze starých pozemkových knih právě u těch případů, kdy není doloženo nebo z důvodu úmrtí není možné doložit to, že dotyčný už umřel. Nicméně já v tuto chvíli nedokáži tak rychle reagovat, ale i v úvodní řeči jsem říkal, že to tam máme. Podíváme se na to. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Další přihláška do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 65. Odhlašuji vás na žádost z pléna a prosím o nové přihlášení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 65. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty na 48 hodin. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 65, přítomno 129, pro 75, proti 47. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji a končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Končím projednávání bodu 14, sněmovního tisku 318 ve druhém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP